Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Cruciada Copiilor. Lungul drum până la şcoală

• calvarul pe care în fiecare dimineaţă sunt nevoiţi să-l suporte miile de copii brăileni pentru a ajunge la şcoală îi determină pe tot mai mulţi părinţi revoltaţi să ceară administraţiei locale să ia măsuri • aceştia se plâng că sunt prea puţine autobuze pe traseele intens circulate, mai ales la orele de vârf, astfel că mijloacele de transport devin neîncăpătoare • conducerea “Braicar” dă asigurări că, în maxim 2 luni, vor mai fi cumpărate autobuze noi

 

Nervi, năduşeală, aglomeraţie. Cam în astfel de termeni îşi descriu brăilenii experienţele nefaste legate de călătoria cu autobuzul prin oraş. Mai ales la orele de vârf, când parcă toată Brăila are nevoie de mijloacele de transport în comun. În ultima perioadă, reclamaţiile primite pe adresa redacţiei pe această temă s-au înmulţit, parcă mai mult ca niciodată. Zeci de comentarii din partea cititorilor “Obiectiv” sunt lăsate aproape zilnic la telefon, pe mail, sau pe paginile de socializare ale redacţiei, numitorul comun în toate fiind aglomeraţia din autobuze, în special dimineaţa când copiii trebuie să ajungă la şcoală. Cel mai recent mesaj este datat marţi, 11 aprilie, şi este însoţit şi de o filmare cu telefonul mobil, care surprinde comentariile călătorilor supăraţi din cauza aglomeraţiei. Practic, era ora la care elevii sunt de obicei în drum spre şcoală, iar autobuzul ajuns în staţie era deja arhiplin, mulţi dintre călători fiind persoane în vârstă. Astfel că brăilenii care voiau să urce nu mai aveau loc, iar şoferul nu a putut închide uşile, zăbovind mai mult în staţie până când călătorii s-au înghesuit ca sardele. Înregistrarea ne-a fost trimisă de o elevă şi, conform precizărilor ei, era vorba despre autobuzul 5. “Aşa se pleacă la şcoală în fiecare dimineaţă din Chercea”, ne-a scris adolescenta.

 

Ce spun brăilenii...

Redăm în continuare câteva dintre mesajele primite în ultima săptămână.

“Îşi bat joc de noi! Stăm cu abonamentul plătit în buzunar şi nu avem loc să ne urcăm în autobuz. Pentru ce mai cer bani de abonament sau de bilet? Să facă gratuitate la toată lumea şi s-a rezolvat problema!”, ne-a scris unul dintre cititorii noştri.

“S-au cumpărat autobuze, unde sunt? Că dimineaţa când ai nevoie să ajungi la muncă n-ai loc să urci, mai ales când pleacă şi copiii la şcoală. Trebuie să pleci cu noaptea-n cap să nu întârzii” - Aurelia (32 ani).

“De când le-a dat pensionarilor abonamente gratuite e ceva de speriat: parcă zici că toţi se plictisesc acasă şi ies la plimbare, cel mai probabil la piaţă. Plimbare, pentru că îi vezi bine că nu cumpără mai nimic, că de altfel se plâng că n-au bani şi că sunt pensiile mici” - Adriana (45 ani).

“Locuiesc în zona Chercea şi nu vreţi să ştiţi ce chin este pentru copii cu plecarea la şcoală. Pe linia 13 sunt microbuze mici, iar de la şoseaua Focşani spre Piaţa Mare deja nu mai ai loc să urci că sunt agromerate. Pe Comuna din Paris, maşina 5 este şi ea aglomerată dimineaţa, iar autobuzul 35 nimeni nu ştie ce orar de circulaţie are aşa că nu ne încumetăm să-l aşteptăm în staţie. Poate dacă se afişa orarul, să ştim exact la ce oră ajunge în staţie .... Suntem aproape izolaţi la orele de vârf” - Valentina (45 ani).

“Cel mai grav este dimineaţa când ies pensionarii din case şi se duc la piaţă şi pleacă şi copiii la şcoală. Oare nu ne vede nimeni chinul acesta zilnic? Bătrânii aceştia chiar trebuie să fie la ora 8 în piaţă? La 8.30 se închide cumva taraba!?” - “Marius (23 ani)

“Ca să fiu sigură că ajunge fetiţa mea la timp la cursuri trebuie să plece de acasă cel târziu la 07.15, altfel, cu aglomeraţia de dimineaţă, sigur nu are loc să urce şi astfel întârzie la şcoală. Când se întoarce prefer să o încurajez să vină pe jos acasă. Se adună mai multe colege şi vecine de cartier şi merg pe jos. Mai ales că a venit primăvara şi e frumos afară” - Ioana (33 ani).

“OK, înţeleg raţionamentul acordării abonamentelor sociale pentru pensionari, dar de ce nu stabilesc un interval orar în care călătoria să nu fie gratuită pentru cei cu astfel de abonamente? Dimineaţa când pleacă elevii la şcoală, să zicem până la ora 08.00 nu e valabil abonamentul gratuit. Chiar are o problemă şi o urgenţă? Să cumpere un bilet ca noi ceilalţi şi să vedeţi ce liber o să fie în autobuz în intervalul când elevii şi salariaţii chiar au nevoie să ajungă la şcoală, respectiv la serviciu. După aceea, n-au decât să se plimbe cât vor” - Valentin (36 ani).

“La elevi nu le dă gratuitate pe autobuze, dar la pensionari le dă şi se plimbă domnule de te miri unde au treabă aşa de dimineaţă. E o tragedie dacă nu ajung înainte de ora 8 la piaţă sau cum? Se termină toate zarzavaturile din piaţă, sau ce?” - Carmen (38 ani)

“De ce nu bagă Braicar mai multe autobuze la orele de maximă circulaţie? Şoferii nu văd că e multă lume în staţii ca să anunţe la dispecerat şi astfel să se aloce mai multe maşini pe liniile intens circulate? Stai şi aştepţi ca prostul poate vine un autobuz mai gol ca să nu fii obligat să suporţi aglomeraţia şi mirosurile din maşini” - Gabriel (27 ani).

 

Săndulescu: “Vom cumpăra mai multe autobuze”

Cu privire la toate aceste nemulţumiri, conducerea operatorului public de călători din municipiu a explicat că face tot posibilul să asigure cu maşini, chiar şi la orele de vârf, nevoia de transport. “La ora la care şi elevii se duc la şcoală am suplimentat cu autobuze de capacitate mare toate liniile. Poate, eu ştiu, febra cumpărăturilor, dată fiind perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale, poate genera într-un moment al zilei o aglomeraţie mai mare, dar capacităţile noastre sunt suficiente”, ne-a declarat Cornel Săndulescu, directorul general al SC “Braicar”.

De asemenea, sursa citată a amintit faptul că în următoarea perioadă compania va achiziţiona încă un lot de autobuze noi, de mică şi medie capacitate: “în maxim 2 luni spunem noi vom cumpăra mai multe autobuze noi”, a încheiat Săndulescu. 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro