Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Stancu este liber

A scăpat de închisoare, după un an şi jumătate. Gheorghe Bunea Stancu a avut câştig de cauză la instanţa superioară, astfel că, ieri seară, s-a întors acasă. Mai precis, în jurul orei 18.00, autoturismul în care se afla Stancu împreună cu fiul său şi un şofer a ajuns la reşedinţa de pe str. Rahova, intrând direct în garaj. Fostul şef al CJ a trecut astfel prin faţa jurnaliştilor fără să facă vreo declaraţie.
Revenind la partea juridică, Tribunalul Vrancea a respins ieri contestaţia formulată de procurorii anticorupţie şi a menţinut soluţia dată de Judecătoria Focşani, în data de 20 iulie, care a admis liberarea condiţionată a lui Stancu. De data aceasta, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila a fost mai norocos, cunoscut fiind faptul că la prima cerere de liberare condiţionată, din februarie, atât prima instanţă cât şi cea superioară au spus «NU». S-a motivat atunci că deţinutul Stancu nu s-a reabilitat şi mai are nevoie de o perioadă de detenţie. Cererea privind liberarea condiţionată a putut fi reînnoită după 4 luni. Acum, decizia judecătorilor a fost alta: "Respinge, ca nefondată, excepţia de tardivitate a contestaţiei invocată de intimatul Gheorghe Bunea Stancu. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, împotriva sentinţei penale nr. 1446/20.07.2016 a Judecătoriei Focşani, privind pe intimatul condamnat Gheorghe Bunea Stancu, pe care o menţine. Definitivă", este soluţia pronunţată în şedinţă publică, ieri, 10 august.
Cât timp Stancu a fost încarcerat la Penitenciarul Focşani, redactorii cotidianului nostru au încercat, în zadar, să afle ce activităţi desfăşoară deţinutul în spatele gratiilor. Aveam informaţii că lucrează la bibliotecă, însă nu ne-a confirmat nimeni, asta pentru că Gheorghe Bunea Stancu nu şi-a dat acordul ca aceste date să ajungă la urechile jurnaliştilor. Când s-a cerut prima dată liberarea condiţionată la instanţă, pe 5 februarie 2016, am încercat să aflăm care sunt motivele acestei propuneri. De la penitenciar, nu ni s-a transmis decât că fostul preşedinte al CJ a executat o parte din pedeapsă şi a efectuat diverse activităţi lucrative în spatele gratiilor ceea ce l-a ajutat în scăderea pedepsei. În plus, el avea împlinită vârsta de 60 de ani. În concluzie "a îndeplinit condiţiile legale pentru a intra în comisia de liberare condiţionată". Cu toate acestea, la instanţă veştile nu au fost cele aşteptate.
La scurt timp, după ce ni s-a pus la dispoziţie motivarea deciziei de respingere a liberării condiţionate, de către Tribunalul Vrancea, am aflat că Stancu s-a specializat în meseria de tâmplar cât a a fost în spatele gratiilor. La data de 9 martie, Tribunalul Vrancea a respins contestaţia deţinutului, împotriva deciziei de respingere a liberării, dată de Judecătoria Focşani, arătând că persoana în cauză nu s-a reabilitat şi nu are capacitatea de readaptare la viaţa obişnuită.

Stancu s-a retras din afaceri

Interesant, fostul şef de judeţ s-a lăsat de afaceri. Recent, el s-a retras din acţionariatul firmei "Bursagrirom" prin intermediul căreia controla mai departe alte 3 firme importante pe plan local: "Concivia", "Istru" şi "Hercules". Cel mai recent raport de interogare la Registrul Comerţului cu privire la structura acţionariatului de la SC "Bursagrirom" SA Brăila arată că pachetul de control al companiei - 62,5% este în mâna lui Răzvan Gheorghe Bunea, fiul lui Stancu, alături de care au rămas în continuare Ioan Paul Vasilache cu o participare de 2,5% (5 acţiuni) şi Sorin Costin - 35% (70 de acţiuni), acesta din urmă fiind şi unic administrator al firmei.
"Bursagrirom" figurează în Registrul Comerţului că deţine participaţii la capitalul a 7 firme, dintre care doar 3 mai sunt funcţionale ("Concivia", "Istru" şi "Hercules") şi la care de altfel deţine portofoliile de control, în timp ce alte 3 sunt radiate ("Agrotransport", "Bursa de Mărfuri" şi "Iuss Trade"), iar ultima - "Boneta Consulting" este în lichidare. Demn de precizat este faptul că despre fiul lui Gheorghe Bunea Stancu nu s-a auzit nici măcar un simplu zvon cu aspect negativ în toţi aceşti ani. Răzvan este un tânăr care şi-a făcut studiile (liceu, facultate, masterat) în Anglia, primul său serviciu fiind la o multinaţională, potrivit unor surse demne de încredere. Este căsătorit, are un copil, iar ca temperament este cu totul altfel în comparaţie cu tatăl său.
În conformitate cu cele mai recente rapoarte de activitate ale companiilor încă active, aferente anului 2015, "Concivia" (318 salariaţi) a realizat o cifră de afaceri de 29,229 milioane lei din care, la final, a rezultat o pierdere de 1,13 milioane lei; operatorul portuar "Hercules" (238 salariaţi) a avut o cifră de afaceri de 33,15 milioane lei, cu un profit de 2,57 milioane lei; SC "Istru" SA (30 salariaţi) a raportat o cifră de afaceri de 3,26 milioane şi un profit de 0,68 milioane lei.
Ca o paranteză, cea mai recentă reuşită a "Concivia" este câştigarea unui contract de lucrări privind reparaţii capitale la faţada Palatului de Justiţie din Brăila, la pachet cu reabilitarea şi modernizarea instalaţiei electrice a clădirii. Valoarea estimată a contractului lansat în SEAP de către Compania Naţională de Investiţii a fost de 1,68 milioane lei, fără TVA, însă preţul final de atribuire a fost de 1,251 milioane lei, fără TVA.

Alte trei dosare

După ce a fost condamnat în dosarul "Mită la PSD", şi acum iată, a fost liberat, Stancu mai aşteaptă şi alte verdicte. De exemplu, fostul şef de judeţ "luptă" cu DNA în alte două cauze aflate deja pe rolul Tribunalului Vrancea şi îi este "alături" omului de afaceri Ioan Niculae în dosarul "InterAgro".
Dar să le luăm pe rând.
În dosarul "Stancu vs DNA", el este judecat pentru infracţiuni de corupţie, alături de alţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila, fiind vorba de acordarea unor contracte preferenţiale, prejudiciul estimat de procurori fiind de aproape 3 milioane lei.
Pe 2 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi a încă 12 funcţionari, salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi trei societăţi de construcţii prin care s-ar fi derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului.
Mai departe, în dosarul "Sportul", procurorii anticorupţie au deschis ancheta întrucât acuzaţiile ANI în această cauză au căpătat iz penal. Pe scurt, la începutul lunii august 2015, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ, Alina Daniela Rusu. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, asta după ce au aprobat finanţarea a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila, considerată ilegală de procurorii DNA.
În fine, din iulie 2015, Gheorghe Bunea Stancu este urmărit penal şi într-un nou dosar cu omul de afaceri Ioan Niculae, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Stancu ar fi făcut lobby pentru promulgarea unei hotărâri de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro aparţinând omului de afaceri Ioan Niculae.
Reamintim că Gheorghe Bunea Stancu a ajuns în spatele gratiilor la începutul lui aprilie 2015, după ce a fost condamnat la 3 ani închisoare în dosarul "Mită la PSD". În seara de 2 aprilie, el a fost ridicat cu cătuşe şi dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Apoi, în mai 2015, a fost mutat la Penitenciarul Focşani, unde a şi executat pedeapsa privativă de libertate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro