Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vladimir Voronin considera ca reglementarea conflictului transnistrean este posibila in orice moment

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, considera ca "reglementarea conflictului transnistrean poate fi posibila in orice moment", relateaza Infotag, in pagina electronica.
"Noi am atins multe scopuri, ne-am apropiat de solutionarea problemei", a declarat Voronin, simbata, la o reuniune oficiala a Partidului Comunist (PCRM), cu ocazia a 15 ani de activitate.
Printre problemele rezolvate el a mentionat faptul ca majoritatea locuitorilor Transnistriei si-au confirmat cetatenia moldoveana, toate intreprinderile transnistrene sint inregistrate la Chisinau si realizeaza operatiuni de import-export in calitate de intreprinderi moldovenesti.
"Este foarte important ca am reusit sa obtinem un consens in clasa politica privind reglementarea trasnistreana. Printre aceste principii exista si unele situatii foarte importante, spre exemplu, nepermiterea aplicarii fortei, ceea ce este foarte actual in evenimentele din Caucaz", a subliniat Voronin.
El a mentionat, de asemenea, sustinerea din partea societatilor internationale, a arbitrilor, garantilor si observatorilor in procesul de rezolvare a diferendului transnistrean, cu ajutorul carora "reglementarea conflictului transnistrean poate fi posibila in orice moment".
Pe de alta parte, Voronin si-a exprimat devotamentul fata de ideile comuniste si a declarat ca "acum acestea trebuie implementate ca niciodata". In opinia sefului statului moldovean, care este si presedinte al PCRM, "in conditiile actualei crize financiare, ideile lui Lenin si Marx sint actuale, iar tirajul "Manifestului" si al altor lucrari ale clasicilor marxism-leninismului bate toate recordurile".
El si-a avertizat colegii de partid ca "in ajunul alegerilor parlamentare oponentii sint gata sa se arunce din nou la lupta pentru scaun si acces la bunatati". "Pe ei nu-i intereseaza soarta tarii, ei aspira la conducere pentru satisfacerea intereselor proprii. Daca aceasta se va intimpla, va fi o tragedie. Tara nu va mai suporta inca o moarte clinica", a spus Voronin.
El si-a chemat colegii de partid sa se implice activ in lupta din alegerile parlamentare viitoare, ca sa "pastreze linia politica adoptata si sa transforme Moldova intr-un stat prosper" si s-a adresat si alegatorilor din tara, subliniind ca ei pot avea incredere totala in PCRM si in viitor, ca in singurul partid politic care isi indeplineste programul preelectoral.
Referindu-se la relatiile cu alte state, liderul de la Chisinau a mentionat numai Rusia, numind relatiile moldo-ruse "exemplare in multe privinte". "In 2001 intre tarile noastre a fost semnat Acordul de pace si colaborare, care prevede un parteneriat strategic intre Moldova si Rusia. Indiferent de dificultatile care au existat, relatiile noastre pot fi considerate exemplare", a spus el.
"Comunistii moldoveni au deschis o fereastra spre Europa", facind din integrarea europeana "sarcina strategica a Moldovei care se realizeaza cu succes pe parcursul ultimilor ani", a adaugat presedintele.
"Noi am adoptat pozitia integrarii europene; datorita fractiunii comunistilor in Parlament au fost adoptate peste 200 de legi europene; ne pregatim pentru semnarea noului Acord cu UE care va prevedea circulatia fara viza, preferinte comerciale si altele", a subliniat Voronin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii