Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viorel Mortu şi Viorel Botea, în pericol de a-şi pierde funcţiile

Printre cei vizaţi în judeţul Brăila, se află însuşi inspectorul şcolar general, Viorel Mortu (PSD) şi unul dintre adjuncţii săi, Viorel Botea (PDL), precum şi peste 80 de directori. Inspectorul şcolar general adjunct, Viorel Botea, a declarat, ieri, că nu-şi face probleme pentru propria persoană, dat fiind că are destule de făcut, în calitate de profesor de matematică, însă acest ordin va avea efecte negative asupra activităţii şcolare: "Inclusiv eu şi domnul inspector general Mortu suntem numiţi prin detaşare în aceste funcţii, la conducerea Inspectoratului. Pot să vă spun că în judeţul Brăila sunt 81 de directori şi directori adjuncţi cu detaşare, din care au fost schimbaţi doar 8, din care unul prin pensionare, iar unul a fost avansat de la director adjunct, la director plin. Noi, la Inspectorat, am mers pe principiul să respectăm legea şi să nu facem schimbări inutile, pe criterii aiurea, am încercat să respectăm activitatea desfăşurată de colegii noştri în şcoli. În plus, cred că suntem singurul judeţ care nu a făcut schimbare de directori şi de inspectori care au promovat pe bază de concurs. În ce mă priveşte, nu mă interesează funcţia. Dacă aceia care conduc destinele judeţului şi ale ministerului consideră că activitatea mea nu este bună şi doresc pe altcineva, nici o problemă, nu mă deranjează absolut deloc, însă este firesc şi normal ca schimbarea să se facă în conformitate cu o lege, nu cu un ordin de ministru care are anumite deficienţe din punct de vedere legal". Botea a precizat că, în opinia sa, nu e vorba doar de un principiu sau de o chestiune strict politică, ci şi de bulversarea activităţii în unităţile de învăţământ: "Dacă ordinul se va aplica, ar însemna ca la Inspectorat să se facă schimbări majore şi evident că ar apărea disfuncţionalităţi. Noi deja am trimis situaţia cu aceşti directori şi inspectori la minister şi încercăm ca în Brăila să nu existe disfuncţionalităţi în actul educaţional. Noi nu dorim să ne batem joc de oameni". Întrebat ce apartenenţă politică au directorii vizaţi de ordinul amintit, Botea a spus că sunt din toate partidele, pentru că sunt şi acum în funcţie directori puşi de PNL, care nu au fost schimbaţi de noua conducere a ISJ.

Potrivit lui Botea, inspectorul şcolar general, adjuncţii săi şi directorii vizaţi sunt în situaţia de a funcţiona cu detaşare nu pentru că aşa au dorit ei, ci pentru că nu s-au organizat încă acele concursuri pentru ocuparea posturilor respective.
Redactorii noştri au dorit să obţină un punct de vedere şi din partea inspectorului general, Viorel Mortu, însă, până la ora închiderii ediţiei, acesta nu a putut fi contactat.

"Ordinul oferă doamnei ministru Andronescu atribuţii ilegale şi nelegitime"

Preşedintele PDL Brăila, Giana Pătraşcu, acuză şi ea ilegalitatea şi imoralitatea ordinului emis recent de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Pătraşcu este de părere că, având în vedere gravitatea efectelor acestui act normativ, ministrul Andronescu ar fi trebuit ca odata cu ordinul respectiv, să-şi semneze şi demisia: "Ordinul revocă abuziv circa 16.000 de directori din toată ţara. El oferă doamnei ministru Andronescu atribuţii ilegale şi nelegitime, prin care aceasta primeşte puteri depline în numirea în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat şi funcţii de îndrumare şi control de la nivelul inspectoratelor şcolare. Acest ordin încalcă flagrant Legea învăţământului, atât pe cea în vigoare, cât şi legea semnată şi asumată de doamna ministru Andronescu".

Pătraşcu a precizat că, potrivit actualei Legi a învăţământului, directorii de unităţi şcolare sunt numiţi de inspectorii şcolari generali, iar conform Legii asumate recent de Guvern, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ este cel care vacantează posturile respective şi organizează concursul pentru ocuparea lor, în nici un caz ministerul: "Reamintim pe această cale doamnei ministru Andronescu faptul că o lege organică, aşa cum este cea a învăţământului, nu poate fi contrazisă sau modificată printr-un ordin de ministru. Dacă nu ştie acest lucru, înseamnă că doamna ministru nu are ce să caute la cârma unuia dintre cele mai importante ministere ale Guvernului Boc. Dacă are cunoştinţă de aceste lucruri şi totuşi a emis acest ordin ilegal, presupun că are de gând să-l aplice din raţiuni politice şi atunci cu atât mai mult, ea nu are ce căuta la cârma Educaţiei. Probabil că doamna ministru crede că punând zeci de mii de directori şi inspectori la cheremul său, cu două luni înainte de alegeri, poate susţine politic partidul din care face parte".

Precizăm că premierul Emil Boc a anunţat public că o va demite pe Ecaterina Andronescu dacă aceasta va aplica controversatul ordin, însă ministrul Educaţiei a declarat că ordinul nu a fost înţeles corect, neavând în nici un caz un scop politic.

Mai trebuie spus şi că, vineri, ministrul Andronescu a fost la Brăila, unde a discutat despre nouăţile pe care le aduce legea educaţiei cu conducerea Inspectoratului Şcolar, primarul Aurel Simionescu şi directorii unităţilor de învăţământ. Despre ordin, ea a spus fugar că, dacă ar fi avut în vedere situaţia de la Brăila, acesta nu ar fi fost necesar, însă există în ţară cazuri extreme care au impus luarea unei asemenea decizii. Drept pentru care niciunul dintre cei prezenţi nu a cerut lămuriri suplimentare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii