Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Şoferii îşi pierd răbdarea cu lucrările la podul de pe Centura Brăilei: “Ăştia îşi bat joc de noi!”

• un consilier local din Chiscani, care circulă zilnic pe această rută, ne-a trimis la redacţie un scurt film, pentru a demonstra că şantierul de pe pod este aproape pustiu, iar puţinii muncitori văzuţi pe acolo mai mult stau decât muncesc • asta în timp ce, din cauza lucrărilor, se formează cozi kilometrice de maşini • lucrarea ar fi trebuit să fie gata în luna aprilie a.c., însă noul termen primit de constructorul gălăţean care a preluat lucrarea de la CNAIR este finalul lunii august

 

Blocajele de zeci de minute din zona podului de pe Centura Brăilei îi exasperează pe şoferi, în special pe cei care, din cauza serviciului, sunt nevoiţi să circule zilnic pe această rută. Stresul provocat de cozile interminabile de maşini este amplificat de indignare, atunci când şoferii văd că muncitorii de pe şantierul deschis pe pod lucrează în ritm de melc sau chiar stau, pur şi simplu, degeaba aproape toată ziua. Vasile Radu, consilier local din comuna Chiscani, este unul dintre cei direct afectaţi de situaţie. Ieri, nervos la culme, acesta ne-a contactat la redacţie, pentru a ne sesiza faptul că pe şantierul deschis pe pod nu se văd decât balizele ce marchează lucrarea, iar când mai apar doi-trei muncitori “în cadru”, aceştia mai mult se sprijină în coada lopeţii sau stau pe margine şi fumează tacticoşi, în loc să muncească. “Este bătaie de joc treaba asta de aici. De un an de zile ţin podul ăsta blocati! Eu circul zilnic pe Şoseaua de Centură, pentru că sunt obligat de situaţie, am afaceri în zonă. Şi ce văd? În loc să se muncească la foc automat, ca să termine odată lucrarea, să nu mai fie blocajele astea în trafic, nu e aproape nimeni pe şantier, în afară de doi - trei oameni care şi ăia mai mult stau degeaba decât muncesc!”, ne-a spus politicianul din Chiscani. Pentru a demonstra cele afirmate, acesta ne-a pus la dispoziţie un scurt clip video, filmat, ieri, cu telefonul, la o oră când activitatea de pe şantier ar fi trebuit să fie în plină desfăşurare.

Reamintim că lucrările de reabilitare a podului peste calea ferată, de pe Şoseaua de Centură a Brăilei, au început în vara anului trecut şi păreau finalizate, în urmă cu câteva săptămâni. Din luna iunie, pe pod s-a putut circula fără restricţii, iar după cum arăta atât partea carosabilă cât şi trotuarul, cu parapeţii aferenţi, toată lumea a crezut că lucrările sunt, în sfârşit finalizate, şi că nu vor mai exista blocaje. Din păcate, nu a fost să fie... La începutul lunii august, s-au amplasat din nou mai multe balize şi câte un semafor la ambele capete ale podului, iar coşmarul din trafic a fost reluat. Se circulă din nou alternativ, motiv pentru care coloanele de maşini se întind, la orele de vârf, pe mai mult de jumătate de kilometru, iar timpii de aşteptare pot ajunge şi până la jumătate de oră.

După cum se ştie, podul peste calea ferată de pe Şoseaua de Centură se află în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR), care în vara anului trecut a contractat o firmă pentru lucrări de reabilitare. “Lemacons” SRL Galaţi a semnat cu CNAIR pentru reabilitarea pasajului de cale ferată de pe DN 2B (Centura Brăilei). De aceşti bani, în linii mari, antreprenorul şi-a asumat să execute consolidarea pasajului prin execuţia unei plăci de suprabetonare suplă, cu grosime de minim 8 cm, asigurând un gabarit de minim 7,8 m carosabil şi două trotuare a câte 1m fiecare. Contractul mai stipula protejarea, cu vopseluri speciale, a betoanelor expuse fenomenelor naturii şi refacerea hidroizolaţiilor. În plus, a fost prevăzută şi o consolidare a rampei de acces pe pod dinspre oraş. Valoarea contractului se ridică la 4.769.547,27 lei, fără TVA, iar lucrările ar fi trebuit să fie finalizate până în luna aprilie 2019.

Suntem aproape de jumătatea lunii august, iar podul este tot blocat de un şantier care pare că nu se mai termină. Conform informaţiilor primite de la reprezentanţii CNAIR, constructorul din Galaţi a finalizat lucrările la suprastructura podului, însă mai trebuie să monteze dispozitivele de acoperire a rosturilor. Termenul de finalizare acordat pentru această operaţiune este 31 august 2019, deci şoferii vor mai avea de îndurat coşmarul din trafic încă vreo trei săptămâni.

Reamintim că, deoarece mulţi dintre conducătorii auto acuză Primăria Brăila pentru această situaţie, primarul Marian Dragomir a ţinut să precizeze, în cadrul unei conferinţe de presă, că Şoseaua de Centură se află în administrarea CNAIR, iar autorităţile locale nu au nicio legătură cu lucrările desfăşurate acolo.

 
Categorie articol: 

Comentarii