Mergi la conţinutul principal
Bătaie la Şcoala Gimnazială Siliştea:

VIDEO: Elevă de clasa I bătută cu pumnii

• o fetiţă de 7 ani a fost bătută de câţiva colegi de şcoală mai mari, pe holul instituţiei, într-o pauză • conflictul ar fi pornit de la victimă, care ar avea obiceiul de a umbla în băncile colegilor, după cum susţine directorul şcolii • tatăl fetiţei spune însă că în ziua incidentului, minora nu ar fi făcut nimic, ci alţi colegi au dat vina pe ea • părintele este revoltat că directorul nu l-a lăsat să vadă imaginile surprinse de camerele video montate în şcoală pentru a-şi da seama ce s-a întâmplat exact cu copilul lui • elevii care i-au aplicat “corecţia” fetiţei s-au ales cu calificative scăzute la purtare, potrivit regulamentului şcolii

 

O fetiţă de 7 ani a fost împinsă la perete şi bătută cu pumnii în stomac de către colegii de şcoală, de la clasele mai mari, pentru că le-ar fi umblat în bănci, acolo unde-şi ţin ghiozdanele. Incidentul s-a petrecut pe unul din holurile Şcolii Gimnaziale Siliştea, pe 26 mai, într-o pauză. Minora a ajuns acasă zgâriată pe faţă şi cu dureri în zona abdominală, după cum susţin părinţii. Mai mult, la câteva zile după incident, Ecaterina Stanciu, directorul unităţii şcolare, a decis “reconstituirea” evenimentului, în prezenţa părinţilor copiilor implicaţi. Practic, minora a fost obligată să retrăiască momentele în care 7-8 colegi s-au năpustit asupra sa. Unul dintre părinţi a filmat “sceneta”, iar pe fundal se aude vocea tatălui fetiţei bătute cum îi cere directoarei să oprească această “reconstituire” şi să arate imaginile surprinse de camerele video. Aceasta a refuzat, motivând probleme tehnice. Nici până în ziua de astăzi tatăl nu a văzut acele filmări, fapt ce l-a revoltat şi l-a determinat să sesizeze cazul ziarului “Obiectiv – Vocea Brăilei”, temându-se că evenimentul care s-a produs pe holul şcolii, la sfârşitul lunii mai, e mult mai grav decât ceea ce i-au povestit directoarea şi cadrele didactice. De asemenea, tatăl a făcut plângere penală şi la Parchet, pentru neglijenţă în serviciu, deoarece, spune acesta, dacă elevii erau atent supravegheaţi de către profesorii de serviciu, incidentul putea fi evitat.

Ioan Soare, tatăl fetiţei S.A., elevă în clasa I la Şcoala Gimnazială din Siliştea, ne-a povestit că la finele lunii mai, fetiţa lui a ajuns acasă cu dureri de stomac, iar pe faţă avea zgârieturi. Întrebată ce a păţit, aceasta a povestit cum a fost bătută de 7-8 colegi mai mari, învinuind-o că le-ar fi umblat în bănci. Minora a mai povestit că în ziua respectivă alţi copii au cotrobăit prin bănci, dar au dat cu toţii vina pe ea. Părinţii au mers la şcoală pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate în ziua respectivă şi au cerut directorului instituţiei să vadă filmările de pe camerele video de supraveghere. Numai că nici până în ziua de astăzi nu au văzut acele imagini.

Părintele fetiţei bătute la şcoală dă vina pe profesorul de serviciu, pentru că nu i-ar fi supravegheat pe perioada pauzei. “La 26 mai, fiica mea, elevă în clasa I, S.A., a venit bătută acasă şi ne-a relatat cum a fost lovită de 8 copii pe holul Şcolii Gimnaziale Siliştea. I-a adus la cunoştinţă doamnei profesor Simion Georgiana şi doamnei profesoare de sport, cu care urma să aibă oră. Acestea au tratat-o cu indiferenţă, au repezit-o. Apoi, noi i-am adus la cunoştinţă doamnei directoare Stanciu Ecaterina, i-am solicitat filmarea, dar aceasta a refuzat să prezinte filmarea, să vedem ce s-a întâmplat exact în ziua respectivă. Fetiţa acuza dureri la stomac, a venit acasă zgâriată pe faţă. Aceasta (directorul şcolii-n.r.) a făcut un scenariu cu copiii care au recunoscut că au bătut-o în urma unor neînţelegeri. Ei, dacă erau supravegheaţi, nu se întâmpla aşa ceva. Nu am nimic personal cu cadrele didactice, dar vreau să previn alte evenimente mai grave. A mai fost o problemă când au dat drumul copiilor, anul trecut, mai devreme de la cursuri. Puteau să anunţe, dar nu au făcut-o. Au lăsat copilul de 6 ani, cât avea la vremea respectivă fetiţa mea, pe stradă. Putea să o lovească o maşină, s-o muşte vreun câine”, ne-a povestit tatăl elevei S.A.

 

«Nu poate să-mi dea filmarea, pentru că nu reprezint o instituţie autorizată»

Bărbatul a mai spus că cei care au bătut-o sunt elevi în clasele a II-a şi a III-a. “Aceştia au zis că le-ar fi umblat în bănci (eleva S.A.-n.r.), dar în ziua aia, copilul meu chiar a fost nevinovat, pentru că alţi copii au umblat în bănci şi toţi au dat vina pe ea. S-au unit şi au bătut-o. Bănuiesc că e mult mai grav, dacă nu vor să-mi arate filmările”, a continuat Ioan Soare.

Părintele a făcut plângere penală la Parchet, pentru neglijenţă în serviciu, şi a mers inclusiv la Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a sesiza cele întâmplate în ziua de 26 mai anul curent pe holul şcolii din Siliştea. Acesta este revoltat de faptul că directorul unităţii de învăţământ nu i-a arătat imaginile surprinse de camerele video. “Mi-a zis (directorul şcolii-n.r.) că are folderul stricat, că înregistrarea există, dar că nu are IT-ist în şcoală. Mi-a dat apoi răspuns că mie nu poate să-mi dea filmarea, pentru că nu reprezint o instituţie autorizată şi aşteaptă scurgerea timpului ca imaginile să se şteargă”, sunt acuzaţiile aduse de Ioan Soare la adresa conducerii şcolii din Siliştea.

 

Îmbrânceală generală cu pumni

Reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au stat de vorbă şi cu Ecaterina Stanciu, directorul Şcolii Gimnaziale din localitate. Aceasta a confirmat incidentul şi a declarat că a luat deja măsurile prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară. Deşi, iniţial, ne-a spus că ar fi fost vorba doar de îmbrânceli, ulterior a confirmat faptul că fetiţa a fost bătută de trei elevi, după cum a observat în filmările de la camerele video montate pe holurile şcolii. Ba chiar pe filmarea cu “reconstituirea” incidentului ajunsă la redacţia “Obiectiv”, se aude cum copiii mărturisesc că au bătut-o cu pumnii pe victimă. Unul dintre elevi ar fi lovit-o cu rigla în cap pe fetiţă, iar un altul ar fi lovit-o în zona abdominală în momentul în care au început să se îmbrâncească unii pe alţii. “Pe data de 30 mai, au venit la şcoală părinţii elevei S.A., de la clasa I, şi au spus că a fost bătut copilul, pentru că aşa au sesizat dumnealor şi că aşa au aflat de la copilul dumnealor. I-am rugat să revină a doua zi dimineaţă, ca să pot vedea şi eu filmările, pentru că am sistem video integrat. Nu pot descărca imediat imaginile din sistemul video. Dacă este, într-adevăr, vreo problemă, le-am spus că o să mă întâlnesc şi cu membrii Comisiei de Violenţă de la nivelul şcolii. Împreună cu colegii mei am vizionat filmările, de unde reiese foarte clar că a fost vorba de o neînţelegere între copii, care la un moment dat a devenit o îmbrânceală generală. A trebuit să iau măsuri în urma lucrurilor ăstora, aşa că am chemat şi părinţii tuturor copiilor implicaţi în incident. Au venit oamenii. Pe 30 mai, eu am avut o discuţie şi cu copiii implicaţi în incident şi toţi şi-au recunoscut vina, fiecare spunând ce a făcut: «Eu am îmbrâncit-o», «Eu am apostrofat-o». În urma vizionării filmărilor, eu am luat măsuri conform Regulamentului de Ordine Interioară. Acum, că părinţii sunt nemulţumiţi de măsurile luate, este dreptul dumnealor. Având în vedere că este primul incident, vârsta copiilor şi ceea ce se vede în filmări, trei elevi nu au mai avut calificative de “Foarte bine” la purtare, iar restul celor implicaţi au primit mustrări scrise, către părinţi, bineînţeles. Incidentul s-a întâmplat pe finalul pauzei”, ne-a declarat Ecaterina Stanciu.

 

Învăţătoarea n-a văzut şi n-a auzit nimic, deşi se afla la câţiva metri de conflict, în clasă, cu uşa deschisă

Directorul şcolii spune că, în sala de clasă, la câţiva metri de locul unde s-a produs conflictul între elevi, se afla chiar învăţătoarea de la clasă, iar uşa era deschisă. Ciudat este faptul că nu a auzit niciun cuvânt sau alte zgomote care ar fi putut trăda bătaia care era în plină desfăşurare pe holul şcolii. “În ziua respectivă, profesorul de serviciu pentru holul mic era o doamnă care este însărcinată. I-a fost rău, iar în locul ei s-a dus învăţătoarea de la clasă, care pe tot parcursul incidentului a fost în clasă, la trei metri distanţă, cu uşa deschisă şi nu a sesizat că acolo s-ar întâmpla ceva în afară de zgomotul obişnuit al pauzei. Nici copilul nu s-a dus la ea să-i spună ceva. Pentru că noi ne-am pus întrebarea dacă eleva a fost bătută, de ce nu a venit la învăţătoare să spună ce a păţit? Copilul iese afară la doamna profesoară de sport, pentru că trebuia să înceapă ora şi abia acolo începe să spună. Copiii s-au certat de la faptul că, în mod repetat, copilul respectiv, S.A., i-a tot şicanat, scoţându-le lucrurile din ghiozdan şi aşa mai departe. Ei se joacă împreună tot timpul. Au ripostat după ce au rugat-o să înceteze să le mai ia lucruri din geantă. Pe de-o parte, vina este a nostră, pentru că atunci când am primit tot felul de plângeri din partea copiilor, le-am tratat la nivelul adult-copil, adică am vrut să le aplanăm, să le spunem să-şi ceară scuze pentru ce s-a întâmplat. Copiii au crezut că noi încercăm să o apărăm pe această elevă şi au ripostat singuri la un moment dat. Obiectele le ascundea în diverse locuri prin clasă. Copiii au dat vina direct pe ea. Eu nu vreau să lansez vreo acuzaţie la adresa acestui copil, ar fi incalificabil aşa ceva!”, ne-a mai precizat directorul şcolii din Siliştea.

De la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila ni s-a transmis că şcoala este singura în măsură a rezolva problemele sesizate, iar dacă există vinovaţi printre cadrele didactice, tot conducerea unităţii de învăţământ trebuie să aplice sancţiuni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro