Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Poliţiştii cu ochii pe şoferii care parchează pe locurile persoanelor cu handicap

ieri, conducătorii auto care s-au aflat în zona supermarket-urilor din municipiu au avut parte de întâlniri cu oamenii în uniformă • până pe data de 19 mai, poliţiştii verifică dacă şoferii brăileni ţin cont de locurile de parcare destinate persoanelor cu handicat şi le lasă libere • o filmare in care se vede actiunea poliţiştilor din parcarea Mall Brăila a fost transmisă redacţiei noastre

 

Unii şoferi se încumetă să parcheze autoturismele pe locurile destinate persoanelor cu handicap, acestea fiind special marcate, însă poliţiştii stau la pândă. Din data de 6 mai, echipajele de la Rutier au tot efectuat zilnic controale pe această linie, acţiunea urmând să se încheie duminică, 19 mai.

Ieri, poliţiştii brăileni au acţionat în zona supermarket-urilor din municipiu, unde poliţiştii au stat de vorbă cu şoferii şi le-au recomandat să respecte legea, în timp ce alţii, care parcaseră deja pe locurile destinate celor cu handicap au încasat amenzi. Imagini în care se observă grupul de poliţişti aflat în acţiune în zona parcării Carrefour Mall Brăila au fost transmise de un brăilean pe adresa redacţiei. Am cerut date la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi ni s-a comunicat că este vorba despre acţiuni de control pe această linie. Nu ni s-a transmis vreun număr al sancţiunilor aplicate în ultima perioadă, o situaţie urmând să fie transmisă după data de 19 mai, când se încheie controalele în trafic. Controale pe această linie au fost efectuate în trafic şi în perioada 17 aprilie - 25 aprilie, fiind vorba despre o acţiune derulată la nivel naţional şi european. Mulţi şoferi au fost prinşi atunci în neregulă, chiar în zona parcărilor din supermarket, unde sunt mai multe locuri destinate celor cu handicap.

Mulţi dintre şoferi au scăpat totuşi cu avertismente. “De câte ori nu v-aţi revoltat văzând cum dintr-o maşină de lux parcată pe un loc destinat persoanelor cu handicap au coborât cu nonşalanţă persoane care, cel puţin din punct de vedere locomotor, nu puteau fi încadrate în categoria persoanelor cu dizabilităţi şi care, dacă le-aţi atras atenţia că au parcat pe un loc nepotrivit, v-au sfătuit să vă vedeţi de treabă? Situate în apropierea intrărilor în instituţii, centre comerciale, blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri, locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilităţi sunt “vânate” adesea de persoane cărora respectul faţă de cei din jur şi faţă de regulile societăţii le sunt străine şi al căror comportament este ghidat doar de interesul personal”, arată poliţiştii.

Potrivit informaţiilor transmise de IPJ Brăila, legea nr. 448 din 6 decembrie 2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementează drepturile şi obligaţiile acestor persoane, acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Pentru parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, amenda este de la 1.000 lei la 2.000 lei şi presupune ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Constatarea acestei contravenţii şi aplicarea amenzii contravenţionale se fac de către agenţii de circulaţie sau de către personalul de control cu atribuţii în acest sens.

 
Categorie articol: 

Comentarii