Mergi la conţinutul principal

Vin banii de la UE!

Sase fermieri braileni au reusit sa atraga, inca de la prima strigare, fonduri europene structurale nerambursabile cu dedicatie pentru agricultura, in cuantum de aproximativ 2 milioane euro. La aceasta suma, reprezentind contributia publica, se adauga si contributia privata a solicitantilor acestui sprijin financiar, astfel incit valoarea totala a proiectelor creste pina la peste 3,5 milioane euro. Acestia sint primii bani europeni din fonduri structurale care sint atrasi la Braila de catre agricultori in baza unor proiecte de afaceri concepute chiar de ei: achizitii de utilaje agricole sau de tehnologii in acest domeniu pina la planuri ambitioase de modernizare a unor unitati de productie. Cele 6 proiecte au fost alese in baza unor criterii de selectie stricte din totalul a 9 depuse initial la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Braila. Contractele de finantare urmeaza sa fie semnate zilele acestea si astfel beneficiarii vor primi o "gura de oxigen", din punct de vedere financiar, astfel incit sa-si poata dezvolta afacerea.

Investitii de aproape 13 milioane lei noi in agricultura Brailei

Conducerea Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Braila a anuntat ca, in curind, vor fi semnate primele contracte de finantare ale unor proiecte vizind atragerea de fonduri europene structurale destinate agriculturii. Concret, este vorba despre bani acordati din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) din care se asigura o finantare nerambursabila intre 50 si 75% din valoarea totala a proiectelor depuse. De mentionat este ca sprijinul financiar in cazul nostru se acorda in cadrul a doua masuri de dezvoltare pentru care in primavara a avut loc o licitatie. Practic, este vorba despre prima licitatie de proiecte cu finantare din FEADR organizata postintegrare in Romania si a avut loc in luna martie a acestui an. Potrivit datelor OJPDRP Braila, la data scadenta au depus proiecte 9 fermieri braileni, cu o valoare totala de 17,4 milioane lei, incadrate pe cele doua masuri licitate: Masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole si Masura 1.2.3 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. In detaliu, in cadrul Masurii 1.2.1 au fost depuse 8 proiecte, cu o valoare totala de 7,36 milioane lei, in timp ce pe Masura 1.2.3 a fost inscris un singur proiect, dar cu o valoare mai mare decit celelalte 8, mai precis 10,04 milioane lei. "In urma analizarii dosarelor depuse de solicitanti si a intocmirii raportului privind indeplinirea criteriilor de selectie cu alocarea punctajului corespunzator fiecarei cereri de finantare, dintre cele 9 proiecte au fost selectate 6, cu mentiunea ca doua proiecte au fost reportate pentru sesiunea de selectie din aprilie 2008, iar un alt proiect a fost retras. Astfel, pentru Masura 1.2.1 au fost selectate 5 proiecte cu o valoare totala de 2,612 milioane lei, iar pentru Masura 1.2.3 un proiect cu o valoare totala de 10,028 milioane lei", ne-a declarat Gheorghe Voicu, seful OJPRDP Braila. De asemenea sursa citata a explicat ca incepind cu aceasta saptamina, beneficiarii selectati pentru a primi fonduri nerambursabile FEADR vor fi invitati oficial sa semneze contractul de finantare.

2,61 milioane lei pentru dezvoltarea a 5 exploatatii agricole din Braila

Potrivit datelor prezentate de catre conducerea institutiei, in cadrul primei sesiuni de depunere de proiecte, pentru Masura 1.2.1 au fost selectate 5 proiecte de la 3 societati comerciale, o asociatie familiala si o persoana fizica autorizata. Concret, este vorba despre SC "Agrided Com" cu un proiect de 765.038 lei, SC "Sofalex" - 590.473 lei, "Maisagro Impex" - 489.344 lei, AF Mocanu Ionel - 160.323 lei si PFA Chirita Tudorache - 607.342 lei. Toate aceste proiecte vizeaza achizitia de utilaje si echipamente agricole pentru modernizarea parcului de utilaje existent. De mentionat ca cele doua proiecte reportate pentru sesiunea de selectie urmatoare celei din martie aveau o valoare totala de 4,26 milioane lei, dublul celei aferente proiectelor selectate din prima.
Masura 1.2.1 "Modernizarea exploatatiilor agricole" se incadreaza in Axa I - "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic" si are ca obiective: introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si a calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestui obiectiv i se adauga adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare, cresterea veniturilor exploatatiilor agricole, precum si sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative in vederea incurajarii fenomenului de asociere. La nivel national, fondurile totale alocate acestei masuri prin FEADR sint de 991,827 milioane euro, din care 80% este contributia Uniunii Europene si 20% este contributia Guvernului Romaniei.

Fabrica de procesare a laptelui a SC "Lactaprod" va fi modernizata cu fonduri nerambursabile de 5 milioane lei

Pentru Masura 1.2.3 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" a fost selectat singurul proiect depus in sesiunea din martie si anume cel al firmei "Lactaprod" SRL. Proiectul are o valoare totala de 10,048 milioane lei, din care aproximativ 5 milioane lei reprezinta contributia publica nerambursabila, adica bani europeni si de la bugetul de stat. Asa cum a explicat conducerea oficiului de plati, firma beneficiara isi propune modernizarea fabricii proprii de procesare a laptelui, pentru care a alocat o contributie proprie de circa 5 milioane lei.
Prin Masura 1.2.3 care se incadreaza in Axa I - "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic" se urmareste introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole si forestiere competitive, adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare, imbunatatirea veniturilor intreprinderilor sprijinite prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole precum si a eficientei economice prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare.
Fondurile totale alocate Masurii 1.2.3 prin FEADR sint de 1,07 miliarde euro, din care 20% este contributia Guvernului Romaniei, iar diferenta de 80% apartine Uniunii Europene.

Primele contracte pentru fondurile de dezvoltare rurala

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ca a demarat procedura de contractare a primelor proiecte finantate prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Astfel, incepind cu aceasta saptamina, beneficiarii selectati pentru a primi fonduri nerambursabile vor fi invitati sa semneze contractul de finantare la sediile oficiilor judetene ale Agentiei.
Pina in acest moment au fost selectate pentru finantare, in urma sesiunii din martie, pentru masura 121, Modernizarea exploatatiilor agricole - 288 de proiecte (din 712 depuse) in valoare de 212 milioane de lei; pentru masura 123, Cresterea valorii adaugate a produselor agricole forestiere - noua proiecte (din 17 depuse) in valoare de 38 milioane de lei; pentru masura 322, Renovarea si dezvoltarea satelor - 44 de proiecte (din 194) in valoare de 385 milioane lei.
Dupa ce PNDR a fost aprobat luna trecuta de Comisia Europeana, Romania a primit din partea Uniunii Europene un avans de peste 300 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), destinat finantarii proiectelor. PNDR este instrumentul prin care Romania poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde de euro, pina in 2013.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro