Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vitamina C, cheia unei vieti sanatoase

Vitamina C face pentru organismul nostru mai mult decat sa tina departe scorbutul. Doza de vitamina C recomandata pentru un adult este de 110 mg/zi. Insa, anumite categorii de persoane au nevoie de o cantitate mai mare. De exemplu, sportivii si fumatorii.

Potrivit statisticilor americane, jumatate din populatie primeste un aport insuficient de vitamina C din dieta, chiar si daca aceasta contine alimente fortificate (cu vitamina C).

De ce sa mancam citrice iarna

Rolurile vitaminei C in organism

Desi este, probabil, cea mai populara dintre vitamine, putini stiu de ce este important sa o consumam. Iata la ce ne ajuta vitamina C:

  • Este un antioxidant puternic. Ajuta la tinerea sub control a stresului oxidativ si a inflamatiei, doi factori critici care determina imbatranirea si deprecierea sanatatii.
  • Imbunatateste sistemul imunitar. Anumite celule cu rol important in mentinerea imunitatii au nevoie de vitamina C pentru a functiona normal. Un deficit al acesteia le face vulnerabile in fata agentilor patogeni.
  • Este necesara pentru sintetizarea colagenului. Colagenul este principala proteina structurala gasita in tesutul conjunctiv, incluzand pielea si articulatiile noastre. Cu alte cuvinte, vitamina C este importanta pentru mentinerea pielii sanatoase, stralucitoare, dar si a mobilitatii articulatiilor.
  • Ajuta la imbunatatirea productiei de oxid nitric. Acesta ajuta la cresterea fluxului sangvin si mentinerea tensiunii arteriale normale.
  • Este importanta pentru sanatatea vaselor de sange si a functiei endoteliale, doua componente-cheie ale sanatatii inimii.
  • Mentine un profil lipidic sanatos, respectiv va ajuta sa tineti sub control nivelul colesterolului si al trigliceridelor.
  • Imbunatateste absorbtia de fier non-hem, respectiv tipul de fier gasit in alimentele de origine vegetala. Spre deosebire de fierul hem (cel de origine animala), fierul non-hem este mai greu asimilat de catre organism.
  • Este implicata in sinteza L-carnitinei, o molecula implicata in arderea grasimilor si productia de energie.
  • Este implicata in mod complex in productia organismului de neurotransmitatori-cheie, incluziv a serotoninei („hormonul fericirii”) si a norepinefrinei (denumita adesea noradrenalina).

 

Cititi mai departe pe farmaciata.ro.
Categorie articol: 

Comentarii