Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Înotătorul Avram Iancu a ajuns la Brăila

• bibliotecarul din Petroşani a început această călătorie pe data de 20 iunie la Donauschingen, în munţii Pădurea Neagră • a trecut prin zece ţări şi patru capitale europene • Iancu este acum mai aproape de finalul călătoriei sale pe Dunăre

 

Bibliotecarul Avram Iancu, însoţit de canoistul Viorel Gheorghe şi cameramanul Sabin Dorohoi a ajuns, duminică, în jurul orei 15.00, la Brăila, de unde, pentru a-şi îndeplini visul, acela de a străbate înot distanţa de 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunării până la Sulina, mai are de parcurs în jur de 170 de kilometri. Iar dacă îşi duce la capăt visul, devine prima persoană din lume care înoată într-un fluviu, pe toată lungimea sa, fără costum de protecţie.

La Brăila, Avram Iancu servit masa şi a plecat mai departe, pentru că punctul final al călătoriei lui de duminică a fost stabilit oraşul Galaţi.

În cea de a 83-a zi de când înoată pe Dunăre, Avram Iancu a plecat de la Gropeni spre Brăila, iar când a ajuns în oraşul nostru bibliotecarul din Petroşani a fost plăcut surprins de primirea făcută de brăilenii care îi urmăresc evoluţia, precum şi de reprezentanţii autorităţilor locale.

“Vă mulţumesc foarte mult pentru primirea călduroasă. Am ajuns într-o zonă a mea de suflet, mă refer la Brăila, Galaţi, Tulcea, şi simt cum mi se reîncarcă bateriile. Am avut parte şi de o mare surpriză, aceea de a fi întâmpinat de presa locală care a venit împreună cu prietenul meu Mihai Pascu. Aceştia au venit cu vaporaşul şi m-au întâmpinat, iar faptul că mi s-a pus hitul expediţiei «Treceţi batalioane române Carpaţii», pe care l-am cântat apoi împreună mi-a dat încredere că pot duce la capăt acest proiect al meu. Pot spune că a fost una dintre cele mai plăcute experienţe ale mele pe acest traseu foarte lung. Ce să spun, a fost greu, au fost multe obstacole, iar când dai de greu îţi trece prin minte şi acel gând al abandonului, însă am reuşit să trec peste toate aceste probleme şi, iată că am ajuns la Brăila şi mai am puţin şi îmi îndeplinesc visul. Nimeni din lume nu a înotat până acum fără costum de protecţie. Dacă reuşesc, această performanţă a mea devine una mondială. Însă eu nu o consider o performanţă a mea. Ci una a românilor”, a declarat Avram Iancu.

Bibliotecarul de 41 de ani a vorbit despre motivul care l-a determinat să-şi propună o asemenea expediţie: “Am recitit romanul «Pilotul de pe Dunăre», o călătorie fascinantă, căreia doream să-i dau viaţă, în speranţa şi dorinţa ca generaţia tânără să regăsească plăcerea lecturii într-un mod clasic. În timp ce lecturează această carte, tinerii pot să urmărească pe telefoanele mobile evoluţia mea, pe GPS. Încercăm să facem astfel o simbioză între clasic şi modern, între carte şi internet, două lucruri care se completează reciproc”, a explicat cu acest prilej Avram Iancu.

Iancu a mai spus că a mai avut un motiv care l-a determinat să facă acest pas, acela de face loby pentru o Dunăre curată: “Cu acest prilej fac lobby pentru o Dunăre curată, ca şi copiii copiilor noştri să poată înota în apele sale”.

 

Iancu a traversat canalul Mânecii fără costum de neopren

Bibliotecarul Avram Iancu a început această călătorie pe data de 20 iunie, la  Donauschingen, în munţii Pădurea Neagră, şi trebuia să ajungă la Sulina două luni mai târziu, adică pe 20 august, interval în care trebuia să străbată zece ţări şi patru capitale europene. Însă, pentru ca să ajungă la destinaţie în 60 de zile, trebuia să înoate 50 de kilometri pe zi, lucru care nu s-a întâmplat.

Bibliotecarul din Petroşani a reuşit o performanţă notabilă, el a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franţa şi Marea Britanie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro