Mergi la conţinutul principal
La mulţi ani, Ianca!

VIDEO: «Capitala» distracţiei din acest weekend a fost Ianca

• locuitorii oraşului Ianca au fost în centrul atenţiei în acest weekend, când artişti români renumiţi au venit să-i distreze • Andreea Bălan, Mandinga, Matteo, Horia Brenciu şi Orchestra, Elena Merişoreanu, Tudor Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, sunt doar câteva dintre vedetele autohtone care le-au urat “La mulţi ani” localnicilor • peste 10.000 de oameni au fost prezenţi în parcul orăşenesc în cele două seri în care artiştii cunoscuţi au susţinut reprezentaţii live • fiecare cântăreţ a încântat prin stilul propriu de a face show, însă de departe cel care a interacţionat cel mai mult cu publicul a fost Horia Brenciu • acesta a fost singurul care a făcut “baie de mulţime” • majoritatea artiştilor au cântat peste timpul prevăzut în contract, semn că s-au simţit minunat alături de publicul numeros • în cele două zile de weekend, au avut loc şi manifestări sportive, prin care s-a urmărit promovarea mişcării şi a socializării

 

Explozie de culoare, show, artişti celebri şi distracţie la cote maxime, cam aşa au decurs Zilele Oraşului Ianca din acest an. Mii de oameni s-au strâns în parcul orăşenesc pentru a-i vedea în “carne şi oase” pe artiştii care au scris istorie în muzica românească populară şi uşoară. Vedetele de muzică dance au cântat 100% live, cu band în background, au făcut show şi au ţinut oraşul treaz până târziu în noapte. Cei “însetaţi” au privit concertele de la terase, cu mici şi bere rece pe masă. Evenimentele s-au desfăşurat în bune condiţii, nefiind înregistrat niciun incident. La final, când primăria a tras linie, a ajuns la concluzia că toată distracţia a costat aproximativ 160.000 lei, şi nu 200.000 lei, aşa cum a fost estimată valoarea înaintea începerii activităţilor.

Zilele Oraşului Ianca au debutat, vineri dimineaţă, în prezenţa oficialităţilor locale şi a invitaţilor Ion Rotaru, senator, a deputaţilor Emilia Meiroşu şi Nicu Niţă, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cătălin Murea, dar şi a primarului oraşului Făurei, Ionel Voinea. Zeci de localnici s-au strâns pe platoul din faţa Casei de Cultură, pentru festivitatea de deschidere a ediţiei din acest an a Zilelor Oraşului. Evenimentul a început cu Te Deum, oficiat de 7 preoţi din Ianca şi satele componente. A urmat un mic discurs ţinut de primarul George Fănel Chiriţă, care a dat mai departe cuvântul câtorva invitaţi.

 

«Oraşul Ianca poate deveni oricând municipiu»

Senatorul Ion Rotaru a povestit succint despre istoria oraşului, după care a ţinut să felicite primarul social-democrat pentru realizările sale. “Venim de fiecare dată cu bucurie la Ianca. Este un moment de sărbătoare, pe care Ianca îl marchează în fiecare an şi de care sunt sigur că se bucură toţi locuitorii oraşului. (…) Oraşul Ianca arată din ce în ce mai bine. Vreau să felicit Consiliul Local, pe domnul primar şi pe toţi cei care au contribuit la scrierea proiectelor care au schimbat faţa oraşului şi a satelor componente, unde marea majoritate sunt pe punctul de a fi finalizate: drumuri asfaltate, trotuare, canalizare, apă. Domnul primar a dovedit implicare şi s-a zbătut permanent pentru a obţine fonduri şi pentru a schimba în bine faţa oraşului Ianca. Eu cred că acest lucru trebuie subliniat şi apreciat ca atare. (...) La mulţi ani, Ianca!”, a spus Ion Rotaru.

Şi deputatul Emilia Meiroşu a ţinut să puncteze una dintre realizările primarului, oferind un exemplu personal. “La mulţi ani, dragi locuitori ai oraşului Ianca! Mă uit cu mare bucurie la cum arată acum Ianca. În urmă cu 19 ani, venind pentru prima oară aici în oraş, pentru un an, ce-i drept, la unul dintre licee, nu puteam să merg cu pantofii cu toc. Eram profesor şi aveam şi eu o dorinţă de a merge în pantofi. A trebuit să-mi iau alt tip de încălţări. Acum se pare că lumea poate merge cum doreşte, inclusiv doamnele se pot încălţa cu pantofi cu tocuri. Aceasta este o mare realizare. Oraşul este atât de modernizat, de iluminat şi frumos aşezat! Îmi aduc aminte cu bucurie de o discuţie pe care am avut-o cu domnul primar care se mândrea că oraşul Ianca poate deveni oricând municipiu. Vă felicit, domnule primar, pentru ce aţi făcut pentru acest oraş!”, a declarat Emilia Meiroşu.

După discursurile publice, cei prezenţi au fost invitaţi în Casa de Cultură pentru a vizita expoziţia de grafică şi fotografie, aparţinând tânărului Theodor Puţanu. Expoziţia a purtat numele de “Despre suferinţă, desen şi fotografie”, iar intrarea a fost gratuită.

Oficialităţile au mers apoi la inaugurarea sălii de sport a Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu”, clădire care face parte dintr-un viitor campus şcolar.

La ora 14.00, au debutat activităţile sportive dedicate acestei sărbători locale, cu turneul de fotbal “Cupa oraşului Ianca”, pe stadionul “Ştefan Vrăbioru”. Primele meciuri au fost jucate de juniori, fiind urmaţi de seniori.

Seara de vineri a fost dedicată artiştilor locali, care au concertat pe scena din parcul orăşenesc. Au întreţinut atmosfera de sărbătoare Nicoleta Ghelase, Mioara Mănoilă şi Tudoriţa Ciungan (Voineagu).

Terasele erau deja pregătite, iar grătarele încinse pentru a stinge pofta de mici şi setea de bere. Pe lângă terase, au fost şi comercianţi cu jucării, iar într-un colţ al parcului a fost amenajat un loc de distracţii: maşinuţe electrice, telebalans, carusel, tobogane gonflabile înalte şi trambuline.

 

Artişti de renume din muzica populară, în concert pe scena din parc

Ziua de sâmbătă a fost dedicată activităţilor sportive şi artiştilor de muzică populară. După amiază, sala de sport a Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” a fost gazda unei gale amicale de box, acesta fiind şi primul eveniment organizat în noua clădire inaugurată cu o zi înainte. Au fost jucători din lotul naţional de juniori, sportivi din cadrul Centrului Olimpic de Box Brăila, dar şi sportivi din Galaţi. Toţi au primit medalii şi diplome la final.

Începând cu ora 18.00, în parc s-au adunat peste 2.500 de oameni. Programul artistic a început cu Ansamblul “Doina Oltului”. Membrii au pregătit un spectacol complex: de la cântece la hore şi sârbe, iar la finalul reprezentaţiei au urcat pe scenă Căluşarii. Aceştia au fost urmaţi de o mare voce a muzicii populare, Sofia Vicoveanca. Publicul a fost cuprins imediat de emoţii, datorită melodiilor duioase şi a versurilor sensibile. Atmosfera a fost păstrată de Tudor Furdui Iancu. Printr-o prestaţie live impecabilă, acesta a smuls ropote de aplauze. O altă prestaţie live ireproşabilă au avut şi Fraţii Bînzari, care au venit tocmai din Republica Moldova pentru a cânta la Zilele Oraşului Ianca.

Concertul de sâmbătă seară s-a încheiat cu Elena Merişoreanu, care a adus şi mai multe emoţii în sufletele celor prezenţi prin cântecele sale.

În tot acest timp, terasele din parc au fost pline, cu greu găseai o masă liberă. După ce programul artistic de pe scenă s-a încheiat, localnicii au continuat petrecerea, desfătându-se cu fripturi încinse pe grătare, sucuri şi bere.

 

Distracţia a atins cote maxime duminică seară

Activităţile din ultima zi de sărbătoare pentru Ianca au debutat încă de la ora 13.00, cu un meci demonstrativ de oină între echipele “Danubius Jandarmi” Brăila şi “Victoria” Surdila Greci, pe stadionul din satul Plopu. A ieşit învingătoare echipa “Victoria”.

Imediat după aruncarea mingei de oină, au început meciurile de finală din cadrul Turneului de fotbal “Cupa Oraşului Ianca”, atât la grupa juniori, cât şi la seniori. Au jucat echipele oraşului şi ale satelor componente. Activitatea a urmărit promovarea socializării, a mişcării şi a fair-play-ului. Dacă la juniori, ambele echipe au ieşit învingătoare, la seniori, echipa satului Oprişeneşti a câştigat Cupa Oraşului Ianca. Toţi au primit medalii şi diplome.

Distracţia s-a mutat în parc, unde s-au adunat peste 8.000 de oameni. În deschidere, au cântat două mici artiste locale. Dintre numele mari, cel care a “spart gheaţa” a fost Doddy, adept al stilului muzical Hip-Hop/Rap şi care a colaborat cu vedete cunoscute ca Lora, Maximilian, Nicole Cherry ori Ana Baniciu. Adolescentele au cântat vers cu vers alături de acesta, totul fiind live.

Matteo a fost următorul cântăreţ care a urcat pe scena din Ianca. Împreună cu trupa de dansatori, a făcut atmosferă şi a stârnit aplauze prin prestaţia sa 100% live. Printre cele mai cunoscute piese ale interpretului se numără “Bună, Mărie” şi “Panama”, cântece care bineînţeles că nu au lipsit din repertoriul pregătit pentru Ianca.

Membrii trupei Mandinga au atras atenţia publicului atât prin vocile lor, cât şi prin talentul de a cânta foarte bine la instrumente muzicale. Miile de oameni strânse în faţa scenei au cântat şi dansat pe ritmuri latino, alături de aceştia.

Andreea Bălan a încântat atât prin voce, cât şi prin costumaţiile de scenă. Cântăreaţa este renumită la acest moment pentru complexitatea show-urilor sale. Pentru fiecare melodie interpretată, atât ea, cât şi dansatoarele ei, îmbracă alt costum. Într-un timp recod şi fără pauze mai mari de câteva secude între piese, fetele s-au schimbat de cel puţin 4 ori. Explozia de culoare a vestimentaţiilor a predominat, iar piesele arhi-cunoscute în rândul tinerilor au fost fredonate împreună cu publicul numeros.

Cu un stil de abordare a publicului total diferit, Horia Brenciu a fost “cireaşa de pe tort”. A fost singurul artist care a făcut “baie de mulţime”, care a invitat pe scenă oameni din public şi care a interacţionat foarte mult cu cei prezenţi. Bineînţeles că show-ul extrem de reuşit se datorează şi colegilor săi de scenă, din “HB Orchestra”. Brenciu a oferit spectatorilor câteva tricouri şi prosoape “HB”. A cântat “cu foc”, a bătut în tobe şi a ţinut discursuri despre zilele oraşului Ianca, de-ai fi putut jura că este de-al locului. Mai mult, Brenciu a interacţionat şi cu un comerciant care pregătea mici pentru clienţii săi. Deşi în glumă artistul i-a cerut mititei, comerciantul a onorat comanda artistului.

După reprezentaţia acestuia, un foc de artificii a brăzdat cerul, timp de vreo 10 minute, moment care a marcat încheierea ediţiei din acest an a Zilelor Oraşului Ianca.

Majoritatea artiştilor care au urcat pe scenă au cântat peste timpul prevăzut în contract, semn că s-au simţit foarte bine la Ianca.

Bineînţeles că petrecăreţii au mai rămas la terase, comercianţii frecându-şi mâinile de bucurie pentru profitul din cele trei seri de distracţie.

De menţionat că pe toată perioada desfăşurării evenimentelor, zeci de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali au asigurat măsurile de ordine publică, astfel că niciun incident nu a avut loc. Mai trebuie menţionat că accesul în zona scenei s-a făcut doar pe bază de ecuson, o măsură impusă de organizatori pentru buna desfăşurare a programelor artistice.

Pentru 2018, organizatorii au promis surprize! “Anul viitor, vom adopta un format nou al Zilelor Oraşului Ianca, vom încerca să aducem un suflu nou acestui eveniment foarte important pentru comunitatea de aici. Având în vedere că până în prezent am reuşit să aducem pe scenă mai toţi artiştii din muzica românească, fără a-i repeta de la un an la altul, un principiu pe care noi ni l-am impus, vom veni cu suprize pentru ediţia viitoare. Mai multe nu vrem să dezvăluim acum”, ne-a declarat Gheorghe Teiş, unul dintre organizatorii evenimentului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro