Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viorel Botea, numit adjunct la IŞJ Brăila

• vineri, profesorul de matematică şi consilierul judeţean PMP Viorel Botea, a fost numit de ministrul Educaţiei inspector şcolar general adjunct • mandatul său este valabil până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de data de 31 august 2018 • auzind de numirea lui Botea în fruntea Inspectoratului, Cătălin Canciu, fostul inspector general, îi acuză pe cei din PSD de jocuri politice murdare • pe de altă parte, senatorul PSD, Ion Rotaru, spune că decizia ar aparţine strict Ministerului Educaţiei şi nu are nicio legătură cu protocolul de colaborare pe plan local pe care PMP Brăila îl are cu PSD-ul 

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila are un nou adjunct! Este vorba despre Viorel Botea, profesor de matematică la Colegiul Naţional “N. Bălcescu” şi consilier judeţean, care a fost detaşat pe locul lăsat liber de fosta adjunctă Daniela Turcu, demisă recent, “la pachet” cu Cătălin Canciu, ca urmare a calificativului “mesatisfăcător” primit la evaluarea anuală a activităţii manageriale. Astfel, Botea se întoarce la conducerea Inspectoratului, după ce în perioada 2009-2012 a ocupat funcţia de general.

“Vineri a sosit ordinul cu numirea domnului Botea pe funcţia de inspector general adjunct, pe postul rămas vacant. Funcţia va fi ocupată până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2017-2018, adică până pe 31 august. De asemenea, ministrul Educaţiei îşi rezervă dreptul de a dispune încetarea detaşării domnului profesor Botea din funcţia de adjunct, la o dată anterioară acestui termen. Mă bucur că a venit cineva pe acest post, având în vedere că e perioada examenelor naţionale, era necesar să mai fie cineva”, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct. Precizăm că acestuia i-au fost delegate atribuţii de inspector general după plecarea lui Canciu.

Întoarcerea lui Botea la ISJ Brăila este cu atât mai interesantă cu cât, pe plan local, PMP Brăila (unde acesta este preşedinte) are un protocol de colaborare cu PSD-ul, încheiat la scurt timp după alegerile locale din 2016, pentru a le asigura social-democraţilor majoritatea în Consiliul Judeţean.

 

Canciu acuză PSD-ul de jocuri murdare

Pentru Cătălin Canciu, fostul inspector şcolar general, demis zilele trecute de Ministerul Educaţiei, numirea lui Botea la conducerea IŞJ Brăila nu l-a luat prin surprindere. Aşa cum le-a declarat redactorilor “Obiectiv”, detaşarea consilierului judeţean PMP în funcţia de adjunct nu face decât să îi confirme că totul este un “joc politic murdar”.

“Această decizie de numire nu este altceva decât rezultatul murdar al politicului la nivel judeţean. Un PSD inconştient care şi-a bătut joc timp de un an de zile de învăţământ, hăituindu-mă pe mine şi pe doamna inspector şcolar adjunct, punând învăţământul în vulnerabilitate, numai pentru a câştiga două treimi în Consiliului Judeţean prin votul domnului Botea. Viorel Botea este un om lipsit de caracter. Un om lipsit de caracter faţă de colegii lui, pe care i-a denigrat de câte ori a avut ocazia, în special pe mine, a denigrat Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Este în două-trei procese cu IŞJ Brăila, a făcut orice să murdărească imaginea învăţământului brăilean”, ne-a declarat Canciu.

Întrebat cine ar fi fost potrivit să ocupe fotoliul de adjunct, Canciu a răspuns:

“Un om cu calităţi profesionale, cu calităţi manageriale. Domnul Botea nu le-a dovedit şi o spun din interior”.

 

Rotaru «aruncă pisica în curtea» Ministerului Educaţiei

Preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, susţine că numirea PMP-istului Viorel Botea ca inspector adjunct este o decizie care aparţine strict Ministerului Educaţiei. Acesta a afirmat că nu are nicio legătură cu protocolul de colaborare pe plan local pe care PMP Brăila îl are cu PSD-ul.

“Este decizia Ministerului pe care trebuie să o respectăm. Vă daţi seama că nu stabilim noi la nivel de Brăila cine este inspector şcolar. Dar bănuiesc că este o decizie temporară, legată de situaţia de la Inspectorat, unde încă nu sunt clarificate lucrurile pe zona de conducere. Ce să spun? Sper că Viorel Botea o să facă treabă cât va fi la inspectorat pentru că pentru asta este numit acolo. Să aibă echilibru şi aplecare spre rezolvarea problemelor care sunt de rezolvat. Mai ales că e final de an şi sunt multe lucruri care trebuie gestionate”, a declarat Rotaru.

Întrebat dacă PSD Brăila nu avea oameni competenţi pentru o asemenea funcţie, Rotaru a reiterat ideea că decizia numirilor a venit de la Minister, însă cu precizarea că postul de inspector şcolar general este deocamdată vacant. Cât despre faptul că Viorel Botea este un personaj controversat care s-a remarcat mai nou şi în scandalul “Fenomenul Brăila”, Rotaru nu a dorit să comenteze prea mult şi nici nu a răspuns clar dacă susţine venirea acestuia în cadrul ISJ

“Nu. Nu este vorba de propuneri aici. A fost decizia Ministerului. Nu s-au solicitat propuneri în sensul ăsta. Dar oricum vorbim doar despre postul de adjunct, nu? Dacă domnul Botea a făcut atunci anumite afirmaţii şi lucrurile stau cum a spus el, poate că va pune umărul să le rezolve acolo, dacă sunt probleme la Inspectorat. Mie îmi e greu să fac o analiză la nivel de ISJ Brăila, despre cum stau lucrurile şi afirmaţiile pe care le fac cei care conduc. Pentru că nu am suficiente informaţii. Eu îmi exprim doar convingerea şi speranţa că va fi o stare de normalitate la Inspectorat şi că lucrurile vor funcţiona aşa cum îşi doresc cadrele didactice, părinţii şi elevii. De altfel, aşa cum ne dorim cu toţii”, a afirmat Rotaru.

Întrebat în ce măsură faptul că Viorel Botea este preşedinte al PMP, consilier judeţean şi mai nou, adjunct la ISJ Brăila ar putea constitui o problemă pentru un eventual conflict de interese sau incompatibilitate, senatorul PSD nu a putut da o explicaţie, precizând doar că va analiza situaţia.

“Din câte ştiu eu mai sunt situaţii de acest gen în ţară, deşi nu neapărat pe Inspectorat. E de analizat într-adevăr dacă există pe undeva o posibilă incompatibilitate, dar nu am acum elemente de conţinut ca să afirm sau să infirm că este posibil acest lucru. Trebuie să vedem pe lege dacă există cumva o asemenea situaţie”, a conchis liderul PSD Brăila. I-am solicitat un comentariu pe tema numirii lui Botea la cârma ISJ şi Emiliei Meiroşu, deputat independent, care a plecat din PSD pentru proiectul lui Victor Ponta, “Pro România”, mai ales că parlamentarul a sărit în apărarea învăţământului brăilean în scandalul “fenomenul Brăila”, deşi avea propriile nemulţumiri la adresa lui Cătălin Canciu. “Mă surprinde această decizie deoarece PSD are şi membri dar şi simpatizanţi printre profesori, mulţi dintre ei dascăli minunaţi, dar şi profesionişti fără pată în propriile cariere, care-ar merita să fie promovaţi într-o funcţie de conducere în Inspectoratul şcolar. Alt comentariu nu vrea să fac în acest moment”, ne-a declarat Emilia Meiroşu.

 

Noul adjunct al IŞJ Brăila, un personaj controversat

De-a lungul anilor, Viorel Botea a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind descris de unii ca o “persoană conflictuală”. Sunt deja faimoase contrele mediatice cu Iulian Danielescu, directorul Colegiului “Bălcescu”, pe care l-a atacat în mai multe conferinţe de presă şi căruia i-a cerut demisia în repetate rânduri. De asemenea, este bine cunoscut şi conflictul cu Cătălin Canciu, fostul general, fiind unul dintre cei mai “aprigi” contestatari ai acestuia.

În toamna anului trecut, numele lui Viorel Botea a fost implicat într-un alt scandal, cel al notelor modificate la “Bălcescu”. Atunci, la clasa unde profesorul de matematică este diriginte, au apărut suspiciuni privind “umflarea” artificială a notelor în catalog cu scopul de a favoriza anumiţi elevi.

Recent, când la nivel naţional a izbucnit scandalul “Fenomenul Brăila”, Botea a fost singurul dascăl brăilean care s-a poziţionat public de partea ONG-ul “Human Catalyst”, cel care îi acuză pe profesorii din judeţul nostru că nu dau voie elevilor slabi la învăţătură să se înscrie la Evaluarea Naţională. Însă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, şeful PMP Brăila a spus că “vinovaţi” de acest “fenomen” sunt cei din Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, ei fiind promotorii acestor “practici”. Reacţia agresivă a lui Botea  este de neînţeles în condiţiile în care statisticile arată că rezultatele Brăilei au “explodat” în ierarhia naţională după ce ministrul Daniel Funeriu a pus frână fraudelor prin supravegherea video a examenelor.

 

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii