Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Învăţătoarea violentă

Caz cutremurător la Colegiul Naţional "Ana Aslan". O învăţătoare de la clasa I a fost înregistrată în timp ce se adresa injurios elevilor, îi ameninţa şi le adresa apelative de genul "Animalule". Înregistrarea audio, colată din două părţi, este montată pe fotografii luate de pe Facebook-ul dăscăliţei şi a apărut pe youtube.
Luminiţa Gheorghe, 49 de ani, s-a trezit, ieri, cu trei tabere la uşa clasei în care predă la parterul Colegiului Naţional "Ana Aslan" din municipiu: părinţii care-i luau partea, motivând că învăţătoarea s-a enervat din cauza unor copii cu reale probleme de comportament, conducerea instituţiei şi inspectorii şcolari sosiţi în control, dar şi jurnaliştii.
Deşi susţinea că nu văzuse videoclipul respectiv, învăţătoarea ştia, la finalul cursurilor, acuzaţiile ce i se aduc. De altfel, încă de la primele ore ale zilei de ieri, inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, care a luat act de întâmplare din presă, a anunţat că a declanşat o anchetă.
"Ştiu că până acum nu a mai avut probleme, ştiu că are nişte copii dificili în clasă, dar indiferent de situaţie, învăţătorul nu are voie să se enerveze şi să reacţioneze astfel la şcoală. Am vorbit cu directorul colegiului, care nu-i în localitate, cu d-na Miron, şi deja a dispus o anchetă acolo. Trimitem şi noi doi inspectori şcolari pentru analiza situaţiei. Din păcate, legea nu ne oferă nouă prea multe pârghii de a lua măsuri, Comisia de Disciplină se întruneşte la nivel de unitate. Indiferent de situaţie, trebuie sancţionată o astfel de atitudine!", ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
Documentarea reporterilor noştri a scos la iveală că în singura clasă I din "Aslan" sunt doi băieţei cu probleme de comportament, copii aflaţi deja în consiliere psihologică. Micuţii sunt, în opinia unor părinţi, nu doar obraznici, ci şi agresivi şi atât de agitaţi încât ar deranja permanent orele. Învăţătoarea a anunţat conducerea unităţii, mai ales că unul dintre băieţei ar fi ajuns în acest colectiv după ce a fost mutat din clasa "0" a unei şcoli din Radu Negru, la recomandarea Inspectoratului Şcolar, fiindcă nu se putea integra. "Trebuie să-i integrăm şi pe ei, să-i ajutăm să se adapteze!", ar fi spus, atunci, învăţătoarea către ceilalţi părinţi, părinţi revoltaţi că elevii problemă deranjau orele şi îi puneau în dificultate şi pe ceilalţi. Urmare deselor discuţii pe această temă, învăţătoarea a ales trei zile din săptămână în care părinţii să poată participa la ore şi să vină la consiliere pentru a depăşi împreună momentul. N-a fost să fie! Prima care a clacat şi a ajuns în spaţiul public a fost chiar dăscăliţa.

"Uite, râde animalul! Animalul râde!"

În postarea de pe youtube, pe prima înregistrare, se aude cum învăţătoarea se adresează unui băieţel şi-i aminteşte că la ora unei colege, aceea de Religie, la care a asistat şi un părinte (din câte ne-a explicat chiar învăţătoarea), n-a avut acelaşi comportament:
"Măi băieţel, măi băieţel! Dacă nu te ia mama dracu! Doamna .... mi-a zis că în miercurea aia nu sufli, nu faci nimic! Cum stai la doamna aşa şi la mine nu, ....? Ai înţeles?".
O voce pe fundal, cel mai probabil tot un copil, adaugă: "Îi e frică de doamna de nu mai ştie, de aia stă el cuminte!". Şi învăţătoarea continuă apoteotic: "Dacă vrei să te calc în picioare, te calc! Să-ţi fie frică şi de mine!".
În a doua înregistrare, care nu mai are fundal sonor, vocea învăţătoarei răsună tăios: "Dacă vreţi să mai aveţi căciuli, vă potoliţi! Uitaţi-vă la ei că nici pedepsiţi nu se pot abţine! Uite ce diferenţă e între boală şi copil sănătos! Aia e! Stă nemişcat, nu face nimic! Ceilalţi n-au stare! Ăla face aşa la cravată, ăla face aşa la căciulă, pentru ca e o problemă! Uite, râde animalul! Animalul râde! Pentru că nu înţelege ce i se spune! Creierul lui are o problemă! Şi dacă e problemă şi eu îi zic, mă, eu te zic lui taică-tu?! Dacă nu judecă nici părintele, astfel încât să spună: măi, eu trebuie să fac ceva cu copilul ăsta că lucrurile se agravează. Lucrurile se agravează! Nu îl vindecă nimeni dacă nu-i aparţine şi dacă nu face ce trebuie! La ......., repet, nu este vorba de nimic altceva decât de nesimţire!".
Grav este că învăţătoarea, care simte că nu ajunge la sufletul copilului vizat, continuă tot circul chiar în faţa clasei, marcându-i, astfel, şi pe ceilalţi micuţi, învăţându-i pe lângă sentimentul de renegare şi cuvinte care n-au nicio legătură cu educaţia unui elev de 7 ani.
Mai mult, dăscăliţa îşi arată frustrarea că îşi poate pierde serviciul, altfel ar recurge la gesturi şi mai urâte, ba chiar la bătaie: "Faptul că ăştia tot timpul fac câte ceva şi ţipă lumea la ei, dacă vreţi să mă credeţi, singurul lucru care mă determină să nu-i bat să-i găsească nebuneala, este faptul ca îmi pierd serviciul. Dar dacă eu aş şti că nu e vreo problemă că îmi pierd serviciul, ştiti cum i-aş bate p-ăştia!? Nici nu vreţi să vă imaginaţi! Deci am momente când stau şi mă gândesc că decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat! Şi îl admir! Decât să mă uit la aceşti doi indivizi! Deci m-am săturat până peste cap! Mi-e silă! Îi spui o dată unui copil, îi atragi atenţia, îi spui a doua oară, a treia oară. Nu pricepe, frate! Dacă nu pricepe, înseamnă că... de ce nu pricepe??? Păi, are o problemă! Problema e la cap, nu la picioare!".

"Îmi pare rău! Pur şi simplu mi-am ieşit din fire"

Pusă în faţa propriului comportament, învăţătoarea Luminiţa Gheorghe a declarat pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei": "Îmi pare rău! Pur şi simplu mi-am ieşit din fire. Am copii cu probleme în clasă. Până acum, de 30 de ani, de când predau, nu am întâmpinat probleme. Acum, am doi copii cu probleme mari. Am anunţat şi conducerea şi părinţii. Copiii sunt consiliaţi, ba chiar am zile când părinţii pot veni să asiste la ore. Şi unii o fac. Ora de religie? Nu se poate susţine, mi-a spus doamna că nu mai intră la ei la clasă. La engleză, la fel, a vrut să nu mai vină. Sunt foarte obraznici. Şi părinţii lor nu înţeleg. Unul dintre copii ne-a fost trimis de la inspectorat. Se bat în clasă...Sincer, îmi pare rău, m-am enervat peste măsură! Copiii se duc la psiholog, zic părinţii, dar nu se vede nimic, nicio schimbare. Unul dintre copii l-a lovit pe profesorul de sport şi profesorul l-a întrebat de ce e furios, de ce îl loveşte. Ştiţi ce a zis copilul? <Pentru că aşa vreau eu, pentru că mă pui să fac exerciţii!>. La nivelul acesta s-a ajuns. Repet, îmi pare foarte rău!".
Învăţătoarea Luminiţa Gheorghe a mai lucrat la Şcoala "Mihai Eminescu" şi la Şcoala "Ion Creangă". Calificativele ei sunt numai "FB".
"Doamna este din 2007 la noi şi nu am avut, niciodată, nicio problemă, nicio sesizare scrisă sau verbală. Nici acum nu avem o sesizare, ne-am autosesizat. Mâine (n.r. azi) se întruneşte Comisia de Cercetare Disciplinară, va analiza şi va lua măsuri. În 30 de zile trebuie să se pronunţe. Până se pronunţă comisia, doamna învăţătoare va fi asistată la ore de către consilierul şcolii", ne-a declarat prof. Claudia Mitrică, director adjunct al Colegiului Naţional "Ana Aslan".

Câţi ca ea?! Nicio şcoală nu duce lipsă nici de profesori "enervaţi", nici de copii agitaţi

Pe de altă parte, părinţii care-şi aşteptau copiii să iasă de la cursuri, formaseră, ieri, zid în faţa uşii colegiului şi îi luau apărarea învăţătoarei. "Da, poate că doamna nu trebuia să vorbească aşa, dar o credem că s-a enervat. Cu aşa copii...Sunt doi copii foarte obraznici în clasă. Sunt cu probleme, iar părinţii nu vor să cunoască aceste probleme. Doamna să rămână, copiii să plece. Să-i consilieze, să-i ajute! Doamna este foarte bună, a avut numai generaţii bune!", ne-a declarat Ştefania Mocanu, mama unuia dintre copiii din clasa învăţătoarei Luminiţa Gheorghe.
Un alt părinte ne-a povestit cum unul dintre copiii cu probleme de comportament a luat, la ora de sport, un pumn de nisip şi l-a pus în capul fiului său..."Nu e posibil aşa ceva! Copiii au nevoie de ajutor, doamna s-a enervat, e şi normal. Da, a greşit că s-a descătuşat, dar nu e posibil să nu te enervezi când ai aşa probleme cu nişte copii. Noi acasă ce facem? Îi ciufulim, nu?! Ea ce să facă?! Şi nici n-are înţelegere de la părinţi!", ne-a spus şi Gabriel Hangan, un alt părinte.
În clasa I de la "Ana Aslan" sunt 24 de copii. De la grupa zero până acum, din cauza celor cu probleme, se pare, au plecat trei elevi. "Câţi ar trebui să mai plece pentru a se rezolva problema acestor băieţi?! Noi ne-am săturat, dar doamna!", a mai spus şi Aurica Cârciumaru, bunica unui alt micuţ din clasa respectivă. Din partea copiilor pe care părinţii celorlalţi i-au indicat ca fiind cu probleme nu era nimeni, ieri, la final de program: "Era o bunică, dar a plecat. Părinţii nu se ocupă de copii. Vin noaptea sau sunt plecaţi din ţară. De aceea copiii lor au probleme!", a mai spus un alt părinte.
Că la "Ana Aslan" şi nu numai sunt situaţii care-i depăşesc şi pe profesori şi pe părinţi o confirmă şi oficialii de la Inspectoratul Şcolar. O analiză amănunţită asupra cazurilor de elevi cu tulburări de comportament din şcolile brăilene, dar şi cu dascăli care reacţionează nepotrivit arată că nu există unitate de învăţământ în care să nu fie măcar un profesor "nervos" şi un copil "agitat".
De cele mai multe ori, unităţile şcolare sunt depăşite de situaţie şi, în loc să rezolve cazurile, le ţin sub preş, încercând să monitorizeze subiecţii cu acei consilieri şcolari care n-au pregătire în psihoterapie, cum s-ar impune uneori, ci doar cursuri de psihopedagogie.
Astfel, în unele cazuri, consilierii şcolari sunt nevoiţi să evalueze psihologic micuţi cu probleme adesea patologice, cazuri care-i depăşesc. Scriptele spun că speţele de acest gen, tratate în mod greşit sau superficial, cu tehnici psihopedagogice din cărţi de la 1970, nu se ameliorează, dimpotrivă: degenerează! Asta fiindcă generaţiile s-au schimbat, dezvoltă mix-uri de comportamente pe care psihopedagogii nu le mai pot identifica şi nici trata.
Dar, aşa cum sublinia şi inspectorul Canciu "învăţătorul nu are voie să se enerveze şi să reacţioneze astfel la şcoală", mai ales în prezenţa unor copii de doar 7 ani. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro