Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Contrabandist din gruparea «Talanu», prins în Italia

Un membru al grupării infracţionale conduse de interlopul "Talanu", care a făcut avere din traficul cu ţigări de contrabandă, aduse cu barja pe Dunăre, a fost săltat de la aeroport. Remus Cristian Drăghici (28 de ani) din Însurăţei, era căutat de un an şi jumătate, fiind prins în Italia. La sfârşitul anului 2012, după ce reţeaua de traficanţi de ţigări a fost destructurată de DIICOT Galaţi, pe numele contrabandistului a fost emis mandat de arestare, însă individul a reuşit să fugă peste hotare. Traficantul nu s-a bucurat însă foarte mult de libertate, acum fiind "cazat" în spatele gratiilor. Marţi, o escortă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Serviciul de Investigaţii Criminale s-a deplasat la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti, de unde l-a preluat pe Remus Drăghici. "La data de 10 decembrie 2012, Tribunalul Galati a emis pe numele acestuia, în lipsă, mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de contrabandă şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Tânărul a fost prezentat instanţei de judecată, pentru confirmarea mandatului, şi a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Galaţi", a precizat agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Poliţiei brăilene.
În noiembrie 2012, procurorii DIICOT Galaţi au finalizat ancheta şi au trimis în judecată membrii grupul infracţional, în total 12 persoane, acuzate că făceau trafic cu ţigări cu barja pe Dunăre. Din grupul infracţional condus de Iorgu Ionescu, zis "Talanu", făceau parte Stepan Arabadzhy, partenerul său de afaceri, Nicolae Cheoru, Cristian Angelo Vasile, Daniel Andrei Caraman, Ionuţ Florin Pascu, Costel Morogan, Cristian Remus Drăghici, Florin Bivolaru, Nicuşor Bivolaru, Dumitru Orăşanu şi Mitică Gurău.
În iunie, procurorii DIICOT au făcut peste 18 percheziţii şi au cerut arestarea preventivă pentru şase dintre inculpaţi. Tribunalul Galaţi a emis mandate de arestare preventivă la acel moment pentru Iorgu Ionescu, Stepan Arabadzhy, zis "Stiopa", cetăţean ucrainean şi moldovean, Nicolae Cheoru, Angelo Cristian Vasile, Costel Morogan şi Florin Ionuţ Pascu. Dosarul în care sunt judecaţi contrabandiştii pentru infracţiunea de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, se află pe rolul instanţei gălăţene, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 20 august 2014.

Ţigări aduse din Moldova şi Ucraina

Anchetatorii au arătat că, sub coordonarea inculpaţilor Ionescu Iorgu, zis "Talanu", 47 de ani, lider al lumii interlope din Brăila, şi Arabadzhy Stepan, zis "Stiopa", membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin introducerea şi comercializarea în mod ilegal pe teritoriul României de ţigarete provenind din Republica Moldova şi Ucraina. Ţigările erau introduse în ţară pe cale navală, pe fluviul Dunărea, fiind disimulate în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau judeţele Tulcea şi Galaţi, iar la limita dintre judeţul Brăila şi Ialomiţa erau descărcate în bărci de mare viteză. În acest fel, ţigările erau transportate şi depozitate în imobile aparţinându-le inculpaţilor, situate pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Ialomiţa, de unde ulterior erau preluate şi distribuite pe teritoriul României de către alţi membri ai grupării şi valorificate în mod ilegal.
Aşa cum stabiliseră procurorii încă din momentul reţinerii lui Talanu, în perioada iunie 2011 - iunie 2012, învinuiţii au realizat cel puţin nouă astfel de transporturi. Ca exemplu pentru amploarea operaţiunii, la un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locaş special dintr-o navă, au fost introduse pe teritoriul României aproximativ 170.000 pachete de ţigări mărcile "M.T", "Plugarul", "Doina" şi "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. De asemenea, pe 13 iunie 2012, învinuiţii au introdus în ţară alte 200.000 pachete cu ţigări. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin sustragerea de la plata taxelor vamale este de peste 1.500.000 de euro. Tribunalul Galaţi se va pronunţa asupra vinovăţiei celor 12 acuzaţi.

"Talanu" făcea afaceri cu ţigări din 1996

Iorgu Ionescu, zis "Talanu", 47 de ani, a devenit cunoscut organelor legii încă din 1996, el ocupându-se preponderent cu trafic de ţigări netimbrate pe ruta Ucraina - Brăila. Din septembrie 1996 până în ianuarie 1998 a fost dat în urmărire generală, fiind acuzat de contrabandă cu ţigări fiind prins în Vărsătura, după o urmărire ca în filme. "Talanu" coborâse dintr-o şalupă, în miez de noapte, înarmat cu o baionetă militară. Când i-a văzut pe poliţişti, acesta a luat-o la fugă, oamenii legii trâgând trei focuri de armă după el. După o hăituială prin pădurile de pe lângă Vărsătura, "Talanu" s-a predat. Nu a stat mult în puşcărie, scăpând în mai puţin de un an. În 1999 el a fost expulzat de mai multe ori din Spaţiul Schengen, respectiv din Italia, Germania şi Austria, unde intrase fraudulos, prin călăuze. În februarie 2001 a fost din nou prins, la vama Borş, în timp ce încerca să intre în Ungaria cu un paşaport fals, fiind arestat atunci pentru o lună de zile. Între anii 2001 - 2006, "Talanu" a stat prin Italia şi Spania, anul 2006 găsindu-l pe traficant în închisoarea Valdemoro din Spania. De acolo, brăileanul controla întreaga activitate infracţională pe care o derula clanul "Tănase" pe teritoriul Spaniei. Membrii grupării se ocupau de racolarea pe teritoriul României a mai multor tinere, ducerea lor în Spania şi exploatarea sexuală a acestora, precum şi de contrafacerea şi utilizarea frauduloasă a cărţilor de credit şi trafic de droguri de mare risc În martie 2006, o acţiune de amploare s-a desfăşurat pe teritoriul Spaniei, precum şi în mai multe judeţe din România - Iaşi, Brăila, Constanţa, Neamţ, Vaslui - având drept scop depistarea persoanelor care făceau parte din "Clanul Tănase". Atunci, au fost arestaţi mai mulţi lideri care acţionau în Spania, printre care Cosmos Tănase, apropiat al lui Ion Clămparu - urmărit internaţional pentru trafic de carne vie şi proxenetism - şi Iorgu Ionescu, zis "Talanu", care coordonau activitatea infracţională a grupării din interiorul unor penitenciare din Spania, unde erau încarceraţi. Din 2006 şi până în 2012, când a fost săltat de procurorii DIICOT, despre "Talanu" nu s-a mai ştiut nimic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro