Mergi la conţinutul principal

Voluntarii de la “Aura” primeau “salarii” lunare

• a reconfirmat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Liviu Arhire • acesta a mai susţinut că inspectorii făceau controale periodice la asociaţie, însă nu au reuşit să dovedească faptul că o parte din personal presta muncă la negru, pentru că ITM nu este organ de cercetare • odată cu mega-acţiunea în cooperare cu Poliţia Brăila şi Direcţia de Sănătate Publică Brăila, inspectorii au reuşit să identifice persoane care au declarat că, deşi sunt voluntari, primesc salarii lunare

 

Asociaţia “Aura 2010” era în vizorul inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila de multă vreme, aşa cum a declarat inspectorul şef al instituţiei, Liviu Arhire, într-o conferinţă de presă organizată de Jandarmeria Brăila. Acesta a declarat că efectuau controale periodice, pentru că exista bănuiala că personalul din cămine muncea la negru. Numai că, inspectorii ITM, nefiind organe de cercetare, trebuia să ia de bun ce declarau persoanele care aveau contracte de voluntariat încheiate cu Asociaţia “Aura 2010”, adică faptul că ele într-adevăr prestează muncă benevolă şi că nu primesc niciun ban în schimb. În urma mega-controlului efectuat în primăvara acestui an la asociaţie, de către Poliţia Brăila, ITM şi Direcţia de Sănătate Publică, s-a constatat că în jur de 13 persoane munceau la negru, adică aveau contracte de voluntariat, dar primeau “salariu” lunar.

“Au fost mai multe controale la «Aura 2010», anterioare marelui control. Toate persoanele, identificate la momentul respectiv doar de inspectorii ITM, aveau contracte de voluntariat încheiate, înscrise în Registrul de Contracte de Voluntariat şi asta ne declarau şi nouă. Situaţia a fost urmărită permanent de noi. Înainte de a se isca toată treaba asta, chiar am avut o discuţie cu domnul Glugă (Adrian Glugă, inspector şef al IPJ Brăila – n.r.) şi am convenit să facem o acţiune împreună. Vă spun asta pentru că inspectorii de muncă au «armele» pe care le au. Nu putem să determinăm un om să declare altceva decât ceea ce vrea el să spună. Dacă el îmi declară că e voluntar şi că are contract de voluntariat, nu am ce să-i fac, chiar dacă eu poate ştiu că nu e aşa. Cine mai lucrează fără bani în ziua de azi? Contractele de voluntariat sunt o formă mascată a contractului de muncă. Asta ar fi trebuit să demonstrăm noi, dar nu suntem organ de cercetare, cum e Poliţia Economică, să verificăm încasările şi cheltuielile pentru o anumită perioadă. Când vin poliţiştii în uniformă, oamenii sunt mai sinceri”, a precizat Liviu Arhire, inspector şef ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro