Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Zile de foc pentru luptătorii de la Serviciul de Intervenţie Rapidă Brăila

* tehnicile pe care aceştia le-au perfecţionat pe parcursul mai multor zile de antrenamente dure fac parte dintre cele mai moderne proceduri de intervenţie existente la ora actuală, în domeniu

Luna iunie a fost una de foc pentru luptătorii din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă (SIR) al Poliţiei brăilene. Aceştia au participat la un stagiu intensiv de pregătire, care s-a întins pe mai multe zile. Stagiul a fost coordonat de şeful SIR Brăila, comisar Cristian Avram, la el fiind invitată şi o grupă de lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila. Aşa cum ne-a explicat şeful SIR Brăila, în cadrul celor câteva zile de antrenamente, participanţii au avut ocazia de a repeta tehnica însuşită în timpul anului, dar şi de a se pune la punct cu cele mai moderne proceduri în materie de intervenţie, care există la ora actuală în plan naţional. De asemenea, luptătorii SIR au fost supuşi, cu această ocazie, unei ample evaluări: "Evaluarea personalului s-a făcut, în cadrul acestui stagiu, pe mai multe planuri. Pe de o parte, s-a evaluat nivelul de pregătire al fiecărui individ, dar şi gradul de interes pe care l-a manifestat pe tot parcursul anului faţă de activitatea de pregătire. Totodată, a fost un prilej şi pentru şefii de echipe să îşi pună în valoare valenţele de manageri, dar şi pentru echipe de a-şi demonstra omogenitatea în condiţii de efort prelungit", ne-a declarat cms. Avram.

În ce priveşte stagiul în sine, fiecare zi a debutat cu un program intensiv de pregătire fizică, finalizat cu executarea unor tehnici de autoapărare. Primele două zile au fost dedicate aprofundării tacticii de intervenţie. Luptătorii au exersat astfel diferite tehnici de pătrundere în încăperi, clădiri sau alte tipuri de perimetre şi au pus în aplicare diverse tehnici de asigurare şi imobilizare, atât individual cât şi în echipă. Ei şi-au perfecţionat, de asemenea, tehnicile de interceptare a maşinilor în trafic, lucrând pe mai multe scenarii, cu grade diferite de dificultate.

20sir210 km de traseu presăraţi cu ambuscade, capcane, focuri de armă şi explozii

O altă zi din cadrul stagiului a presupus exersarea tehnicilor specifice de alpinism de intervenţie, cu coborâri în rapel şi pe tiroliană. În aceeaşi zi, luptătorii au învăţat să facă diverse noduri de asigurare folosite în alpinism, să confecţioneze o targă din echipament de alpinism, dar şi să acorde primul ajutor în caz de accidente.
Următoarea zi a fost rezervată exerciţiilor de tragere cu toate categoriile de armament aflate în dotarea SIR Brăila. S-a executat tir de precizie, de ripostă, de viteză, dar s-au efectuat şi trageri simulând situaţii reale, din diferitie poziţii. Ziua s-a încheiat cu un exerciţiu de tragere cu echipa, unul dintre cele mai dificile din această categorie.
Ultima zi a fost cea mai plină de adrenalină pentru luptătorii din cadrul Poliţiei brăilene, aceştia participând la un concurs de patrule, pe parcursul a 10 km presăraţi cu capcane. Astfel, fiecare echipă a fost înarmată şi dotată cu echipament de alpinism şi supravieţuire şi a fost trimisă pe traseu. Pe parcursul celor 10 km de traseu, luptătorii au fost nevoiţi să atingă mai multe puncte de trecere obligatorii şi au fost puşi în situaţia de a folosi toate tehnicile învăţate în timpul stagiului - tragere în echipă, prinderea unui presupus infractor, procedee de deplasare în teren variat, transportarea unui rănit pe o targă improvizată şi chiar înot. 20sir3Traseul a fost, de asemenea, presărat cu capcane şi ambuscade, iar la fiecare punct obligatoriu de trecere patrulele au fost întâmpinate cu tiruri de armă, explozii sau fumigene.
"La finalul stagiului, participanţii au primit diplome, fiecare pentru activitatea la care s-a evidenţiat, dar au existat şi câteva diplome amuzante. Oricum, toată lumea a ieşit câştigătoare prin simpla participare la un astfel de stagiu intensiv de pregătire şi, trăgând linie, a fost o experienţă solicitantă, dar frumoasă. După zilele extrem de grele şi situaţiile tensionate prin care am trecut, la final am rămas cu toţii cu un sentimentul datoriei îndeplinite şi a satisfacţiei pe care ţi-o oferă un lucru bine făcut, ceea ce este cel mai important", a mai adăugat cms. Cristian Avram.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro