Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Suspectul Dasaev, în spatele gratiilor

ieri, Husein Daniel Gabriel (41 de ani), cunoscut sub porecla Dasaev, a decis să se prezinte la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, însoţit de avocaţi • acesta ne-a declarat că nu a fost căutat de poliţie şi în tot acest timp s-a aflat la domiciliul său • de asemenea, Dasaev a susţinut că este nevinovat, ba din contră, el este cel bătut şi tăiat de către sportivi • pe de altă parte, procurorul criminalist care se ocupă de caz, Mircea Ciutac, a declarat că pe numele lui Husein a fost emis mandatul de aducere încă de duminică seară, întrucât era suspectat de comiterea atacului violent de la Terasa Music Pub • cei doi sportivi americani înjunghiaţi în local sunt în continuare internaţi, însă starea lor este mai bună • în urma audierilor de luni, Dasaev a fost reţinut pentru 24 de ore şi dus în arestul IPJ Brăila, urmând ca astăzi să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă

 

“De la televizor am aflat (că e suspectat de înjunghierea a doi sportivi americani - n.r). Nu m-a căutat nimeni! Eu am fost acasă, la fermă să dau de mâncare la animale. Şi când am văzut la televizor, «Stai! Eu sunt ăla bătutul şi zice că eu i-am tăiat?». Nu se poate aşa ceva, ce se vorbeşte! Dacă sunt vinovat, arestează-mă, dar dacă nu sunt vinovat, de ce să fiu arestat?”, asta ne-a declarat, luni dimineaţă, Daniel Gabriel Husein - zis Dasaev -, în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Acesta ne-a mai spus că a venit să discute cu procurorii, însoţit de avocaţi, pentru a afla ce acuzaţii i se aduc, căci, în opinia lui, el este victima sportivilor. Aceeaşi poziţie şi-a păstrat-o şi în faţa procurorului criminalist care se ocupă de caz, Mircea Ciutac, însă se pare că acesta din urmă nu a fost impresionat de vorbele bărbatului, dovadă fiind ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore pe care a emis-o în urma audierii. Acuzaţiile care i s-au adus lui Dasaev sunt comiterea infracţiunilor de tentativă de omor calificat asupra a două persoane, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Astăzi, suspectul va fi prezentat Tribunalului Brăila cu propunere de arestare preventivă.

Cât despre victimele atacului cu cuţitul de la terasa „Music Pub” din noaptea de sâmbătă spre duminică, starea lor este stabilă în prezent. Unul dintre sportivi, Joseph McClain (25 de ani), este în continuare internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar celălalt, Darrel Bowie (24 de ani), se află sub observaţie medicală la Spitalul Floreasca din Bucureşti, acolo unde a fost transferat cu elicopterul SMURD încă de duminică. Examinarea medico-legală a arătat că leziunile suferite de victime le-au pus viaţa în pericol, acest lucru determinându-i pe anchetatori să facă încadrarea juridică a faptei la tentativă de omor calificat.

 

Dasaev: «Am răspuns unor agresiuni»

Numele lui Gabriel Husein, cunoscut ca Dasaev în lumea interlopă, a fost vehiculat încă de la începutul anchetei ca fiind principalul suspect în atacul de la terasa “The Music Pub”. Deşi în presă a ajuns informaţia că el este căutat de către poliţişti, Dasaev a apărut, de bunăvoie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, luni dimineaţă. Acesta era însoţit doar de avocaţii săi. Până să intre la audieri, Dasaev ne-a povestit ce s-a întâmplat la terasă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din punctul lui de vedere. Bărbatul a recunoscut că s-a aflat la terasă în acea noapte şi a fost implicat în incidentul violent, însă susţine că el este cel bătut şi tăiat de către sportivi. “Am răspuns unor agresiuni din partea acestor sportivi. Atâta tot. A fost ceva inopinat. Ei erau în zona băii şi nu lăsau pe nimeni să treacă. Le-am cerut voie să trec spre baie. Ei erau beţi şi se certau cu altcineva, au crezut că sunt şi eu cu ceilalţi. Au răspuns cu loviri. Atât a fost”. Deşi suspectat că a înjunghiat cei doi baschetbalişti americani cu un cuţit, Dasaev a spus că nu a avut vreun cuţit asupra sa. “Eu nici nu am avut cuţit. Am venit cu nepoata mea să ne distrăm. După o oră eu m-am dus la toaletă, eu nu am intervenit în bătaie, eu nu am avut niciun cuţit. Se poate verifica. (...) Ei se certau deja cu altcineva, nu ştiu ce spuneau. Eu ce vină am? Ei au sărit 4-5 sportivi pe mine şi eu doar am ripostat. Nu am avut cuţit. Eu am lovit de 10 ori probabil, ca să mă apăr, şi am primit vreo 200-300 de lovituri. Eu sunt cel bătut. Nu ştiu cine i-a bătut pe ei, aş vrea şi eu să ştiu cine sunt acele persoane. Au fost multe persoane pe la mese, or fi fost deranjaţi de sportivi. Dacă s-au luat de iubitele lor eu nu am de unde să ştiu”, a adăugat acesta. Mai mult, întrebat de ce a fugit imediat după atac, sursa citată a precizat că: “Eu nu am fugit, eu am stat acasă. Am văzut la televizor (că se află printre suspecţi - n.r.) şi mi-am sunat avocata. Pe mine nu m-a căutat nimeni. În acea seară, eu eram (la terasă -n.r.) cu nepoata mea, un prieten şi iubita lui. Prietenul cred că a rămas la masă, când eu m-am ridicat să merg la toaletă. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez. Am băut un Redbull şi apoi am vrut să merg la toaletă, acolo s-a întâmplat totul”.

Totuşi, Dasaev avea o rană ce părea proaspătă pe obrazul stâng şi chiar el a recunoscut că i-a fost provocată sâmbătă noapte, în urma altercaţiei. “Rana este din seara aia. Am fost tăiat, cu un breloc, ceva, nu ştiu exact. Am intrat în toaletă. Ei loveau pe toată lumea, parcă erau drogaţi. Au vrut să intre peste mine în baie. Or fi fost drogaţi, nu ştiu cu cine s-au certat. Eu nu am treabă cu ei că sunt negri. Nu am nicio problemă, eu am fost plecat în alte ţări, în Spania, Italia, eu am prieteni negri. Nici nu ştiam că ei sunt americani, puteau să fie africani sau de orice altă naţionalitate. Dar lumea să înţeleagă că eu am fost victimă, eu am fost bătut. Să te baţi cu 4-5 oameni, să mă lovească din toate părţile? Eu m-am dus la toaletă, atâta tot, n-am făcut nimic altceva. Se poate vedea pe camere. Eu chiar cer camerele. Mă omule, dacă zici că am tăiat pe cineva, arată-mi pe cine am tăiat, dacă am tăiat eu. Dar nici n-am avut timp să respir. Au sărit 4-5 inşi şi loveau încontinuu ca nişte bezmetici. Eu m-am retras în baie şi când am ieşit, iar m-au atacat. Şi am plecat. Deci eu nu am fugărit pe nimeni, ei s-au fugărit cu alţii, drept dovadă că şi alţii au intervenit. Era semiîntuneric, nu era lumină şi a fost ceva spontan, nu premeditat. (...) Acum vreau să mi se spună şi mie ce-am făcut? Eu am ripostat, am fost lovit şi am lovit, altceva nu am făcut! (...) Dacă sunt vinovat, arestează-mă, dar dacă nu sunt vinovat, de ce să fiu arestat?”, a conchis principalul suspect în cazul înjunghierii celor doi sportivi americani.

Angelica Ionel, unul dintre avocaţii lui Dasaev, ne-a spus că „Am decis să venim împreună pentru un punct de vedere. De aceea am zis să sunăm şi la ziar să ni se ia un punct de vedere. Considerăm că în atacul ăsta nu e vinovat sau cel puţin parţial vinovat pentru că a ripostat fiind lovit de persoanele din jur care au provocat acest scandal. Adică chiar dacă are numele pe care-l are, chiar dacă are un cazier impresionant aşa cum a arătat presa, nu este obligatoriu ca el să fi provocat acest scandal, aşa cum a arătat  şi dumnealui, a fost agresat şi a răspuns cum a putut. Abia acum vedem despre ce este vorba”.

 

Sunt indicii că doar o persoană ar fi dat cu cuţitul!

Probabil, Dasaev a dat aceeaşi declaraţie şi în faţa procurorului de caz, Mircea Ciutac, însă acesta  a decis să-l reţină pentru 24 de ore.

În urma anchetei, a rezultat faptul că o singură persoană i-ar fi înjunghiat pe sportivi. Practic, procurorul Ciutac a admis varianta că atacatorul de la terasă ar fi Dasaev, prin emiterea ordonanţei de reţinere, în dosar efectuându-se cercetări pentru tentativă de omor calificat asupra a două persoane, port şi folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. “În cauză se efectuează cercetări pentru infracţiunea de tentativă de omor calificat, asupra a două persoane, port şi folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În fapt, în data de 15/16 septembrie, un bărbat aflat în clubul Music Pub din Brăila, a purtat asupra sa un cuţit cu care a şi lovit 2 victime. Unul dintre tineri a suferit leziuni care îi pun viaţa în pericol, acesta necesitând pentru vindecare 40-45 zile de îngrijiri medicale. Acesta a fost transportat la Bucureşti. Cealaltă persoană a suferit leziuni mai uşoare, necesitând pentru vindecare 25- 30 de zile de îngrijirii medicale. Avem o persoană care s-a predat (n.r. - Dasaev) şi urmează să fie audiată”, a declarat procurorul, înainte să intre la audiere. Cât despre faptul că pe Dasaev nu l-a căutat nimeni, Ciutac a ţinut să precizeze că “A existat un mandat de aducere pe numele acestuia, emis ieri-seară (duminică seară -n.r.). Au fost identificaţi şi alţi suspecţi. Dar suspect înseamnă o calitate procesuală, eu nu sunt convins până nu discut cu el. Dacă s-a predat, bănuiesc că nu degeaba. Este prematur să spun că el ar fi autorul. Sunt mai multe persoane implicate dar o singură persoană care a folosit cuţitul, după declaraţiile martorilor. Au fost audiate victime şi o parte din martori. Au fost mai multe persoane implicate în altercaţie, până în 10. Conflictul a fost unul spontan, din ce am văzut eu pe cameră. Imaginile video sunt clare. Se efectuează cercetări pentru identificarea tuturor celor implicaţi. Este prematur să vă spun câţi şi să vă spun cine. Este o persoană care s-a predat astăzi (n.r. - ieri), dar este prematur să vă spun că este autorul”.

În jurul orei 15.00, Dasaev a fost reţinut pentru 24 de ore. Unul dintre avocaţii săi, Sorin Ispas, a declarat la ieşirea de la Parchet că Dasaev a recunoscut parţial acuzaţiile care i s-au adus, adică doar agresiunea asupra celor doi sportivi, nu şi faptul că i-ar fi înjunghiat.

 

Filmul atacului, aşa cum l-a văzut clubul sportiv Cuza Sport

Baschetbaliştii americani au fost atacaţi, în primă instanţă, de către un agresor, fără nici un motiv sau conflict prealabil, susţin reprezentanţii CS Cuza Sport, club la care erau legitimate victimele. “În urma evenimentelor ce au avut loc în seara de 15 septembrie, în care au fost implicaţi sportivi ai clubului Cuza Sport Brăila, vă informăm că starea de sănătate a celor doi jucători care au fost spitalizaţi şi au suferit intervenţii chirurgicale este una stabilă. (...) Vom actualiza în timp real informaţiile cu privire la starea lor de sănătate! Colaborăm cu organele de cercetare penală Brăila şi suntem în contact permanent cu Ambasada SUA şi familiile celor doi. Faptul că starea lor se îndreaptă într-o direcţie favorabilă se datorează implicării şi profesionalismului SAJ Brăila, UPU Brăila, cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cât şi Federaţiei Române de Baschet, care a solicitat în mod oficial transferul lui Darrell Bowie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti. Pentru a clarifica contextul desfăşurării acestui incident, vă prezentăm varianta oficială rezultată în urma studierii imaginilor video de către organele de cercetare penală. Sportivii echipei Cuza Sport Brăila au fost atacaţi, în primă instanţă, de către un agresor, fără nici un motiv sau conflict prealabil. Aceştia au încercat să calmeze spiritele şi să părăsească locaţia, moment în care un grup de 8-9 indivizi ( aşa cum reiese din imagini) s-a năpustit asupra lor. Menţionăm că acesta a fost momentul în care jucătorii de cetăţenie americană au fost agresaţi fizic prin lovituri de pumni, picioare, scaune aruncate şi înjunghieri repetate cu un cuţit. Ţinem să precizăm faptul că acest incident nu a pornit, aşa cum este speculat în presă, din cauza unor prezenţe feminine din grupul atacatorilor, întrucât sportivii au venit într-un grup restrâns, neinteracţionând cu nimeni altcineva din incinta locaţiei”, se arată într-un comunicat emis de Cuza Sport Brăila.

Revenind la starea de sănătate a victimelor, precizăm că sportivul Joseph McClain, cel care a rămas internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, a fost transferat din Terapie în secţia de Chirurgie Toracică, aşa cum ne-a declarat dr. Alina Neacşu, directorul medical al SJU. “Evoluţia pacientului este favorabilă după intervenţia chirurgicală. Astăzi (ieri -n.r) a fost transferat din secţia Anestezie Terapie Intensivă către secţia de Chirurgie - compartimentul de Chirurgie Toracică cu evoluţie bună, stabil hemodinamic şi respirator, conştient. Este absolut foarte bine, este la salon şi urmărim evoluţia în această săptămână să vedem cum va evolua. El este foarte bine monitorizat, ne dorim să nu apară complicaţii. Este conştient, vorbeşte”, ne-a spus dr. Neacşu.

Baschetbalistul american McClain a fost de acord să stea de vorbă cu jurnaliştii, deşi se află încă pe patul de spital. “Sunt mai bine acum. Aveam probleme când respiram, dar acum sunt mult mai bine mulţumită doctorilor şi asistentelor care m-au ajutat să mă recuperez. Eram alături de colegii mei din echipă, ne distram când deodată a venit tipul ăsta care ne-a atacat, nu ştiu de unde. Nu a existat niciun incident, nicio ceartă. Noi nu i-am făcut nimic. Totul a fost haotic. Plănuiesc să mă întorc acasă, da, ca să mă refac complet, pe primul loc e sănătatea. Familia mea e fericită că am ieşit cu bine din operaţie şi este nerăbdătoare să mă întorc acasă pentru a mă recupera”, a spus sportivul.

Aşa cum am mai precizat, în cursul zilei de astăzi, Daniel Gabriel Husein, zis Dasaev, va fi prezentat instanţei cu propunere din partea procurorilor de arestare preventivă pentru următoarele 29 de zile. În paralel, anchetatorii fac cercetări pentru a-i identifica pe toţi agresorii celor doi sportivi şi să-i aducă în faţa judecătorilor. “Sunt mai multe persoane implicate în atac, dar e o singură persoană care a folosit cuţitul. Sunt sub 10 persoane (victime şi agresori - n.r.), imaginile sunt clare. Ceilalţi sunt căutaţi, se fac cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate”, a mai spus procurorul Mircea Ciutac.

 

 

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii