Mergi la conţinutul principal

Viitorii soferi trebuie sa ia "sala" inainte de a face orele de conducere

Potrivit modificarilor aduse la regimul circulatiei, atit cei care au avut ghinionul sa nu promoveze examenul pina la 1 decembrie, cit si cei care-l sustin pentru prima oara dupa aceasta data, trebuie sa urmeze noi pasi pentru obtinerea permisului de conducere.
Astfel, pentru a nu mai reprezenta un pericol atit pentru pietoni, cit si pentru ceilalti soferi aflati in trafic, o persoana care doreste sa inceapa orele de condus nu se mai poate urca la volan daca nu stapineste bine regulile de circulatie. Inainte de inceperea cursurilor practice, doritorul trebuie sa sustina si sa promoveze mai intii testul de cunostinte teoretice in cadrul scolii de soferi.
Potrivit Serviciului Comunitar Regim Permise Conducere si Inmatriculari a vehiculelor Braila, aflat sub tutela Institutiei Prefectului Judetului Braila, dupa noile ordine ale MAI, in ce priveste procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, o noutate o reprezinta faptul ca aceasta poate fi efectuata atit in localitatea de domiciliu, cit si la locul de resedinta al solicitantului.
Incepind de vineri, tinerii cu virsta sub 21 de ani vor putea sustine examenul numai pentru categoriile A si B, urmind ca pentru categoriile C, CE, D, DE, sa sustina dupa ce implinesc virsta mai sus mentionata.
Totodata, inainte de inceperea cursurilor de pregatire in cadrul scolilor de soferi, solicitantul trebuie sa mai faca dovada faptului ca este apt din punct de vedere psihologic pentru conducerea de autovehicule sau tramvaie.
Legea mai stipuleaza ca o persoana care a fost condamnata, prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare corporala grava, tilharie sau furt al unui autovehicul, se poate prezenta la examen pentru obtinerea permisului de conducere daca indeplineste una din urmatoarele situatii: au trecut sase luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca, a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a raminerii definitive a hotaririi judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a intervenit amnistia sau interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule a expirat sau a fost revocata.

"Bobocii" merg cu 20 km/h mai incet

Potrivit noii legislatii, viteza maxima admisa pentru cei care fac scoala este cu 20 de kilometri pe ora mai mica decit pentru conducatorii auto. Totodata, regula este valabila, in afara localitatilor, pentru cei care au mai putin de un an de la obtinerea permisului auto.
Examinarea candidatilor atunci cind se solicita permisul de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii, se va efectua in zile diferite pentru fiecare categorie de permis de conducere solicitata. Perioada de examinare a candidatului care solicita permisul de conducere pentru mai multe categorii nu trebuie sa depaseasca 10 zile lucratoare de la data efectuarii primei examinari.
Chestionarele de examinare si grilele de corectare folosite la proba teoretica se elaboreaza de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor din cadrul MAI. In functie de categoriile pentru care doritorul este examinat, chestionarul va contine in continuare, 26 de intrebari referitoare la regimul de circulatie, notiuni de prim ajutor, conduita preventiva si la notiunile elementare de mecanica si cite 11 intrebari referitoare la reguli specifice pentru categoriile C sau D. Timpul alocat ramine acelasi, 30 de minute pentru cele 26 de intrebari si 10 minute pentru chestionarele cu regim specific.
De luna viitoare, vom vedea pe strazi in zilele de examen, pe masinile autorizate, pe linga casuta "Scoala" si casuta "Examen".

Noi reguli si pentru cetatenii straini, dar si pentru minoritati

De regula, examenele la proba teoretica se efectueaza in limba romana, insa in cazul candidatilor cetateni romani apartinind minoritatilor nationale, examinarea la proba teoretica se poate efectua, la cerere, in limba materna.
In cazul cetatenilor candidati straini cu domiciliul sau resedinta in Romania, examinarea la proba teoretica se poate efectua la cerere intr-o limba de circulatie internationala.
Pentru cetatenii straini permisele de conducere se vor preschimba local dupa verificarile necesare, verificari privind autenticitatea actelor necesare pentru preschimbare. Pina la obtinerea noului permis se va elibera o dovada inlocuitoare a permisului, valabila 30 de zile.
Pentru membrii statelor semnatare ale Conventiei, permisele de conducere vor fi preschimbate fara a mai fi necesara examinarea sau testarea persoanelor posesoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro