Mergi la conţinutul principal

Voluntari italieni oferă sprijin copiilor brăileni

Zilele trecute, un grup de voluntari italieni s-a aflat din nou printre micuţii de la Centrul de zi "Viaţa e frumoasă" din Brăila, pentru a le a aduce o rază de speranţă în suflet. Este vorba despre câţiva membri ai echipei de voluntari a Asociaţiei "Medici Volontari Italiani" Onlus - Milano: Marcello Cella, jurnalist, Paolo Storini, director de proiect, dr. Luigi Tramalloni, medic specialist cardiolog, care au colaborat, alături de Fundaţia "Inimă pentru Inimă", la proiectul privind înfiinţarea Centrului de zi "Viaţa e frumoasă". Investind multă afecţiune, timp şi mijloace materiale pentru ajutorarea copiilor defavorizaţi din Brăila, voluntarii italieni au demonstrat că pot depăşi bariera de limbă şi au comunicat perfect cu micuţii, cărora le-au organizat diverse jocuri distractiv-educative dar şi excursii la puncte de agrement din oraş. Câtiva oameni cu suflet mare, care desfăşoară acţiuni de voluntariat în diferite ţări din lume, s-au gândit şi la copiii brăileni din familii sărace şi le-au oferit şansa la o copilărie normală. Paolo Storini, care se ocupă de partea financiară a proiectului, a fost director de bancă şi face acţiuni de voluntariat de 40 de ani, dintre care ultimii 10 în România. A aflat despre problemele copiilor români de la fiul său, el însuşi voluntar şi a făcut de-a lungul timpului mai multe proiecte, în colaborare cu diverse fundaţii. "N-am înclinaţii către limbile străine, dar aici la Brăila, comunicarea cu copiii este foarte bună, ne înţelegem perfect", a spus Paolo. Asociaţia "Medici Volontari Italiani" oferă centrului din Brăila sprijin logistic, financiar, programe pentru copii, dar şi haine, medicamente şi suplimente nutritive. Voluntarii vin să îşi petreacă timpul liber împreună cu micuţii de mai multe ori pe an, dar oferă ajutor financiar şi familiilor din care provin copiii. "Am fost în România de mai multe ori, începând din 2001 şi am făcut multe misiuni de voluntariat cu diverse asociaţii. De anul trecut am început această experienţă cu centrele de zi, am făcut şi la Braila. În ultimii ani, situaţia copiilor din România s-a ameliorat, dar la Brăila este mai dificil pentru că este multă sărăcie, adulţii nu mai au speranţă în viitor. Noi le oferim copiilor educaţie sanitară, medicamente, hrană. Încercăm să le facem copiilor viaţa normală. Sper ca părinţii să găsească în sufletul lor puterea de-a trece peste greutăţi şi pot face acest lucru dacă se vor juca mai mult cu copiii lor", a spus Marcello Cella, un jurnalist transformat în asistent social.

17copii2"Viaţa e frumoasă"

Centrul de zi "Viaţa e frumoasă" a fost înfiinţat anul trecut, în cadrul unui proiect derulat de Fundaţia "Inimă pentru Inimă" şi Asociaţia din Italia, în parteneriat cu autorităţile locale. Grupul ţintă este format din copii preşcolari, cu vârsta cuprinsă între 3 - 7 ani, proveniţi din familii aflate în situatii de risc, din municipiul Brăila. Conducerea centrului a încheiat un protocol de colaborare cu Grădiniţa de copii "Sf. Nicolae" Brăila, din cartierul Radu Negru, de unde sunt selectaţi beneficiarii care vin la centrul de zi, urmând să colaboreze şi cu Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, pentru identificarea familiilor defavorizate care au copii. Coordonatorul Centrului de zi, Anton Urlich, ne-a precizat că anul trecut au beneficiat de serviciile oferite de centru un număr de 11 copii, iar anul acesta sunt 14 copii care provin din 7 - 8 familii. Micuţii sunt aduşi cu un microbuz de la grădiniţă direct la Centrul de zi, unde stau la masă, dorm şi desfăşoară activităţi instructiv-educative. "Noi vrem să fie ca un loc de joacă pentru copii, de partea educativă se ocupă gradiniţa. Aici se desfăşoară activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, se face evaluare medicală periodică, iar familiile lor beneficiază de consiliere în scopul îmbunătăţirii relaţiilor cu copiii, dar şi de ajutor material, astfel încât să prevenim abandonul formei de învăţământ preşcolare. Avem însă o problemă cu mentalitatea oamenilor, care nu înţeleg de ce vrem să le oferim ajutor. Noi nu facem educaţie religioasă, nu schimbăm religia copiilor, aşa cum se tem unii părinţi. Oamenii înţeleg greu acest concept, că o fundaţie vrea să-i ajute şi nu are vreun interes ascuns", a spus Anton Urlich. Echipa Centrului de zi "Viaţa e frumoasă" este formată dintr-un coordonator, doi educatori, un bucătar, un psiholog şi un asistent social.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro