Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Visul activistilor

Joi, cind am decis sa publicam articolul consilierului PSD Petre Candidatu in paginile ziarului nostru la rubrica "Coltul politicianului", am inteles, in sfirsit, visul in care traiesc unii fosti activisti de partid, vis tulburat din cind in cind, ba de ideea ciudata a presedintelui de a condamna comunismul, ba de pretentia parca absurda a unora de a cere nomenclaturii PCR si fostilor securisti sa faca, macar in al 12-lea ceas, un pas in spate.
Cei aproape18 ani de tranzitie, reformele in pas de melc, jaful concertat la care a fost supusa Romania dupa '89 sint, din punctul meu de vedere, consecinta faptului ca "Apelul catre lichele" al lui Gabriel Liiceanu nu si-a gasit ecoul in rindul... lichelelor si ca Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara a fost gluma la care, imediat dupa Revolutie, proaspetii cocotati la cirma tarii au ris cel mai tare.
In visul lui Petre Candidatu si al celor ca el, comunismul nu a fost in Romania odios si nelegitim, ba inca "perioada fostului regim (...) s-a identificat cu interesele si aspiratiile populatiei", si atunci "s-a asigurat o adevarata relansare si dezvoltare economica a Romaniei". Ma cutremur la gindul ca in locul in care eu vad miile de oameni ucisi la Canal ori in beciurile Securitatii, cozile interminabile de la alimentara si discursurile rebegite ale unor dictatori analfabeti, orfelinatele de exterminare a copiilor handicapati, femeile schilodite ori ucise in urma unor avorturi clandestine, copiii nedoriti nascuti la comanda unor descreierati ajunsi la putere, tovarasul Candidatu, consilier PSD, vede platformele industriale competitive si agricultura, moderne "edificii ale socialismului". Candidatu zice ca adoptarea unei legi a lustratiei "ar duce, in mod firesc, la renuntarea aportului unui mare potential intelectual care de-a lungul vremii si-a demonstrat capacitatea si competenta profesionala". Doar ca, intentionat sau nu, Candidatu incearca sa manipuleze. Proiectul de lege a lustratiei nu-i vizeaza pe simplii membri de partid, ci pe fostii activisti ori securisti. "A fi fost membru de partid nu este o vina", se arata chiar in punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. "Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pina la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta". Prin urmare, specialistii de soarta carora se plinge Candidatu nu sint in nici un pericol. In pericol se afla doar scaunele pe care au stat o viata intreaga unii din fostii activisti, chiar daca, peste Romania, a trecut un fel de revolutie.

* Articolul "“Lustratia” - obsesia presedintelui Traian Basescu" a aparut in numarul de vineri, 18 august, al cotidianului "Obiectiv", la rubrica "Coltul politicianului".
Categorie articol: 

Comentarii