Mergi la conţinutul principal

Vin recenzorii!

* astfel, 1.082 de recenzori vor lua la "puricat" locuinţele brăilenilor * acesta este primul recensământ de după aderarea României la Uniunea Europeană * conform ultimului recensământ, efectuat în 2002, municipiul Brăila număra o populaţie de 216.292 de locuitori * cei care nu vor răspunde corect şi cinstit la întrebările recenzorilor pot fi sancţionaţi, iar amenda poate să ajungă până la suma de 5.000 de lei * potrivit oficialilor INS, actualul recensământ ar putea certifica reducerea demografică a ţării, cât şi "migraţia temporară actuală a românilor plecaţi la muncă în străinătate" * preţul recensământului la nivel de ţară: 45,5 milioane de euro

Începând de astăzi, şi până pe 31 octombrie, 1.082 de recenzori vor lua la "puricat" locuinţele brăilenilor în cadrul Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România. Acţiune statistică de maximă importanţă la nivel european, acesta este primul recensământ de după aderarea României la Uniunea Europeană. Ca şi în cazul ultimului recensământ, metoda folosită pentru culegerea datelor va fi tot cea tradiţională, în speţă prin intervievarea directă, din uşă-n uşă, a populaţiei de către recenzori, răspunsurile primite fiind înscrise în chestionarele de recensământ. Astfel, vor fi înregistraţi atât cetăţenii români cu domiciliul în ţară (fie că se află sau nu, la momentul recensământului, în România), cât şi persoanele cu cetăţenie străină sau cele fără cetăţenie, care au domiciliul în România ori o reşedinţă temporară (oricare ar fi motivul stabilirii, anume refugiaţi, solicitanţi de azil, solicitanţi de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal).

Sancţiune contravenţională pentru cei care refuză să răspundă cinstit

După câte ne-a declarat primarul Aurel Simionescu, din corpul celor 1.082 de recenzori, 932 sunt recenzori de sectoare, cei care vor face munca de teren, 135 sunt recenzori şefi, iar restul de 14 sunt şefi de circumscripţii.
În ceea ce priveşte banii pe care îi vor primi persoanele care se vor ocupa de realizarea recensământului, fiecare recenzor, indiferent de "specia" din care face parte, va primi 50 de lei pe zi. Astfel, banii vor fi distribuiţi în felul următor: 1) recenzorii de sectoare vor primi, pe cincisprezece zile lucrătoare, 750 de lei; 2) recenzorii şefi vor primi, pe optsprezece zile lucrătoare, 900 de lei; 3) şefii de circumscripţii vor primi, pe douăzeci şi unu de zile lucrătoare, 1.050 de lei.
Întrebat cu privire la sancţiunile contravenţionale pe care le vor primi cetăţenii care vor refuza să răspundă corect şi cinstit la chestionarele de recensământ, primarul ne-a declarat: "Există o sancţiune prevăzută pentru cei care refuză să ofere date corecte şi cinstite, şi aceasta este o amendă de 5.000 de lei. Lucrurile mai semnificative ale recensământului apar la categoria apartenenţei religioase, la declararea studiilor - aici, pot fi situaţii în care un cetăţean care nu are studii poate refuza să declare asta - şi la declararea veniturilor. Însă nu cred că ne vom confrunta cu astfel de probleme".

Populaţia Brăilei, în plină scădere

Conform ultimului recensământ, efectuat în 2002, municipiul Brăila număra o populaţie de 216.292 de locuitori, iar în anul 2010, potrivit estimărilor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, numărul de locuitori era în plină scădere, înregistrând cifra de 211.161.
UE doreşte ca la nivel de uniune, datele tuturor statelor membre să fie colectate pentru obţinerea unei imagini de ansamblu asupra populaţiei şi potenţialului uman al întregii comunităţi europene.
Operaţiunea de recensământ include procesul colectării, agregării, prelucrării, evaluării, diseminării şi analizei informaţiilor culese de pe teren. Pentru planificarea şi implementarea politicilor economice şi sociale de dezvoltare, pentru activităţi administrative sau de cercetare ştiinţifică este necesară existenţa unor date detaliate referitoare la mărimea, distribuţia şi compoziţia populaţiei. Scopul fundamental al recensământului este acela de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul economic şi social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.
Conform INS, pe lângă populaţie, la recensământ se vor înregistra, de asemenea, "toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun (internate şcolare, cămine pentru studenţi, dormitoare pentru muncitori, cămine de nefamilişti, case de copii, cămine pentru bătrâni, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) şi locuinţele din cadrul acestora".
Potrivit oficialilor Institutului Naţional de Statistică, actualul recensământ ar putea certifica reducerea demografică a ţării, cât şi "migraţia temporară actuală a românilor plecaţi la muncă în strainătate".

Sfaturi şi exemple de întrebări

Puteţi recunoaşte un recenzor după geanta albastră cu însemnele specifice "RPL", ecusonul cu nume şi după legitimaţia pe care trebuie să o prezinte. Dacă, din varii motive, nu vă puteţi întâlni cu recenzorii, trebuie să ştiţi că vă puteţi adresa Primăriei, unde veţi găsi o Comisie locală de recensământ, al cărei program este, în fiecare zi, între 8.00 şi 20.00.
Iată şi câteva exemple de întrebări neobişnuite la care veţi trebui să răspundeţi: Din ce este făcută casa în care locuiţi?; Cât de des vă trimit rudele bani din străinătate?; Aveţi wc-ul în curte sau în casă?
Formularul "Persoane" va fi completat nu doar cu numele, dar şi cu codul numeric personal (CNP-ul) al cetăţeanului, chiar dacă informaţiile furnizate sunt confidenţiale. Un alt detaliu: pe lângă starea civilă legală, cetăţenii vor fi întrebaţi şi care este starea civilă "de fapt" - mai exact, dacă trăiesc într-o uniune consensuală. În cazul în care faceţi parte dintr-o uniune consensuală, trebuie precizat şi anul în care aceasta a început.
Cât îi priveşte pe cei care au rude plecate în străinătate, aceştia vor trebui să răspundă în locul, furnizând numele, codul numeric personal, dacă sunt sau nu angajaţi în ţara de reşedinţă şi dacă trimit bani în ţară şi cu ce frecvenţă. În cazul în care nu pot fi obţinute de la rude, aceste date pot fi furnizate şi de un vecin sau de preotul local.

Recensământ de 45, 5 milioane de euro

Recensământul a costat 45,5 milioane de euro, iar primele rezultate vor fi făcute publice în luna ianuarie a anului 2012. Acestea vor fi datele colectate la nivel de localitate. Următorii indicatori mai detaliaţi vor apărea în luna aprilie a anului viitor. Precizăm că fiecare întâlnire cu recenzorul poate dura între 10 şi 45 de minute, în funcţie de numărul membrilor familiei respective.
De asemenea, precizăm că pe perioada recensământului, cetăţenii vor avea la dispoziţie următoarele numere de telefon pentru informaţii suplimentare privind desfăşurarea acestuia: 021 - 9201, în reţeaua Romtelecom, şi 1741, în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro