Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Sute de lebede de pe braţul vechi al Dunării, răpuse de gerul năprasnic

• mai multe păsări erau moarte deja ieri, iar cele care mai trăiau încă păreau a fi sleite de puteri • localnicii din Smârdan îşi riscau viaţa mergând pe gheaţă pentru a le hrăni, însă păsările nu reacţionau aproape deloc • conducerea DSV Brăila a promis că va lua legătura cu colegii tulceni pentru a se interveni în sprijinul lebedelor

 

Din cauza gerului din ultimele zile, zeci de lebede au îngheţat pe braţul vechi al Dunării, în dreptul localităţii tulcene Smârdan. Câteva au murit deja, iar restul se deplasează greu, nemaiavând putere să se ferească nici de oamenii care se apropie de ele. Câţiva binevoitori din zonă merg pe gheaţă, riscându-şi viaţa, pentru a le duce mâncare.

Ieri dimineaţă, un bărbat a fost pe punctul de a fi înghiţit de ape, după ce gheaţa a început să cedeze sub picioarele sale. Acesta le adusese lebedelor pâine, însă era mâhnit de faptul că păsările nu se mai hrănesc ca înainte. Omul spunea că, în urmă cu câteva zile, lebedele se băteau pe bucăţile de pâine aruncate de el. Ieri, ele nici nu se mai mişcau din loc. Un alt cetăţean le-a dat grăunţe, iar altul, văzând starea apatică a păsărilor, s-a gândit că dacă le va aduce peşte vor reacţiona mai bine.

Localnicii spun că ar fi vrut să ia lebedele pentru a le duce la adăpost, însă ar fi fost avertizaţi că nu au voie să le mute din mediul lor natural, nici chiar în perioadele foarte geroase. “Am vorbit cu primarul de la Măcin, să vedem ce putem face. Sunt vreo 200 de exemplare, le-am numărat. Eu am trecut alăltăieri, dar erau ochiuri mai mari de apă, nu a fost aşa de ger. A îngheţat destul de tare azi noapte şi s-au restrâns ochiurile de apă. Le dau să mănânce, dar văd că nu vor, sunt terminate. Mă duc să le iau peşte, poate mănâncă”, ne-a declarat un iubitor de animale.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Gicu Drăgan, ne-a spus că, fiind vorba despre teritoriul judeţului vecin Tulcea, instituţia pe care o conduce nu se poate implica în preluarea păsărilor. “O să vorbesc cu colegii mei din Tulcea pentru a interveni în această situaţie. Dacă sunt şi păsări moarte, trebuie neapărat făcute analize de laborator, pentru a se verifica dacă nu există suspiciuni de gripă aviară”, ne-a declarat directorul Drăgan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro