Mergi la conţinutul principal

Viitura de pe râul Buzău a traversat judeţul Brăila

Viitura de pe râul Buzău a traversat vineri, 16 mai, judeţul Brăila, nivelul râului fiind mai mare cu aproape trei metri faţă de ziua precedentă. Astfel, dacă în dimineaţa zilei de joi, 15 mai, la mira de control din dreptul localităţii Racoviţa se înregistra o cotă de 105 cm, în noaptea de joi spre vineri, la ora 3.00, cota crescuse până la 399 cm. Vineri, la ora 9.00, valul de viitură ajunsese în dreptul localităţii Latinu, în timp ce în amonte, la Racoviţa, deja râul începuse să revină la cota normală. Existau, aşadar, premise ca până seara surplusul de apă să fie preluat de râul Siret.
Singura zonă din judeţ unde debitul crescut al Buzăului a provocat inundaţii a fost comuna Râmnicelu. Acolo au fost inundate 210 ha de păşune şi fâneţe, în extravilanul satelor Constantineşti (40 ha), Boarca (70 ha) şi Mihail Kogălniceanu (100 ha). Nu au fost afectate gospodării ale populaţiei, terenuri arabile sau căi de comunicaţii.
Problemele vor continua şi după normalizarea debitului, fiindcă, după trecerea apei, eroziunile de mal s-ar putea accentua pe râul Buzău. După cum v-am mai informat, în dreptul unor localităţi precum Sihleanu, Pitulaţi, Scorţaru Nou, Şuţeşti sau Râmnicelu albia râului deviază tot mai mult spre zonele locuite, din cauza acestor eroziuni.
Râul Siret a crescut, de asemenea, foarte mult faţă de ziua precedentă. În dimineaţa zilei de vineri, la ora 7.00, nivelul râului era mai mare cu 362 cm, iar debitul crescuse de la 162 metri cubi pe secundă, cât se înregistrase joi, la 1.021 mc/s. Hidrologii prognozau că debitul Siretului ar putea atinge 2.200 mc/s, până în seara zilei de vineri. În aceste condiţii, apa ar urca până la un sfert din înălţimea taluzului digurilor de protecţie. Nu se ştie ce va urma în zilele următoare. Precipitaţiile abundente din zona Moldovei se vor resimţi din ce în ce mai mult în nivelul Siretului. Cel mai rău scenariu ar fi ca acest râu să crească până la nivelul consemnat în 2005, când mai avea mai puţin de jumătate de metru până la vârful digurilor de protecţie. Atunci, locuitorii satului Corbu Vechi au fost evacuaţi, pericolul de inundaţii fiind foarte mare. În prezent, dacă se va ajunge la aceeaşi situaţie, nu se ştie dacă digul care apără satul Corbu Vechi va mai rezista ca în 2005, deoarece între timp în zonă s-a produs o puternică eroziune de mal, pentru stoparea căreia nu au fost alocate fonduri de la Bucureşti.
Pe lângă debitele mari ale Buzăului şi Siretului, vestea cea mai proastă este că şi pe Dunăre se preconizează o viitură masivă, probabil la fel de mare ca aceea din 2010, când se punea problema inundării Insulei Mari a Brăilei. Hidrologii anunţă că ploile fără precedent căzute săptămâna aceasta în Serbia ar putea provoca un debit istoric al Dunării, care se va resimţi pe teritoriul României începând de săptămâna viitoare. La Brăila, viitura de pe Dunăre este aşteptată în ultima săptămână a lunii mai.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro