Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: "Pitonul" a anihilat o reţea de contrabandişti

O reţea de contrabandişti cu ţigări care acţiona pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi a fost anihilată de poliţiştii de frontieră gălăţeni după o anchetă ce a durat mai bine de un an şi jumătate. Pornind de la o simplă informaţie, dar cu sprijinul mai multor formaţiuni cu atribuţii în acest domeniu, printre care şi SRI, s-a reuşit documentarea activităţii infracţionale a grupării şi reţinerea membrilor acesteia. Pe parcursul investigaţiilor traficanţii au încercat să introducă ilegal în ţară, în repetate rânduri, peste 130.000 pachete cu ţigări, valoarea prejudiciului calculat până în prezent ridicându-se la peste 375 mii de euro. Suspecţii, 15 persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 49 de ani, sunt acuzaţi de infracţiuni de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat.

În noiembrie 2009, poliţiştii de frontieră gălăţeni au intrat în posesia unor informaţii conform cărora pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi acţionează o reţea de contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova. Astfel, sub coordonarea procurorilor de la Crimă Organizată au fost demarate acţiunile specifice pentru probarea întregii activităţi infracţionale şi tragerea la răspundere a membrilor reţelei. Investigaţiile, derulate pe parcursul a 18 luni, au scos la iveală faptul că reţeaua este formată din mai mulţi cetăţeni români şi moldoveni, care aveau diferite roluri în cadrul grupării. Ţigările erau procurate din Republica Moldova de către membrii moldoveni ai reţelei şi apoi erau trecute de alte persoane prin Punctele de Trecere a Frontierei Galaţi - Rutier şi Oancea (ascunse în anvelopele unor autoturisme, dar şi în locaşe special amenajate). Introduse în ţară, ele erau transportate şi depozitate la domiciliile membrilor grupării din Brăila şi Galaţi, ulterior fiind distribuite pe piaţa neagră, către diferiţi beneficiari. De asemenea, s-a stabilit că membrii reţelei au acţionat în mod repetat, introducând în România cantităţi mici de ţigări, însă cu o frecvenţă zilnică în decursul lunilor de investigare. În urma monitorizării efectuate în această perioadă, anchetatorii au stabilit că gruparea a încercat să introducă ilegal în România peste 130.000 pachete cu ţigări.

18front1Membrii reţelei au fost capturaţi în urma unor descinderi domiciliare

După ce au strâns suficiente dovezi incriminatoare, pe 14 aprilie, sub coordonarea directă a procurorilor DIICOT, lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi - Biroul de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere, Detaşamentul de Sprijin Operativ, Biroul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei -, sprijiniţi de jandarmii gălăţeni şi de lucrători din cadrul BCCO Galaţi şi Serviciului de Investigare a Fraudelor Brăila au organizat şi efectuat, simultan, 18 percheziţii la domiciliile din Brăila şi Galaţi ale membrilor grupării. În urma acestora au fost ridicate în vederea confiscării şase autoturisme (Mercedes ML, BMW seria 3, BMW 525, Ford Transit, Renault Laguna, Opel Zafira), 2 laptopuri, 7 computere, 2 hard disk-uri, 75 de telefoane mobile şi diferite înscrisuri şi mijloace de probă. Nouă membri ai grupării au fost prezentaţi Tribunalului Galaţi, care le-a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, ce au fost ulterior prelungite. Pentru alte şase persoane s-a dispus luarea măsurii de a nu părăsi ţara.

Ieri, anchetatorii au mai efectuat încă două percheziţii în sistem informatic, în urma cărora s-au administrat la dosar probe noi. "În prezent, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de «constituire sau aderare la un grup infracţional» şi «contrabandă în formă continuată», fapte prevăzute şi pedepsite de legislaţia în vigoare. Poliţiştii de frontieră au mai stabilit că valoarea prejudiciului adus statului român este de aproximativ de 1.555.200 lei şi continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestui grup infracţional şi identificarea tuturor membrilor grupării", a precizat inspector Marcel Antohe, purtător de cuvânt IJPF Galaţi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii