Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Coşciuge pe roţi

Oraşul ar putea scăpa, în sfârşit, de "obositele" microbuze pentru transport persoane în regim maxi-taxi şi care, de cele mai multe ori, sunt nişte hârburi pe roţi. O regulă asumată prin contract de către operatorii de transport spune că nu pot fi folosite în trasee maşini mai vechi de 10 ani. Numai că o statistică îngrijorătoare a Primăriei Brăila vine să confirme ceea ce este vizibil, de altfel, cu ochiul liber: cam jumătate din actualul parc auto al operatorilor privaţi are, în medie, mai mult de 10 ani vechime, context în care maşinile cu an de fabricaţie dinainte de 2006 ar trebui retrase din trasee. Şi acesta este doar vârful icebergului pentru că problemele ce gravitează în jurul acestei activităţi, reclamate de brăileni, şi reflectate cu regularitate de către "Obiectiv" în paginile sale, sunt mult mai multe. Vorbim aici despre evaziune fiscală, şoferi teribilişti care se şicanează în trafic sau îşi descarcă nervii pe călători sau despre lipsa maxi-taxi prin oraş după ora 20.00, deşi au obligaţia de a asigura curse pentru încă cel puţin 2 ore. 

Disperaţi de perspectiva de a pierde afacerea, administratorii celor patru firme de maxi-taxi au cerut municipalităţii o păsuire până la proxima licitaţie de trasee, ce ar urma să aibă loc în 2018, astfel încât să mai poată circula cu maşinile mai vechi de 10 ani. Administraţia locală, prin compartimentul juridic, a spus însă un NU hotărât. Ceea ce înseamnă că urmează o serie amplă de controale în oraş, menite să verifice cum este respectată regula vechimii microbuzelor. De cealaltă parte, operatorii maxi-taxi spun că la mijloc este o greşeală perpetuată încă din 2004 - 2005, generată de o interpretare eronată a legislaţiei. Mai mult, ameninţă că dacă nu se rezolvă problema, îşi scot microbuzele din trasee, îşi vor concedia şoferii şi vor lăsa călătorii cu ochii-n soare.

Unul din două microbuze, mai vechi de 10 ani

Situaţie îngrijorătoare în transportul în comun de persoane în oraşul nostru: aproape jumătate din microbuzele care transportă brăilenii pe traseele secundare în regim maxi-taxi ar trebui scoase din circulaţie pentru că sunt prea vechi, după regulile Primăriei Brăila. De precizat că aceste reguli au fost asumate de către operatorii maxi-taxi încă de la licitaţiile pentru trasee din 2004 - 2005, însă, cu toate acestea, puţini dintre ei au şi făcut ceva ca să-şi înnoiască parcul auto propriu pentru prevenirea situaţiei în care se găsesc acum. Totuşi, nu ai cum să nu te întrebi de ce au lăsat rezolvarea problemei pe ultima sută de metri? Au avut la dispoziţie atâţia ani să-şi înnoiască parcul auto, iar acum, când au văzut că municipalitatea nu cedează presiunii, ameninţă că-şi iau jucăriile şi pleacă. Şi n-ar fi prima dată când procedează astfel: cum am putea să uităm circul care a însoţit acţiunea de înlăturare a taxatorilor de pe microbuze şi, odată cu ei, sistarea "răgetelor" de genul "Piaţa Mare - Chercea!"
Potrivit datelor prezentate de către Primăria Brăila, pentru municipiu deţin licenţe de transport public local de călători în regim maxi-taxi 96 de microbuze, care circulă sub umbrela a patru operatori: "Gebamy Trans Junior", "Mantrans", "Minibus 2002" şi "TCF Imex".
Primul dintre ei, "Gebamy", asigură cu un număr de 27 de microbuze traseele 8, 31 şi 41 şi doar patru dintre maşini au o vechime de 10 ani.
Contactat de reporterii "Obiectiv", reprezentantul operatorului, George Baba, a precizat că şi-a rezolvat problema maşinilor vechi şi că se va supune deciziei autorităţilor locale. "Nu am ce comenta pe acest subiect. Ce stabileşte Primăria şi Consiliul Local este OK şi voi respecta", a spus sursa citată.
În ce priveşte "Mantrans", care asigură cu 20 de maşini traseele 33 şi 34, numărul microbuzelor cu an de fabricaţie 2006 sau mai vechi de-atât este de 12, adică mai mult de jumătate din parcul auto folosit în trasee. Nelu Manolescu, reprezentantul firmei, nu a putut oferi un comentariu pe tema vechimii maşinilor.
Dintre cele 25 de microbuze care circulă sub sigla "Minibus 2002", pe traseele 35 şi 40, jumătate au an de fabricaţie mai vechi de 2006. Mai trebuie precizat că operatorul a renunţat încă de la începutul anului la cel de-al treilea traseu pe care-l avea în gestiune, mai precis linia 13, invocând motive de ordin economic. În această situaţie de criză, ruta a fost dată societăţii "Braicar" şi urmează o licitaţie pentru atribuirea prin contract a traseului şi finalizarea situaţiei actuale de provizorat. "Noi am făcut un efort investiţional şi am achiziţionat, prin 2012, mai multe maşini în leasing. Nu toţi operatorii au făcut însă acest lucru şi acum e momentul adevărului. Problema este că acum, când mai sunt 1 an şi 8 luni până la o eventuală nouă licitaţie de trasee, nicio firmă nu-ţi mai acordă leasing de maşini pe o perioadă aşa scurtă. În acest context, am vorbit toţi operatorii la Primărie şi am cerut o păsuire, în sensul să fim lăsaţi să circulăm cu maşinile pe care le are fiecare până la noua licitaţie, dacă aceasta se va mai şi întâmpla. Până la urmă, Autoritatea Rutieră Română - instituţia abilitată să facă verificările la maşini - stabileşte dacă acestea sunt sau nu conforme. Înţeleg acum că răspunsul a fost că nu se poate. În această situaţie lucrurile sunt grave pentru că eu, având 12 maşini în această situaţie, va trebui să le retrag din trasee şi să fac concedieri, în total 24 de persoane", ne-a declarat Cornel Pungă, reprezentantul "Minibus 2002". De asemenea, sursa citată a precizat că în opinia sa, cea mai bună soluţie de rezolvare a problemei ar fi constituirea unei comisii locale, care să treacă în revistă toate microbuzele din oraş şi apoi pentru cele care primesc OK-ul, CLM să mandateze serviciul specializat din subordinea Primăriei să le acorde păsuirea de 1 an şi 8 luni.

Dănel Goleanu: "Am fost singurul care a semnat contractul cu obiecţiuni"

De departe însă, cea mai gravă situaţie se înregistrează în cazul "TCF Imex", unde 20 dintre cele 23 de microbuze nu îndeplinesc criteriul de vechime. Cea mai nouă maşină a fost fabricată în 2008, iar cea mai veche în 2003. "Nicio bancă sau o firmă de leasing nu-ţi dă bani de investiţii pentru un an şi opt luni, până expiră actualele contracte în baza cărora operăm pe traseele licitate. La momentul la care s-a terminat precedenta licitaţie pentru trasee, am fost singurul care am semnat contractul cu obiecţiuni, în care am menţionat că perioada de 10 ani la care se face referire nu vizează vechimea maşinii, ci perioada de amortizare financiară a maşinii. Dacă administraţia locală îşi menţine punctul de vedere, nu avem altă variantă decât să retragem din trasee maşinile mai vechi de 10 ani, cu toate riscurile ce decurg de aici. Plus că există şi o incertitudine în ce priveşte planul de viitor al administraţiei locale în ce priveşte transportul în regim maxi-taxi: nu este clar dacă se mai doreşte sau nu acoperirea serviciului public de transport cu maxi-taxi după 2018, când ar trebui să fie din nou scoase la licitaţie traseele secundare", ne-a declarat Dănel Goleanu, administratorul de la "TCF Imex".

Microbuzele-relicvă

Dincolo de îngrijorările reprezentanţilor operatorilor de transport, care-şi văd periclitate afacerile, un lucru rămâne cert: ceva trebuie să se schimbe în acest sector, unde lucrurile au fost complet scăpate de sub control de către factorii locali decizionali. De ce spunem asta? Multe dintre microbuzele din trasee sunt într-o stare jalnică, având caroserii ruginite, tapiţeriile jegoase, tocite sau îmbâcsite de fum de ţigară, linoleum-ul ros până la tabla podelei, scaune stricate, cu arcuri care împung prin husele slinoase. De asemenea, din cauza vechimii scârţâie din toate încheieturile şi la multe se aude un troncănit suspect, fie la motor fie la angrenajele de direcţie sau la roţi.
Nu în ultimul rând, mulţi dintre şoferii de maxi-taxi, în afară de faptul că eliberează bilete de călătorie doar când află că sunt în derulare controale prin oraş, se comportă total necivilizat cu călătorii, pornind de la reproşuri care frizează nesimţirea, până la agresiuni verbale. Sunt un pachet de nervi şi vorbesc mai tot timpul la telefon cu colegii, se ceartă cu dispecerii de traseu şi de multe ori sunt total neatenţi la drum, deşi au pe mână viaţa călătorilor care le urcă în maşini. Asta dacă nu conduc extrem de agresiv, şicanând participanţii la trafic în dorinţa de a prinde cât mai mulţi călători sau de a-l "face" pe vreun coleg care a îndrăznit să-i supere.
Un alt aspect este programul de lucru: deşi şi-au asumat că se vor retrage din curse la orele 23.00, în realitate, pe foarte multe trasee, nu mai găseşti nicio maşină după ora 20.00.
În câteva cuvinte, zona de transport maxi-taxi este o junglă, în care nu se mai respectă reguli şi în care cel mai puternic supravieţuieşte, singurul interes suveran fiind aici BANUL. Iar asta nu de ieri, de azi. Dovadă stau sutele, dacă nu chiar miile de reclamaţii ajunse la "Obiectiv", de-a lungul ultimilor ani, de multe ori însoţite de poze sau filmuleţe realizate de cititorii noştri, materiale care surprind toate neregulile enumerate mai sus.

Nereguli cu duiumul

"Circul frecvent cu maşinile 16 şi 17, dar şi pe alte trasee, însă în special aici e o mare problemă cu starea maşinilor: arată deplorabil, jegoase, de ţi-e şi scârbă să intri în ele. Pe deasupra, sunt şi câţiva şoferi nervoşi care înjură mai tot timpul pe oricine are curajul să-l deranjeze. Am fost martor când un şofer a dat pur şi simplu jos din maşină o femeie înainte de staţie pentru că-i reproşase că are un stil agresiv de a conduce. A comentat singur la volan şi a înjurat-o pe biata femeie de ne-am crucit toţi care eram din maşină".
"N-am mai văzut bilet la maxi-taxi de multă vreme. Dacă ceri, şoferul îţi aruncă o privire de zici că l-ai jignit şi acum sare la bătaie. Mai sunt unii care te apostrofează dacă ceri bilet şi te iau peste picior, deşi este obligaţia lor să dea bilet. Îţi aruncă în scârbă un întreg top de bilete".
"Nu înţeleg: chiar nu-i controlează nimeni pe şoferii ăştia? E ceva de speriat. Conduc agresiv, se întrec pe şosele care să ajungă primii în staţii, opresc pe banda a doua ca să ia călători şi nu eliberează bilete".
"Sunt microbuze cât de cât acceptabile, dar majoritatea sunt nişte coşciuge pe roţi. Dacă aş avea de ales, nu m-aş urca".
"Am întrebat un şofer de maxi-taxi la ce oră pleacă ultima cursă de la capătul de linie Soroli-Cola şi mi-a zis că la ora 20.00 se retrag toate maşinile. Ştiam că trebuie să circule chiar şi după ora 22.00 şi când i-am spus asta a luat foc: că ce îi spun eu ce trebuie să facă şi-l comand când să circule şi când nu? Că de ce să se plimbe cu maşina goală, n-avem Braicar-ul pentru asta? L-am lăsat să comenteze şi am coborât urgent. Mai avea un pic şi sărea la bătaie". Toate acestea sunt doar câteva dintre mesajele cititorilor noştri pe tema în discuţie, şirul comentariilor fiind mult mai lung.

Problema maxi taxi-urilor vechi, adusă în discuţie la CLM

La finalul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, la capitolul "alte probleme", consilierii municipali Dan Păun (ALDE), Traian Adrian (UNPR) şi Cătălin Hagiu (PNL) au adus la cunoştinţa plenului situaţia operatorilor care au maşini mai vechi de 10 ani pe trasee şi care nu mai au voie să funcţioneze de la 1 aprilie. Mai exact, ca urmare a unei discuţii cu reprezentanţii companiilor de transport public, pe 28 martie, aceştia au cerut în cadrul şedinţei CLM, prelungirea termenului limită cu un an şi jumătate pentru ca operatorii să nu fie nevoiţi să renunţe la multe dintre rutele practicate până la încheierea contractului. "Ei au venit cu o adresă către CLM pentru ca începând cu 1 aprilie 2016, transportatorii privaţi să poată funcţiona pe traseele pe care le-au licitat cu maşini mai vechi de 10 ani şi cu normă de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5. Din discuţii a reieşit faptul că 1 aprilie e termenul limită. Noi am promis că vom informa CLM despre această problemă. Acum trebuie să luăm o decizie dacă adoptăm o hotărâre de CLM în sensul de a le permite să circule după data de 1 aprilie, aşa cum solicită ei sau dacă mergem pe lege, care interzice circulaţia maşinilor mai vechi de 10 ani. Şi ei au dreptatea lor, dar noi va trebui să luăm decizia", a declarat Traian. La rândul său, Păun, deşi a afirmat că nu este mulţumit de modul în care se prezintă maxi taxi-urile în Brăila, a făcut lobby pentru prelungirea termenului de funcţionare a maşinilor, invocând faptul că în caz contrar se vor pierde aproximativ 400 de locuri de muncă.
La rândul său, liberalul Hagiu a ţinut să precizeze că operatorii ar trebui să fie lăsaţi să îşi presteze activitatea în continuare şi cu maşinile mai vechi, însă s-a arătat destul de sceptic în privinţa legalităţii unei asemenea decizii. "CLM nu a organizat această licitaţie, ci Serviciul de Transport şi tot ei ar putea să facă o derogare. Nu vrem să punem beţe-n roate nimănui, dar nu cred că e de competenţa noastră", a declarat Hagiu. Primarul Aurel Simionescu le-a propus atunci consilierilor să vină cu un proiect de hotărâre şi dacă acesta va primi aviz de legalitate, să aibă loc o şedinţă de îndată.

Juridicul a spus "NU"!

Pe 31 martie, primarul Aurel Simionescu a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că niciun consilier nu a mai venit la biroul său pentru a discuta problema. A subliniat însă că ideea a fost analizată de departamentele tehnic şi juridic, care au refuzat categoric prelungirea termenului. "Nu s-a rezolvat problema. (...) Şi tehnicul şi juridicul au spus «NU»! Avem o licitaţie, este făcută, când au licitat şi-au asumat...", a declarat Simionescu.
La rândul său, viceprimarul Doiniţa Ciocan, cea care are în aria de competenţă serviciul de transport în comun, a ţinut să sublinieze că până la urmă, regulile jocului pe care acum transportatorii le reclamă au fost asumate de ambele părţi. "Documentele oficiale la care dumnealor fac referire, şi vorbim aici de caietul de sarcini şi contractele în baza cărora operează în municipiu, sunt generate de decizii ale Consiliului Local Municipal. Au fost asumate atât de către dumnealor, cât şi de către autoritatea locală. Astfel încât dumnealor trebuie să respecte cele asumate, inclusiv obligaţia de a presta serviciul cu maşini cu o vechime mai mică de 10 ani şi motorizare Euro 3. Cu tot respectul pentru afacerile dumnealor şi job-urile pe care le-au creat şi le întreţin, regulile trebuie respectate şi transportul trebuie făcut în condiţii de siguranţă. Aceste reguli nu sunt noi, ci vin din perioada 2004 - 2005 şi, repet, au fost asumate de ambele părţi", a spus Ciocan, completând că Serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Brăila pe parte de transport în comun are sarcina de a verifica în teren dacă microbuzele în circulaţie sunt sau nu mai vechi de 10 ani şi să acţioneze în consecinţă.

Păun: "Transportatorii nu ascund că sunt victima propriilor erori"

Vineri, consilierul municipal ALDE Dan Păun a ieşit "la rampă" pe acelaşi subiect pentru a semnala din nou problema transportatorilor brăileni privaţi.
"După cum ştiţi, caietul de sarcini şi contractul de prestări servicii încheiate între municipalitate şi ei prevedea, printre altele, la ora respectivă, să nu opereze cu autoturisme mai vechi de 10 ani. Între timp a apărut o normă a Registrului Auto Român, care spune că pot circula pe străzi autoturisme de orice vechime, cu condiţia să aibă starea tehnică corespunzătoare. (...) Transportatorii nu ascund că sunt victima propriilor erori, pentru că cetăţenii sunt foarte nemulţumiţi, până şi eu sunt nemulţumit de calitatea serviciilor prestate. Dânşii au afirmat că nu ar fi rentabil să cumpere maşini noi numai pentru un an şi jumătate de contract", a declarat Păun. Din punctul de vedere al consilierului, eliminarea bruscă a 40 de maşini de pe traseu va pune presiune pe transportatorii rămaşi, dar va da naştere şi unui disconfort pentru călători, care vor fi nevoiţi să se "înghesuie în ce mai rămâne".

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro