Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Staţia morţii, «Colectivul» brăilean

Loc de pelerinaj, rugăciune şi tristă aducere aminte a devenit Staţia Braicar de la intersecţia Şoselei Râmnicu Sărat cu Str. Comuna din Paris, cu adevărat "Staţia morţii", după ce, luni dimineaţă, la 6.45, şoferul brăilean Marius Negoiţă, aflat la volanul Renault Megane personal, a spulberat mortal cinci persoane.
Sute de brăileni au mers la locul carnagiului rutier şi s-au rugat pentru sufletele celor pierduţi în tragedie: Nicoleta Pîrlog - 41 de ani, Mirela Iosub - 41 de ani, Nicoleta şi Florin Oprea - 37, respectiv 40 de ani, şi Anişoara Toader - 52 de ani.
Trei copii, o adolescentă de 18 ani şi doi băieţi de 10 ani, au rămas orfani. Şi Anişoara Toader avea două fiice, majore. Pentru ei, deocamdată, singurii care au reacţionat sunt rudele şi prietenii părinţilor. Brăilenii care i-au cunoscut sau nu pe cei cinci oameni ce au pierit într-o fracţiune de secundă în "Staţia morţii" continuă să-i plângă: atât pe aceia ale căror suflete au fost slobozite spre cer, cât şi pe aceia rămaşi în urmă, pe copiii lor.
Ieri, după ce reporterii Obiectiv- Vocea Brăilei au făcut radiografia tragediei care a schimbat destinele a cinci familii, sute de oameni au reacţionat.
Unii s-au dus încă de luni seară la locul accidentului, au depus lumânări aprinse, candele, flori, fotografii, mici simboluri ale compasiunii şi durerii, cruciuliţe...
"Am venit să ne rugăm pentru sufletele lor. Nu i-am cunoscut, dar ne-am cutremurat când am aflat ce s-a întâmplat", ne-a spus o femeie ce ajunsese în locul respectiv împreună cu fiul şi nora, luni seară, în jurul orei 21.00.

Reacţii şi la nivel naţional

În "staţia morţii", aprinzând lumânări şi candele, i-am surprins şi pe câţiva membri ai familiilor îndoliate. Şocul veştii ce s-a abătut asupra lor le-a lăsat parcă o singură libertate: aceea de a-şi plânge morţii.
Mici "altare" ale durerii pentru cei cinci s-au format ad-hoc şi la locurile de muncă ale victimelor: raionul de peşte din Piaţa Concordia (unde lucra Nicoleta Oprea), un magazin alimentar din aceeaşi zonă (locul de muncă al Mirelei Iosub), Uzina de Apă (unde lucra Florin Oprea), fabrica de încălţăminte unde era angajată Nicoleta Pîrlog şi firma de procesare valori de pe Râmnicu Sărat, în care lucra Anişoara Toader.
Reacţii au fost, ieri, şi continuă să apară atât pe reţelele de socializare, unde oamenii şi-au pus la profil poze cu lumânări aprinse cu menţiunea "Brăila". În plus, la articolul "Staţia morţii" publicat şi pe site-ul obiectivbr.ro, românii de pretutindeni şi-au exprimat, deopotrivă compasiunea şi indignarea că "un şofer cu epilepsie a fost lăsat să conducă, provocând, iată, o asemenea tragedie".
Însuşi omul de presă Lucian Mândruţă a ieşit în spaţiul public cu un comentariu pe această temă, exprimându-şi emoţia personală chiar: "La Brăila, între cei cinci oameni ucişi în staţia de autobuz se afla şi un cuplu care lăsase acasă un copil de 10 ani (n.r. - familia Oprea, care avea un băieţel în clasa a IV-a). Mă gândesc la Matei al meu care are 11 ani şi îmi doresc ca imbecilii care nu pot să circule în coloană să fie nu doar lăsaţi fără carnet, ci şi puşi să meargă de-a buşilea prin oraş, până le dă sângele la mâini şi genunchi. Până când zice copilul ăla să se oprească".

Drumul spre ziua cea mai lungă

Ieri, rudele, cunoscuţii, chiar şi foştii colegi ai celor decedaţi se aflau din nou la sediul Medicinei Legale de la fostul spital 3. De astă dată, pentru a lua acasă trupurile neînsufleţite. Cu toţii aduseseră sicrie, haine noi şi odoare bisericeşti. De dimineaţă, chiar dinainte de începerea necropsiilor, rudele victimelor veniseră la Morga pentru a se asigura, parcă, de faptul că fac tot ceea ce este creştineşte posibil.
Rudele soţilor Nicoleta şi Florin Oprea se aflau, din nou, în dreptul sălii de prosecultură a Medicinei Legale. Cu haine cernite, de astă dată, oamenii îi plângeau pe dispăruţi. Mama Nicoletei jelea cu vorbe care făceau să lăcrimeze şi o stană de piatră. Nimeni şi nimic nu vor putea înlocui golul lăsat de cei doi în sufletele acestora, nimeni şi nimic nu vor avea tăria să umple durerea din inima băieţelului lor de 10 ani. Cei doi vor fi înmormântaţi joi, zi în care, cel mai probabil, vor porni pe ultimul drum şi celelalte victime.
Rudele din familia Oprea au încercat să-l protejeze pe micuţ, dar tot doliul din jurul lui, lacrimile ce n-au putut fi oprite de luni, de la ora şapte fără un sfert, când s-a produs tragedia, au pătruns până la copil: "Am încercat să nu-i spunem ce s-a întâmplat, dar...Simte, simte tot ce se întâmplă în jurul lui. Noi nu mai putem de durere, nu ne putem abţine să nu plângem. Ne-a nenorocit omul ăla. Am înţeles că el este conştient!", a povestit fratele Nicoletei.
Într-adevăr, Marius Negoiţă este conştient. Aşa cum, se pare, era şi-n momentul accidentului, după cum i-a relatat managerului Spitalului Judeţean, Mihail Iugulescu: "Îşi aminteşte unde se ducea, ce făcea, cu ce maşină era".
El e internat la Ortopedie, având o contuzie de bazin, fractură de col femural şi femur stângi. Ieri seară, pe un post central de televiziune, Marius Negoiţă a declarat: "Am făcut o criză de epilepsie. Îmi pare sincer rău pentru ceea ce s-a întâmplat, chiar nu am vrut să moară nimeni".
Potrivit anchetei reporterilor noştri, Marius Negoiţă suferea de epilepsie, dar a ascuns boala. Medicul său de familie, Steluţa Nedelcu, a susţinut că nu l-a mai văzut din anul 2013, dar ne-a contrazis când i-am spus că neurologii de la Judeţean l-au înregistrat cu epilepsie abia în 2015, în primăvară: "Greşiţi când spuneţi că atunci a fost prima criză". Potrivit legii, medicul de familie trebuia să anunţe poliţia în cazul în care ştia că acesta are o afecţiune neurologică. Numai că bărbatul n-a mai trecut pe la medicul său pentru a-i activa cardul de sănătate, astfel că, în acte, nu este exclus ca el să figureze ca perfect sănătos.
Procurorul criminalist a început urmărirea penală în cazul lui Negoiţă, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă. Dacă se va stabili că a şi minţit, că se face vinovat şi de fals în declaraţii, este posibil să se schimbe încadrarea juridică. Vom reveni.

Să ne unim în rugăciune!

Participăm îndoliaţi şi cu emoţie sfântă la durerea de nedescris a familiilor greu încercate la Brăila, prin groaznicul accident de circulaţie care a secerat vieţile unor oameni nevinovaţi ce mergeau la lucru.
Ne unim în rugăciune, slujitorii şi poporul credincios, spre a mângâia şi a ajuta pe cei greu încercaţi, care-şi conduc spre loc de odihnă pe cei dragi, făcând apel către toţi cei ce pot să le vină în ajutor.
În acelaşi timp, smerit dorim a vă ruga, iubiţi fraţi, conducători de automobile, să încercăm a limita flagelul morţii din accidente, de cele mai multe ori cauzate de neatenţie, de viteză şi de lipsă de iubire şi de respect faţă de semenul nostru căruia îi curmăm viaţa fără să realizăm că ne distrugem şi propria viaţă.
Opriţi, iubiţi conducători auto, viteza şi lipsa de responsabilitate faţă de legea circulaţiei!
Dumnezeu să-i ierte şi să ne ajute!

+ Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro