Mergi la conţinutul principal

Vot fortat pentru parlamentari

De la stinga la dreapta, pe parlamentarii romani ii asteapta "vremuri grele". Si asta deoarece noua sesiune parlamentara va debuta in forta cu doua teme neplacute pentru alesii nostri: motiunea de cenzura depusa de PSD si votul uninominal. Ei bine, discutarea celor doua chestiuni nu este deloc pe placul senatorilor si deputatilor romani, indiferent de culoarea politica. In ceea ce priveste motiunea de cenzura, daca va trece, Guvernul Tariceanu II va pica, iar solutia cea mai probabila, tinind cont de declaratiile liderilor politici puternici care, chipurile, nu vor in ruptul capului sa se alieze, este declansarea alegerilor anticipate. Asadar, intrebarea este: va trece sau nu va trece motiunea de cenzura? In contextul "ingramadelii" atitor partide in opozitie, teoretic ar trebui ca initiativa PSD sa se bucure de succes. Mai exact, PLD si-a anuntat deja intentia de a vota alaturi de pesedisti, in vreme ce democratii inca o scalda. In ceea ce priveste atitudinea PD, trebuie subliniat ca doar intr-o singura eventualitate democratii ar putea vota contra motiunii de cenzura: daca PSD se leaga si de vreun fost ministru democrat ceea ce ar insemna ca, in realitate, social-democrati nu vor ca motiunea sa treaca. Daca, dimpotriva, textul in sine nu va contine nici o referire la primul Guvern Tariceanu, atunci democratii se fac de ris daca nu voteaza alaturi de PSD. Cu alte cuvinte, trecerea motiunii va aduce extrem de aproape perspectiva alegerilor anticipate pentru toti parlamentarii, care se vor vedea pusi in situatia de a pierde citeva sute de milioane de lei vechi, fiecare, din acest joc politic. Pai, tinind cont de zecile de milioane incasate lunar de un parlamentar si inmultind aceasta suma cu lunile pierdute daca se intra in anticipate, rezulta o suma pe care unii romani n-o pun deoparte intr-o viata. E limpede deci ca, mai presus de declaratii, nici unui parlamentar nu-i convine sa renunte de bunavoie la aproape un an de mandat.
A doua mare tema, care le da fiori multor alesi pe liste, este schimbarea sistemului electoral si introducerea votului uninominal. De ce ii sperie atit de mult pe parlamentari acest sistem de vot? Pentru ca presupune o implicare mult mai activa din TOATE punctele de vedere, inclusiv sub aspectul laturii materiale, si un risc pe masura. In primul rind, doritorii unui loc in Parlament isi vor asuma o mare raspundere fata de propriul partid: ca vor scoate un scor onorabil. Pina acum, miza era sa te afli pe un loc eligibil pe liste, pe care-l puteai chiar cumpara, dupa care partidul in sine tragea candidatii in Parlament. In al doilea rind, candidatii vor trebui sa dea ochii cu alegatorii nu numai inainte de alegeri, cit mai ales dupa, iar cei care n-o vor face vor incasa dupa doar 4 ani un sut in fund. Pina acum, parlamentari gen Daniela Buruiana, ce au facut purici in Camera Deputatilor sau Senat, erau mutati dintr-un judet in altul, fara a plati nici un pret pentru nesimtirea de care au dat dovada in relatia cu alegatorii. In al treilea rind, potentialii candidati vor avea nevoie de sume mult mai mari din buzunarul propriu pentru a face fata campaniei electorale presupuse de votul uninominal. Asta inseamna ca un loc in Parlament nu va putea fi "amortizat" in 4 ani, ceea ce presupune din partea alesilor o atentie substantiala fata de doleantele propriului electorat care ar trebui satisfacut pentru a mai acorda un mandat doritorilor. Exact cum se intimpla acum in cazul primarilor.
Concluzionind, s-ar putea spune ca este pentru prima oara cind este atit de evident faptul ca parlamentarii sint fortati sa voteze impotriva propriilor interese.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro