Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viorica Dăncilă, «neprezidenţiabilă» pentru Dragomir şi Chiriac

• cei doi social-democraţi brăileni sunt de părere că un alt candidat din partea partidului ar avea şanse mai mari în cursa pentru Palatul Cotroceni • aceştia consideră că premierul nu are o imagine tocmai potrivită pentru a convinge electoratul să pună ştampila pe “Trandafiri” • în prezent, în CEx PSD s-a hotărât ca Viorica Dăncilă să fie candidatul la alegerile prezidenţiale, însă decizia finală urmează a fi luată pe 24 august, la Congresul partidului • nici Marian Dragomir, nici Francisk Chiriac nu vor participa la Congres

 

Faptul că actualul premier al României, Viorica Dăncilă, este singura variantă a Partidului Social Democrat (PSD) pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie anul acesta îi nemulţumeşte pe primarul municipiului, Marian Dragomir, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Francisk Chiriac, ambii fiind social-democraţi. Dragomir a lăsat să se înţeleagă că, deşi Dăncilă este singurul candidat vehiculat acum pentru prezidenţiale, ultima carte nu a fost încă jucată în partid, ci totul se va definitiva pe 24 august, atunci când va avea loc Congresul PSD.

Întrebat de jurnalişti, ieri, în conferinţă de presă, primarul municipiului, Marian Dragomir, a afirmat că, în punctul său de vedere, există alţi membri PSD care ar putea scoate un scor mai bun decât actualul premier la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019. “Aştept cu deosebit interes să vedem exact pe 24 august (la Congresul PSD - n.r.) cine va fi candidatul PSD la prezidenţiale. Nu se ştie încă cine va fi candidatul. Cred şi sunt ferm convins că scorul PSD la prezidenţiale cu un alt candidat, în afara doamnei Dăncilă, va fi mult mai mare. Am spus-o şi în interiorul organizaţiei”, a declarat Dragomir.

Aceeaşi opinie politică este împărtăşită şi de preşedintele CJ, Francisk Chiriac. Şeful judeţului a afirmat, tot ieri, şi tot în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul ar fi trebuit să găsească un alt candidat pentru prezidenţiale, în urma unei analize ample. “Sunt de aceeaşi părere ca Marian Dragomir. Fiind tineri amândoi, ne-am dat seama că poate ar fi trebuit să găsim un alt candidat sau ne-ar fi ajutat mai mult un candidat cu altă notorietate şi altă imagine în ceea ce priveşte candidatura la prezidenţiale. După părerea mea personală, un premier este foarte mult erodat în deciziile administrative şi nu-i aduce o plus-valoare atâta timp cât unele decizii pot fi împotriva electoratului. Ar fi trebuit făcută o analiză mult mai amplă în centrul partidului şi poate că s-ar fi găsit o altă persoană care să candideze la prezidenţiale. Acum, ştiţi cum e în politică: una e percepţia, alta e realitatea, una e cum stai în sondaje, nu neapărat notorietatea îţi aduce şi voturi. Sunt în asentimentul colegului meu, Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila. În 99% din cazuri am avut aceeaşi poziţie”, a spus Chiriac.

Coincidenţă sau nu, atât Marian Dragomir, cât şi Francisk Chiriac sunt plecaţi în concediu în perioada Congresului PSD, astfel că nu vor participa la acest eveniment în cadrul căruia va fi stabilit candidatul oficial pentru alegerile prezidenţiale.

Nici sondajele realizate în ultima perioadă nu o indică pe Viorica Dăncilă ca fiind “favorita” în cursa pentru Cotroceni.

Iniţial, social-democraţii stabiliseră să se întâlnească în Congres extraordinar pe 3 august, însă întâlnirea a fost amânată pe fondul cazului Caracal, potrivit unor surse din partid, citate de Mediafax. Cea care ar fi venit cu propunerea amânării Congresului a fost chiar Viorica Dăncilă, care ar fi transmis o scrisoare liderilor de filiale în care a motivat decizia.

Deşi, iniţial, au fost mai mulţi favoriţi pentru “titlul” de candidat oficial la prezidenţiale din partea PSD, se pare că, rând pe rând, aceştia s-au răzgândit, iar drumul a rămas liber pentru Viorica Dăncilă. La ultima reuniune a Comitetului Executiv (CEx), conducerea PSD a votat ca actualul premier să fie prezidenţiabilul partidului. Singurii care s-au opus deciziei au fost Paul Stănescu, liderul PSD Olt, şi Dumitru Buzatu, care conduce filiala din Vaslui a formaţiunii la putere, potrivit EuropaFM.

Alegerile prezidenţiale au fost programate pentru luna noiembrie. Pe 10 noiembrie va avea loc primul tur, urmând ca al doilea să se desfăşoare pe 24 noiembrie.
Categorie articol: 

Comentarii