Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Gratuitatea la WC în Piaţa Mare, doar în hotărârea de Consiliu Local

• mai mulţi comercianţi şi tarabagii ne-au sesizat că, deşi s-a luat hotărârea ca taxa de 1 leu/intrare la toaleta din Piaţa Mare să nu fie aplicată şi lor, realitatea-i alta: nu poţi trece de turnichetul de la intrare dacă nu introduci banii • directorul Administraţiei Pieţelor ne-a spus că mai există o toaletă, la sectorul “Producători”, care poate fi folosită gratuit de către cei care au contracte valabile încheiate cu societatea • pieţarii sunt revoltaţi, căci şi cei fără contracte valabile plătesc aceleaşi taxe, deci ar trebui să aibă aceleaşi drepturi • în plus, WC-ul de la “Producători” este destul de departe şi puţini sunt cei care-şi permit să “abandoneze” marfa pentru un drum aşa de lung

 

Deşi consilierii locali au aprobat gratuitate la toaletă pentru comercianţii chiriaşi ai SC APT din Piaţa Mare, în şedinţa CLM din februarie, totul a fost doar pe hârtie şi, probabil, pentru a calma spiritele inflamate. Pieţarii plătesc în continuare taxa de 1 leu/intrare zilnic, şi asta pentru că există un turnichet montat fix în uşa toaletelor, care permite accesul doar dacă introduci o bancnotă de 1 leu. Mai mulţi comercianţi ne-au sesizat la redacţie că sunt nevoiţi să achite în continuare taxa pentru a putea folosi toaletele din Piaţa Mare. “N-au rezolvat nimic cu hotărârea aia! Noi suntem nevoiţi să plătim în continuare 1 leu de câte ori vrem să mergem la wc! Nu poţi trece de bara aia dacă nu bagi o bancnotă acolo. Nu s-a rezolvat nimic!”, ne-au sesizat câţiva pieţari.

Am contactat-o telefonic pe Meluţa Drăguţ, directorul SC APT, care ne-a declarat că, de fapt, există 2 toalete: una în piaţă, prevăzută cu turnichet, şi cea de-a doua la sectorul “Producători”. Toaleta cu plată este folosită de clienţii pieţei, dar şi de către comercianţii şi tarabagiii care nu mai au contracte valabile încheiate cu Administraţia Pieţelor. Cea de la sectorul “Producători” poate fi folosită gratuit de către comercianţii şi tarabagiii care au contracte valabile cu Piaţa. “Acea hotărâre a fost pusă în aplicare, nu se mai plăteşte taxa de 1 leu. Mai avem o toaletă, în afară de cea cu turnichet, care este pusă la dispoziţia comercianţilor. Toaleta cu turnichet este pentru oamenii care vin în piaţă la cumpărături şi pentru cei care nu mai au contracte. Cei care vor să folosească toaleta cu turnichet, să plătească! Lumea a fost informată despre toaleta cu acces gratuit. Sunt foarte multe societăţi care nu mai au contracte încheiate cu noi şi trebuie să le punem şi lor la dispoziţie ceva. (...) Cum îi deosebim? Acolo sunt fetele care lucrează în piaţă. Ce, ele nu ştiu cu cine avem contract şi cu cine nu?!”, ne-a spus Meluţa Drăguţ. Turnichetul de la toaletă a fost montat în decembrie 2017 şi a costat 4.000 lei, potrivit sursei citate.

Am luat legătura, din nou, cu cei care ne-au sesizat problema şi i-am întrebat dacă ştiu şi dacă pot folosi, într-adevăr, toaleta de la sectorul “Producători”. “E foarte departe acea toaletă, nu putem lăsa magazinele sau tarabele şi să traversăm toată piaţa pentru a ajunge la wc. Nu avem persoane de schimb, ca să putem pleca mai mult timp de lângă marfă. Şi cum adică cei care au contracte valabile cu SC APT pot folosi toaleta gratuit... Păi şi cei care nu au contracte valabile plătesc chiria la fel ca toţi ceilalţi. Să te duci peste două străzi pentru ...”, ne-au spus, revoltaţi, pieţarii.

Reamintim că în şedinţa din februarie 2018, Consiliul Local Municipal a tranşat problema taxei de utilizare a toaletelor din pieţe de către comercianţi şi tarabagii, în sensul aprobării unei hotărâri care le conferă acestora din urmă gratuitate. Practic, la şedinţa respectivă, consilierii au avut suplimentar la mapă un proiect în acest sens care venea să dezamorseze situaţia tensionată apărută pe acest subiect, culminând cu izbucnirea unui scandal pe reţelele de socializare după ce o parte dintre pieţari au relatat faptul că au fost puşi să plătească 1 leu pentru fiecare intrare la toaletă. Subiectul a fost abordat şi de primarul Marian Dragomir, în cadrul conferinţei de presă, concluzia fiind aceea că pieţarii trebuie să beneficieze totuşi de o gratuitate în contul taxelor, chiriilor şi concesiunilor pe care le plătesc lunar în relaţia contractuală cu Administraţia Pieţelor. Realitatea însă e alta: toaleta care e la îndemâna oricui şi foarte aproape de comercianţi şi tarabagii este cu plată şi nu poţi sări bara turnichetului pentru a fenta taxa de 1 leu/intrarea, iar cea gratuită este prea departe de comercianţi şi tarabagii şi, atenţie, poate fi folosită doar de către cei care au contracte de închiriere valabile, deşi şi pieţarii fără contracte valabile plătesc aceleaşi taxe.

 
Categorie articol: 

Comentarii