Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Bătaie de joc pe un drum judeţean

• pe DJ 203, între Scărlăteşti şi Zăvoaia, s-au făcut decopertări încă din primăvară şi nici până la ora actuală nu s-a turnat asfalt în găurile din carosabil • locatarii zonei sunt disperaţi, spunând că şi-au distrus maşinile, motiv pentru care vor da Consiliul Judeţean în judecată, ca să îşi recupereze pagubele • conducerea CJ recunoaşte că pe drumul respectiv există o mare problemă, însă dă vina pe constructorul care nu îşi respectă angajamentele • este vorba despre asocierea “Promotas” Brăila - “Viacarpatica” Bucureşti, care a câştigat la licitaţie contractul de reparare a drumurilor din partea de sud a judeţului • pe lotul respectiv, lucrările sunt executate însă abia în proporţie de 30%, deşi termenul limită este finalul lunii august •

 

După ce anul trecut nu s-a plombat nici măcar o groapă pe drumurile judeţene brăilene, din cauză că s-au întârziat licitaţiile, fapt ce a făcut imposibilă angajarea unor firme care să se ocupe de repararea carosabilului, anul acesta Consiliul Judeţean a reuşit, în sfârşit, să dea ordinul de începere a lucrărilor. După cum se ştie, treaba a început, însă, cu stângul, deoarece firma câştigătoare a licitaţiilor, atât pentru partea de Nord cât şi pentru partea de Sud a judeţului, “Hidrosalt” Bucureşti, a renunţat la contract. Acest aspect a provocat o nouă întârziere în deschiderea şantierelor dar, la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, lucrările au început totuşi, după ce loturile Nord, respectiv Sud, au fost preluate de firmele situate pe locul doi la licitaţie. Acestea licitaseră cu preţuri de execuţie mai mari, motiv pentru care Consiliul Judeţean a trebuit să suplimenteze bugetul alocat pentru reparaţii drumuri în 2018, de la 15 milioane lei, la 17,5 milioane lei. Cu aceşti bani, firmele care au preluat cele două loturi, Nord şi Sud, şi-au luat angajamentul să execute plombări asfaltice pe un total de 60.000 metri pătraţi de carosabil, pietruiri pe 31 kilometri, covor asfaltic pe 63 km, montarea a 320 indicatoare rutiere, marcaje longitudinale pe 54 km, marcaje transversale pe 228 mp, montare de parapeţi metalici pe 1.088 metri liniari. 

Drumurile din partea de Nord au intrat în sarcina firmei Tancrad SRL, care a început treaba la sfârşitul lunii aprilie şi aproape a finalizat întreg volumul de lucrări angajate.

Pe partea Sud, însă, preluată de asocierea “Promotas” Brăila - “Viacarpatica” Bucureşti, lucrările au fost executate în proporţie de doar 30%, asta deşi termenul limită de finalizare expiră pe 31 august. Situaţia cea mai gravă este pe drumul judeţean (DJ) 203, pe sectorul dintre Scărlăteşti şi Zăvoaia, unde constructorul a făcut decopertări încă din primăvară, apoi a lăsat drumul aşa, “uitând” să toarne asfalt. Localnicii se plâng că parcurgerea respectivului sector de drum cu maşina este un adevărat coşmar şi, supăraţi pe faptul că au trecut deja câteva luni de când trebuie să suporte această problemă, spun că iau în calcul să dea Consiliul Judeţean în judecată. “Este o bătaie de joc: au adâncit gropile în primăvară şi n-au venit să toarne asfaltul nici până acum, în luna august. Noi, care n-avem încotro şi trebuie să circulăm aproape zilnic pe această porţiune de şosea, între Scărlăteşti şi Zăvoaia, ne-am distrus maşinile. Vrem să dăm Consiliul Judeţean în judecată pentru a ne recupera pagubele!”, ne-a spus Tudor Mancă, un fermier din zonă.

Conducerea CJ le dă dreptate contribuabililor nemulţumiţi şi precizează faptul că vina pentru această situaţia aparţine exclusiv constructorului. “Oamenii au toate motivele să fie supăraţi, atât timp cât pe acel sector de drum nu se poate circula decât cu viteza a doua, maxim a treia, iar situaţia durează de câteva luni, de când s-au făcut decopertările. Constructorul a fost avertizat pe această temă, solicitându-i-se să finalizeze reparaţiile în zona unde a făcut decopertări. A motivat că sunt întârzieri în executarea lucrărilor din cauza ploilor din lunile iunie şi iulie. E adevărat că a plouat, motiv pentru care i s-a prelungit termenul de finalizare a întregului lot Sud până la 31 august. Dar de săptămâna trecută nu mai plouă, iar noi am dat ordin de începere a lucrărilor încă de marţi, 31 iulie, însă până astăzi, 7 august, nu au început treaba pe sectorul cu probleme. Se lucrează între Însurăţei şi Zăvoaia, dar nu s-a intrat şi pe zona decopertată, dintre Zăvoaia şi Scărlăteşti. Constructorul a fost avertizat că întârzierile la execuţia lucrărilor vor fi penalizate. Dacă se depăşeşte data limită de 31 august se va aplica o penalizare de 1% din valoarea contractului pentru fiecare lună de întârziere. După o lună şi o zi, penalizarea creşte la 2%, după două luni şi o zi, ajunge la 3% şi tot aşa”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Ionel Epureanu.

Ieri, un reporter al cotidianului nostru a încercat să obţină un punct de vedere şi de la constructor. L-am contactat telefonic pe Marcel Motoc, administratorul “Promotas” Brăila care s-a scuzat că nu poate vorbi deoarece se află la volan. Acesta ne-a spus, totuşi, că pe sectorul decopertat dintre Zăvoaia şi Scărlăteşti ar trebui să înceapă lucrările de astăzi. “Asociatul nostru, firma Viacarpatica, va lucra acolo. Am discutat cu ei şi mi-au spus că or să înceapă de mâine (miercuri, 8 august n.n.)”, ne-a declarat fugitiv Marcel Motoc.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii