Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Elevul brăilean Rareş Voicu, faţă în faţă, la Sibiu, cu Donald Tusk

• alături de membrii Boardului Copiilor din România din cadrul UNICEF, Rareş i-a înmânat preşedintelui Consiliului European “Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din Uniunea Europeană”, document prin care adolescenţii cer liderilor europeni sa îi consulte şi să îi implice în luarea deciziilor care îi privesc • preşedintele Uniunii Europene s-a arătat plăcut surprins de cadoul primit, spunându-le tinerilor că îl va păstra pentru copiii şi nepoţii săi

 

Întâlnire suprinză între elevul brăilean Rareş Voicu şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European! Prezent la Sibiu cu ocazia Summitului Uniunii Europene, miercuri, Donald Tusk s-a întâlnit şi cu un membrii Boardului Copiilor din România din cadrul UNICEF, din care face parte şi Rareş, care i-au înmânat acestuia “Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din Uniunea Europeană”. Prin acest document, copiii cer liderilor europeni să îi consulte şi să îi implice în luarea deciziilor care îi privesc.

“Este pentru dumneavoastră şi voiam să v-o dăm fie la Sibiu, fie la Bruxelles. Şi acum a fost şansa noastră”, i-a spus Despina Andrei, reprezentantul UNICEF România, potrivit unei postări făcute pe contul oficial de Facebook UNICEF România. Donald Tusk s-a arătat surprins de cadoul primit şi a spus că îl va păstra pentru copiii şi nepoţii săi.

De asemenea, tot miercuri, tinerii i-au înmânat Declaraţia şi preşedintelui Klaus Iohannis, spunându-i acestuia să militeze în discuţiile sale cu liderii europeni pentru apărarea drepturilor copiilor.

“Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană” a fost adoptată pe 7 mai, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE”.

Rareş Voicu este ambasador junior al României la Uniunea Europeană şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila şi împreună cu ceilalţi membri ai Boardului Copiilor din România au realizat acest document printr-un amplu proces de consultare ce a implicat atât experţi internaţionali, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor europene din domeniul drepturilor copilului. Declaraţia a fost definitivată în cadrul conferinţei de la Bucureşti, la care au participat 60 de copii din 16 state europene.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cu sprijinul UNICEF, şi face parte din calendarul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

 

Ce prevede “Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”

 

Documentul realizat de Boardul Copiilor este un reper în definirea drepturilor copiilor şi a afirmării dreptului acestora la participare în toate procesele de adoptare a politicilor şi deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene.

“Cerem ca participarea copiilor să fie susţinută prin programe dedicate, începând cu programe şcolare menite să educe copiii despre dreptul lor de a participa şi să le dezvolte abilităţile de participare. Acestea ar trebui completate de programe care să dezvolte capacitatea părinţilor şi a tutorilor de a-şi implica propriii copii. În paralel, ar trebui iniţiate, la nivel local, programe care să vizeze includerea copiilor în mecanismele de consultare comunitară. La nivel naţional, ar trebui incluse spaţii şi mecanisme destinate participării copiilor în toate procesele relevante privind consultarea şi luarea deciziilor, actualmente rezervate doar adulţilor, iar parlamentele ar trebui să aibă în vedere crearea unui mecanism de consultare a copiilor atunci când se elaborează legi care îi afectează pe aceştia. Cerem ca participarea copiilor să devină un principiu care să ghideze investiţiile realizate cu fonduri structurale şi de coeziune europene. «Nimic pentru copii fără participarea copiilor» ar trebui să fie principiul care să permită folosirea fondurilor europene în scopul creării unor noi modalităţi, inovatoare, de implicare a copiilor la toate nivelurile de dezvoltare a programelor şi de monitorizare a rezultatelor unei astfel de implicări”, se arată în document.

De asemenea, copiii cer ca, la nivel naţional şi la nivelul UE, să se ofere sprijin platformelor şi forumurilor ce asigură participarea copiilor, în scopul informării acestora cu privire la deciziile politice şi măsurile implementate prin diverse programe şi proiecte naţionale şi internaţionale, dar şi un mecanism de consultare a părerilor copiilor pe diverse teme.

Foto credit: UNICEF Romania

Sursa video - UNICEF Romania

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro