Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății: În România se aruncă la gunoi 150 de inimi și 300 de plămâni

Ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache, a declarat la audierile din comisie că una dintre problemele din Sănătate ține de sistemul de transplant. „În momentul de față, România aruncă la gunoi 150 de inimi și 300 de plămâni”. Costache s-a referit și la dosarul penal care îl vizează, după ce familia unei foste paciente l-a acuzat de malpraxis. Acesta a declarat că dacă i se va schimba calitatea în dosarul în care este acuzat de malpraxis, va demisiona imediat din funcție. „Înțeleg durerea familiei”, a declarat Costache, care susține că au fost îndeplinite toate procedurile.

 

„Cred în justiția din această țară. În momentul în care mi se va schimba calitatea de suspect și voi deveni culpabil, îmi voi înainta imediat demisia. Înțeleg durerea familiei. Avem în momentul de față, în Sibiu, peste 1000 de intervenții realizate, cu cea mai mică rată a mortalității. În acest caz despre care s-a discutat au fost foarte multe acuzații neadevărate în presă. A fost medic de gardă, a fost pus corect diagnosticul. Un om cu experiență mare, pe un caz de malpraxis ajunge în penal. Poate trebuie să ne gândim să modificăm legislația după cea europenă”, a declarat Victor Costache la audierile din comisie.

Familia unei foste paciente a lui Costache i-a intentat proces penal pentru malpraxis.

 

În cadrul audierilor, ministrul propus pentru Sănătate a vorbit despre vaccinare, despre rolul medicilor de familie, dar și despre locul pacientului în sistem.

Chestiunea vaccinării nu a fost tratată în integralitate nici la nivel european. Eu mă opun soluțiilor radicale. Trebuie să punem accent pe comunicare, să le facem pe mame să înțeleagă. Eu cred în comunicare, numai 12 țări din lume au introdus obligativitatea vaccinării”, a spus Costache.

Victor Costache s-a referit și la problemele cu care se confruntă sistemul de transplant, pentru că nu există suficiente centre.

„În momentul de față, România aruncă la gunoi 150 de inimi și 300 de plămâni. Trebuie să dăm mult mai multă atenție transplantului”, a spus Costache.

Despre medicii de familie care lipsesc în peste 500 de localități din mediul rural: „Sistemul nu funcționează pentru că nu există o centralizare. Una din plângerile constante ale medicilor de familie este coșmarul birocratic. Avem nevoie să ne folosim de IT-istii excepționali pe care îi are România”.

Victor Costache a fost întrebat de social democratul Corneliu Buicu despre modul în care vede reformarea sistemului.

„Ce alegeți banii sau viața? Aveți o activitate de succes într-un spital privat. În opinia dumneavoastră, care principii trebuie să primeze al rentabilității sau al solidarității sociale?”, a întrebat Buicu.

Nu sunt medic într-un spital privat oarecare. Este singurul centru cardio vascular din regiune. Ideea este să ajungem la un mod de funcționare european și să punem pacientul în centrul sistemului”, a fost răspunsul lui Costache. 

Victor Costache s-a referit și la organizarea concursului de rezidențiat și a susținut că este prima măsură importantă din mandatul său.

Avem de gestionat câteva crize. Prima este rezidențiatul. Avem câteva mii de tineri care sunt luați prizonieri de jocurile politice. Trebuie să fim conștienți că suntem o țară care în ultimi 10 ani a pierdut peste 30 000 de medici și este păcat să ne jucăm cu soarta lor. Vom debloca situația”, susține minsitrul propus la Sănătate.
Categorie articol: 

Comentarii