Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Drumul judeţean ce leagă Făurei de Însurăţei, «lovit de rachetele americane»

• DJ 203 continuă să se degradeze pe zi ce trece, iar craterele se măresc, spre disperarea şoferilor • aceştia au filmat şi pozat de-a lungul timpului gropile, în speranţa că autorităţile vor lua măsuri • numai că, tocmai când să se apuce de treabă, CJ a fost lăsat cu ochii-n soare de către firma “Hidrosalt”, câştigătoarea celor două licitaţii pentru repararea tuturor drumurilor din judeţ • pur şi simplu, “Hidrosalt” nu s-a prezentat la întâlnirea programată pentru semnarea contractelor • şi totuşi, situaţia nu e disperată • tocmai pentru a preîntâmpina astfel de crize, CJ a optat pentru un acord cadru cu trei câştigători •astfel, ieri, “Tancrad” a semnat deja contractul cu CJ pentru reparaţia drumurilor din nordul judeţului, urmând ca zilele viitoare să vină la semnarea contractului şi “Promotas” Brăila • ambele sunt firmele clasate pe locul II la licitaţie

 

Starea jalnică a Drumului Judeţean 203 ce leagă oraşele Făurei şi Însurăţei i-a exasperat pe şoferii care sunt nevoiţi să circule pe acea şosea. Asta dacă mai poate fi numită şosea, după ce craterele sunt mai mari şi mai întinse decât porţiunea cu asfalt. Cei revoltaţi de gropile imense din carosabil au postat, de-a lungul timpului, imagini ce atestă dezastrul drumurilor judeţene din Brăila, au transmis mesaje autorităţilor, unele nu tocmai ortodoxe, dar degeaba. Aşa că şoferilor nu le-a mai rămas decât să facă haz de necaz. Aşa se face că unul dintre utilizatorii de Facebook a postat, zilele trecute, câteva clipuri video în care a surprins imensele cratere de pe DJ 203, însoţite de următoarea descriere: “La doar câteva ore de la atacul cu rachete al «aliaţilor» asupra Siriei, am avut nefericita ocazie să trec pe drumul judeţean ce leagă oraşul Făurei de oraşul Însurăţei. În judeţul Brăila. Am constatat cu surprindere că vreo câteva rachete americane nu şi-au atins ţinta şi, în loc să cadă în Siria, au căzut la noi în Bărăgan. Lăsând gluma la o parte, drumul practic arată ca după război. Circul pe şoselele României de vreo 50 ani, de vreo 40 ani chiar la volanul unui autovehicul, dar aşa ceva nu ştiu să mai fi văzut”.

Alţi şoferi au făcut măsurători ale gropilor, folosindu-se de...maşini, căci aşa de mari ar fi unele. Un alt bărbat a filmat toate gropile de la Zăvoaia şi până la Ulmu, putând fi numărate cel puţin 50 gropi în câteva zeci de secunde de filmare. Lumea şi-a vărsat, din nou, nervii în comentarii, însă nici de această dată utilizatorii nu au uitat să facă haz de necaz. “Le-am botezat pe toate”, este unul dintre comentarii.

 

CJ, decis să dea drumul la treabă

Ghinionul şoferilor pare însă că se va sparge anul acesta. Cel puţin, asta ne-a asigurat, ieri, Ionel Epureanu, vicepreşedintele CJ Brăila, pe care l-am contactat pentru un punct de vedere legat de acest subiect.

“Anul trecut, s-au scos la licitaţie două loturi, însemnând repararea drumurilor din jumătatea de nord a judeţului, respectiv a drumurilor din jumătatea de sud. Ambele loturi au fost adjudecate de firma bucureşteană «Hidrosalt B9», pe locul doi situându-se firma gălăţeană Tancrad SRL (pentru jumătatea nordică) şi Promotas Brăila (pentru jumătatea sudică a judeţului). Au urmat contestaţiile şi apoi, bineînţeles, procesele în instanţă. La final, «Hidrosalt B92» a ieşit câştigătoare pe linie. Pe 5 aprilie, CJ Brăila trebuia să semneze contractul cu firma din Bucureşti, însă reprezentanţii Hidrosalt nu s-au mai prezentat la semnarea contractului. Dar, cum CJ Brăila a optat pentru un acord cadru cu trei câştigători, tocmai pentru a se putea lua măsuri imediat în cazul în care firma de pe locul 1 se dovedeşte incapabilă să finalizeze lucrările, astăzi (ieri, joi - nr) am semnat deja contractul cu Tancrad. Pentru celălalt lot va fi invitată la discuţii şi semnarea contractului firma clasată pe locul II, adică Promotas Brăila. Acest lucru se va întâmpla zilele viitoare”, ne-a declarat Epureanu.

 

De luni, “Tancrad” începe treaba

Concret, “Tancrad” va plomba toate gropile din jumătatea nordică , la care se adaugă marcajele şi indicatoarele rutiere. Valoarea contractului este de 5.912.810 lei plus TVA, însemnând un total de 7.036.244 lei.

“Vor fi turnate covoare asfaltice astfel: 7,2 km pe DJ 202B Gemenele-Movila Miresii, 0,5 km pe DJ 202H Grădiştea-Maraloiu, 9,3 km porţiuni alternative între Făurei şi limita cu judeţul Buzău, 0,5 km pe DJ 203A între Plăsoiu şi limita cu judeţul Buzău, plus 7,5 km pe DJ 221 Găvani-Gemenele. Vor fi pietruiţi 20 km, împărţiţi astfel: 7 km pe DJ 202D între Scorţaru Nou şi DJ 202A şi diferenţa până la 20 km pe mai multe tronsoane între Romanu-Scorţaru Vechi-Traianu. Lucrările vor începe luni”, ne-a dat asigurări Epureanu.

În plus, reprezentanţii CJ Brăila speră ca în următoarele 2-3 luni şi alte drumuri judeţene să poată fi reparate şi să se circule fără probleme. “Pe lângă astea, vor fi încă 45 km de reabilitări şi modernizări pe PNDL, care sunt în licitaţie. Teoretic, licitaţia se termină în iunie, dacă nu sunt contestaţii. (...) Am demarat şi acordul-cadru pentru 2019-2020, pentru lucrări de întreţinere pe timp de vară. Sperăm ca atunci când o să încheiem mandatul, să nu ne mai înjure nimeni pentru drumuri”, a conchis vicepreşedintele CJ.

 

Drum cu ghinion

DJ 203 nu este numai plin de gropi, ci şi de ghinion, căci din cauza stării deplorabile, el era pe lista de priorităţi încă din 2016. De ce nu s-a făcut încă nimic până acum?

“Legat de DJ 203, acum vor fi doar lucrări de întreţinere, nişte lucrări mai uşoare. Pentru că, legat de acest drum, avem un DALI, care a fost adjudecat, iar drumul va intra în lucrări de reabilitare. Dar numai după ce vom avea DALI-ul, probabil în a doua jumătate a acestui an. Aşa că, anul viitor, în funcţie de soluţia pe care o propune proiectantul, o să iniţiem şi aceste lucrări complexe, pentru că el este degradat destul de rău. În anumite zone e crunt! Dar nu e vina noastră. Noi am mai avut un DALI în 2016 pentru acest drum, pentru lucrări de reabilitare, în schimb proiectantul din Galaţi, după ce am aşteptat luni de zile să primim proiectul respectiv, a executat o parte din el, apoi i-au plecat oamenii şi nu a mai putut să-l finalizeze. Asta-i situaţia în România în momentul ăsta. Acumulăm şi noi frustări cât se poate de multe, bobârnace şi probleme cât cuprinde. Dar, trebuie să ne descurcăm cum putem, cetăţenii n-au nicio vină”, a încheiat Ionel Epureanu.

Reamintim că procedura pentru încredinţarea lucrărilor de reparaţii la drumurile judeţene a început încă din vara anului trecut, iar după ce s-au clasat pe locurile doi şi trei, firmele gălăţene “Cricons” şi “Tancrad” au formulat contestaţie împotriva “Hidrosalt”, susţinând că societatea respectivă ar fi câştigat licitaţia deoarece ar fi participat cu un preţ subevaluat. Din acest motiv, potrivit celor două firme gălăţene, exista riscul ca lucrările de pe drumurile judeţene să nu poată fi duse până la capăt, la fel cum s-a întâmplat în municipiu cu contractul pentru reabilitarea Căii Galaţi, care a fost câştigat de o firmă aflată în insolvenţă. De altfel, un reprezentant al “Cricons” ne-a demonstrat, recent, cu documente, că “Hidrosalt” a recunoscut în faţa instanţei că, în oferta de preţ cu care a câştigat licitaţia a prevăzut doar un procent de 1% pentru cheltuieli indirecte cu salarii, organizare de şantier, amortizarea mijloacelor fixe şi că, de fapt, acest procent ar fi trebuit să fie mai mare, pentru a exista certitudinea că se poate asigura executarea contractului. Că a avut dreptate, o dovedeşte neprezentarea la semnarea contractului cu CJ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro