Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viktor Iuscenko nu exclude numirea Iuliei Timosenko in fruntea guvernului ucrainean

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko nu a exclus numirea Iuliei Timosenko in functia de premier in viitoarea coalitie guvernamentala portocalie, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP.
"Nu exclud aceasta posibilitate. Sarcina cea mai importanta, astazi, este insa aceea de a gasi formula unei coalitii stabile", a raspuns liderul de la Kiev la intrebarea daca Iulia Timosenko, protagonista a "revolutiei portocalii" din Ucraina, va redeveni premier.
Presedintele ucrainean, care a inceput vineri o vizita oficiala de doua zile in Polonia, a deplins majoritatea slaba pe care ar avea-o in parlament o coalitie portocalie formata din partidul Ucraina Noastra, Blocul Iulia Timosenko si socialistii.
"Cea mai buna optiune este o coalitie portocalie. Poporul asteapta o asemenea alianta, dar ea nu ar avea in Parlament decit 243 de locuri, cu doar 17 in plus fata de opozitia formata din Partidul Regiunilor si comunisti. Aceasta este o majoritate foarte fragila, in contextul ucrainean", a subliniat Iuscenko.
Presedintele a exclus, insa, o coalitie cu Partidul Regiunilor condus de liderul prorus Viktor Ianukovici.
"Este posibil ca Partidul Regiunilor sa ne sustina in anumite situatii. Dar o coalitie portocalie-albastra este exclusa in prezent", a adaugat el.
Printre aspectele care trebuie rezolvate in cadrul coalitiei cu Blocul Iulia Timosenko, presedintele ucrainean a amintit privatizarile, sector in care trebuie decisa "soarta patrimoniului privatizat in ultimii ani", dar si o "strategie comuna" privind statutul limbii ruse si integrarea europeana.
In Ucraina continua negocierile dificile pentru formarea unei coalitii guvernamentale intre cele cinci partide alese in Parlament in urma legislativelor din 26 martie.
Presedintele ucrainean a reafirmat, in interviu, ca este posibila incheierea unui acord de principiu in privinta unei coalitii guvernamentale pina la 24 mai, data la care, probabil, se va reuni noul Parlament.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii