Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Adevăraţi iubitori de animale, au salvat zeci de câini de la eutanasiere

• toţi cei 80 de câini nominalizaţi până în prezent de Primărie pentru eutanasiere au fost adoptaţi, fie efectiv, fie la distanţă • adopţiile au fost făcute atât de persoane fizice cât şi de ONG-uri, gestul lor scăpând câinii de la o moarte sigură • Primăria nu renunţă la ideea eutanasierii, continuând să urmeze paşii legali, care presupun nominalizarea prealabilă a câinilor propuşi pentru eutanasiere, astfel încât aceştia să poată fi adoptaţi de persoanele interesate • exemplarele care nu îşi găsesc stăpân în câteva zile vor fi eutanasiate • pentru săptămâna în curs sunt nominalizaţi 40 de câini, iar pentru săptămâna viitoare 90 • miercuri, 30 august, ar putea fi prima zi în care vor fi făcute eutanasieri, dacă nu vor fi adoptaţi toţi câinii incluşi în lotul respectiv • între timp, străzile Brăilei continuă să fie pline de câini maidanezi, după cum o demonstrează un filmuleţ postat recent pe o reţea de socializare

 

Adevăraţii iubitori de animale s-au mobilizat în număr mare, reuşind să împiedice, până în acest moment, planurile Primăriei Brăila de a demara eutanasierea câinilor strânşi în adăpostul de lângă comuna Unirea, administrat de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală. Practic, toţi câinii nominalizaţi până acum pentru eutanasiere au fost adoptaţi, fie de persoane fizice, fie de organizaţii non-guvernamentale (ONG). Este vorba despre 80 de exemplare, dintre care 39 au fost adoptate efectiv, fiind luate acasă de noii lor stăpâni, iar 41 au fost adoptate la distanţă, costurile cu întreţinerea lor în adăpost fiind suportate de cei care şi-au asumat această responsabilitate.

Primăria nominalizează pentru eutanasiere loturi formate din câteva zeci de câini, operaţiunile propriu-zise urmând să fie făcute în zilele de miercuri şi vineri ale fiecărei săptămâni. Până la ora actuală, nu s-a acţionat în nicio miercuri sau vineri, pentru că toţi câinii desemnaţi să fie ucişi au fost salvaţi de iubitorii de animale. Pentru săptămâna în curs au fost pregătite două loturi a câte 20 de câini, care ar urma să intre la eutanasiere miercuri, respectiv vineri. Rămâne de văzut dacă şi câinii din aceste loturi vor fi adoptaţi de iubitorii de animale, scăpând astfel de injecţia letală. “Noi urmăm paşii legali, nominalizând mai întâi loturile de câini care urmează să intre la eutanasiere, pentru a le da posibilitatea celor care vor să îi adopte să facă acest lucru. Câinii neadoptaţi vor fi eutanasiaţi. Pentru această săptămână avem nominalizaţi 40 de câini, iar pentru săptămâna viitoare vor fi nominalizaţi 90”, ne-a precizat primarul Marian Dragomir.

 

Asociaţia “Suflet lângă suflet”, “sufletul” adopţiilor de câini din Brăila

Persoanele care adoptă câini din adăpost doar pentru a le da drumul din nou pe străzi riscă sancţiuni drastice. Fiecare câine poartă sub piele un microcip ce conţine datele de indentificare ale persoanei care a făcut adopţia. Fiecărui exemplar capturat de pe domeniul public i se scanează microcipul, putându-se astfel afla foarte uşor numele şi adresa “stăpânului” care nu şi-a asumat până la capăt responsabilitatea îngrijirii sale. Potrivit primarului Dragomir, în ultima perioadă nu au fost găsiţi pe domeniul public câini adoptaţi de brăileni. “Avem un singur caz, cu un câine adoptat dintr-un adăpost şi abandonat pe stradă. Pe microcipul acestuia s-au găsit, însă, datele de indentificare ale unui gălăţean. Au fost informate autorităţile din oraşul vecin, urmând ca persoana în cauză să fie găsită şi sancţionată conform legii”, ne-a informat Marian Dragomir.

În ceea ce priveşte câinii adoptaţi la distanţă, numărul acestora nu poate depăşi un anumit procent din totalul exemplarelor aflate în adăpost. În cazul adăpostului de la Unirea, a cărui capacitate nu depăşeşte 400 de exemplare, numărul maxim de câini adoptaţi la distanţă este 120. Deocamdată, aşa cum vă informam mai sus, au beneficiat de o astfel de formă de adopţie 41 dintre câinii aflaţi pe lista celor ce trebuia eutanasiaţi. Aşadar, mai pot fi adoptaţi la distanţă încă 79.

Un merit important pentru adopţiile făcute în cele două săptămâni care au trecut de când primarul Dragomir a anunţat că se va da startul procedurilor de eutanasiere îi aparţine Asociaţiei “Suflet lângă suflet”. Reprezentanta acesteia, brăileanca Any Zorilă, a reuşit să mobilizeze numeroşi iubitori de animale, în vederea adopţiilor. A făcut asta inclusiv prin organizarea unui Târg de Adopţii, care a avut loc sâmbătă, 26 august, între orele 16.00 şi 19.00, în Parcul Monument. “Au fost aduşi de la adăpost 10 câini aflaţi pe Listele Morţii, dintre care cinci au fost adoptaţi efectiv, iar cinci au fost adoptaţi la distanţă. De asemenea, au mai fost adoptaţi doi căţeluşi. Acest Târg de Adopţii va avea loc, de acum încolo, în fiecare sâmbătă”, ne-a precizat Any Zorilă.

Prin adoptarea efectivă a 39 de câini, în adăpostul de la Unirea s-au eliberat tot atâtea locuri, putând fi duşi acolo maidanezii capturaţi de pe domeniul public în ultimele zile. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că acţiunile de prindere a câinilor sunt în plină derulare, în mai multe zone din oraş. Până la strângerea miilor de câini aflaţi în prezent pe domeniul public mai este, însă, cale lungă... Recent, a fost postat un filmuleţ pe reţelele de socializare, în care se poate vedea un grup de circa 15 câini, pe strada Campiniu, în zona liceului Iorga, lângă intersecţia cu Calea Călăraşilor. Întrebat cum comentează prezenţa acestor câini în plin centru istoric al oraşului, primarul Dragomir ne-a declarat că este o realitate pe care nimeni nu o poate ignora. “Am vizualizat şi eu filmuleţul respectiv şi nu pot să spun decât că este o situaţie reală care ne îndreptăţeşte să continuăm demersurile începute pentru rezolvarea acestei probleme a câinilor fără stăpân”, ne-a spus edilul-şef. 

 
Categorie articol: 

Comentarii