Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vladimir Putin a acuzat Ucraina ca ia alte tari "ostatice" in criza gazului

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Ucraina ca "ia ostatice alte tari", profitand de rolul sau in tranzitul gazului catre UE, relateaza AFP.
"Partenerii nostri europeni au devenit intr-adevar ostatici in disputa dintre Rusia si Ucraina. Nicio tara nu are dreptul sa ia alte tari ostatice, profitand de rolul sau in tranzit", a declarat Putin, facand aluzie la Ucraina.
Seful Guvernului rus s-a exprimat in cursul unei intrevederi cu omologii sai bulgar, moldovean si slovac in regiunea Moscovei, la Novo Ogarevo.
"Responsabilii Comisiei Europene trebuie sa-si foloseasca influenta asupra Ucrainei pentru a asigura aprovizionarea cu gaz", a adaugat premierul rus.
El a respins explicatiile invocate de Ucraina, care declara ca nu poate permite tranzitarea gazelor rusesti pe teritoriul sau, prin gazoductul ales de Rusia, pentru ca astfel estul si sudul Ucrainei vor fi private de aceasta hidrocarbura.
"Daca, pe plan politic, presedintele (ucrainean Viktor) Iuscenko pretinde ca nu a blocat tranzitul catre Europa, in practica se vede bine ca asa este" de fapt, a spus el.
"Am inteles ca prietenii nostri ucraineni au o problema in asigurarea tranzitului gazului, dar asta nu este problema noastra. Este problema lor si ei trebuie sa o rezolve", a subliniat Putin.
Sefii Guvernelor bulgar si slovac si-au exprimat, la randul lor, criticile.
"Cel mai rau lucru, din punctul meu de vedere, este ca milioane de cetateni ai Europei se simt luati ostatici si ca sute de mii de persoane sufera cu adevarat", a declarat Serghei Stanisev, seful Guvernului bulgar.
Omologul sau slovac, Robert Fico, a denuntat, la randul sau, "luarea ca ostatica" a Europei, fara a dori sa "judece" care dintre Rusia sau Ucraina este principalul responsabil.
Europa a ramas, de o saptamana, fara gazele rusesti care tranziteaza Ucraina, din cauza conflictului dintre Moscova si Kiev, care nu si-au respectat angajamentul de a relua livrarile marti, pasandu-si reciproc responsabilitatea pentru acest fapt.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii