Mergi la conţinutul principal
Prin grija preoţilor şi a voluntarilor!

Vom primi Sfânta Lumină în casele noastre

peste 1.300 de voluntari, împreună cu preoţii brăileni, vor împărţi Lumina de Paşti la casele credincioşilor precum şi la blocurile de locuit vineri şi sâmbătă, credincioşii vor putea lua pască sfinţită de la biserici, din locuri special amenajate şi cu păstrarea distanţei de 2 metri bătrânii şi bolnavii vor primi pască de la voluntari credincioşii nu pot participa la slujbe şi nu pot merge la cimitir, ca să aprindă o lumânare în memoria celor răposaţi

 

Statornicită de secole, ca să ne aducă aminte de moartea şi de Învierea triumfătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, marea sărbătoare a Sfintelor Paşti, de anul acesta, va aduce speranţă şi nădejde în inimile tuturor celor ce cred în Dumnezeu şi în biruinţa binelui.

Peste 1.300 de voluntari ai Bisericii, împreună cu preoţii brăileni, vor împărţi Lumina de Paşti la casele credincioşilor precum şi la blocurile de locuit, atât în municipiu, cât şi în judeţ, pentru ca noi toţi să putem spune „Hristos a înviat!” din inimă, în noaptea sfântă de Paşti, aşa cum o facem de 2000 de ani. În ciuda împotrivirilor, Sfânta Lumină va fi adusă şi anul acesta de la Ierusalim, pentru a lumina în casele românilor.

„Aşa cum s-a întâmplat şi de Florii, 684 de voluntari din cadrul Protopopiatului Brăila, 389 de voluntari de la Protopopiatul Făurei şi alţi 232 de voluntari de la Protopopiatul Însurăţei sunt pregătiţi să meargă în cartierele Brăilei şi în satele judeţului, ca să le ducă oamenilor Lumina de Paşti. De aceea, îi rugăm stăruitor pe credincioşi să aştepte acasă, cu evlavie, sosirea Luminii şi să ne spunem unii altora „Hristos a înviat!, a spus părintele protopop Mircea Băncilă, neobosit slujitor al Altarului.

 

„Hristos a înviat!”

 

În Joia Mare, pe 16 aprilie, se va sfinţi pasca, acea pâine binecuvântată, în formă de mici prescuri, numită „Paşti, care va fi ambalată în pachete, urmând să fie distribuită gratuit credincioşilor din toată ţara în Vinerea Mare, precum şi sâmbătă, înainte de Înviere, în locuri special amenajate din afara lăcaşurilor de cult (curtea bisericii). Voluntarii care vor împărţi pasca vor purta mască şi mănuşi de protecţie, iar credincioşii vor păstra distanţa socială de minim 2 metri între ei.

Potrivit părintelui consilier Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, spovedania şi împărtăşania credincioşilor se va săvârşi în toată Săptămâna Patimilor, doar la domiciliu şi la solicitarea credincioşilor, cu respectarea strictă a regulilor de igienă. Voluntarii celor 425 de parohii ortodoxe şi cei 460 de preoţi din judeţele Brăila şi Galaţi vor distribui pasca sfinţită (pâinea numită „Paşti”) la domiciliile vârstnicilor şi a celor bolnavi, care nu se pot deplasa (vineri şi sâmbătă, cel târziu în prima zi de Paşti). Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson semnat şi ştampilat de fiecare parohie. Lista voluntarilor a fost, deja, înmânată autorităţilor.  

Pe 18 aprilie 2020, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, iar spre seară va fi distribuită delegaţilor tuturor eparhiilor din ţară. Delegaţia Arhiepiscopiei Dunării de Jos va pleca de la Bucureşti sâmbătă seara, o va distribui mai întâi Protoieriilor Făurei şi Însurăţei, va fi adusă la Brăila, după care îşi va continua drumul până la Galaţi. Lumina Învierii va poposi la Catedrala „Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor şi de aici va fi împărţită tuturor parohiilor din Protopopiatul Brăila. Mai departe, preoţii şi sutele de voluntari vor aduce Sfânta Lumină până la casele credincioşilor. Fiecare voluntar va avea grijă ca Lumina să fie distribuită şi la blocurile de locuit.

Credincioşii pot aştepta sosirea Luminii de Paşti cu candela sau cu lumânarea în mâini, în faţa scării sau în faţa curţii, păstrând, bineînţeles, distanţa de 2 metri faţă de vecini. Iar după ce vor primi Lumina, o pot da mai departe. Parohiile vor face tot posibilul pentru ca Lumina să ajungă în casele brăilenilor până la miezul nopţii, pentru ca aceştia să poată ieşi la balcon sau în faţa casei, să rostească la unison „Hristos a înviat!” şi „Adevărat a înviat!”.

Trebuie precizat faptul că, de Sfintele Sărbători, oamenii nu pot participa cu niciun chip la slujbe, nici în Vinerea Patimilor şi nici în noaptea de Înviere. De asemenea, nu pot merge la cimitir ca să aprindă o lumânare în memoria celor dragi, care nu mai sunt printre noi. E dureros, dar legile trebuie respectate de toată lumea. În caz contrar, credincioşii care dau dovadă de prea mult zel pot primi amenzi usturătoare. Oamenii nu au voie nici măcar să urmărească slujba de Înviere de la distanţă, din vecinătatea sfântului lăcaş, pentru că, se ştie, nimeni nu mai are voie să iasă pe străzi după ora 22.00. Iată ce ne sfătuieşte Sfântul Sinod al BOR:

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare. În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineaţa, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri).

E dureros, dar anul acesta, de Sfintele Paşti, nu putem ciocni un ou roşu, după obicei, şi nu ne putem vedea părinţii, aşa cum făceam an de an, cu gândul la Învierea Domnului Hristos. Poate la anul! Sănătoşi să fim!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro