Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Victimele exploziei de la Blocul Turn au avut noroc

Doua dintre victimele exploziei de la Blocul Turn, de pe Calea Galati, care s-a produs joi seara, din cauza unei lucrari neautorizate, sint in afara oricarui pericol, ei fiind deja externati, iar cea de-a treia se afla sub observatie la terapie intensiva, dupa ce a suferit arsuri de gradul III. Florian Nichi N., de 36 de ani, Neculai B., de 44 de ani si Vasile B., de 19 ani, au ajuns la spital cu arsuri pe fata si pe miini dupa ce au incercat sa taie o teava de gaze, despre care au crezut ca este dezafectata, ceea ce a dus la producerea unei explozii care a bagat groaza in toti locatarii blocului. Cei trei muncitori fusesera angajati de proprietarul unui apartament din bloc, situat la etajul 1, sa efectueze lucrari de reamenajare si se apucasera deja sa zugraveasca bucataria cind s-au "impiedicat" de teava de gaze. Proprietarul apartamentului, bolnav de inima, a scapat ca prin minune dupa ce suflul exploziei a trecut razant pe linga el.
"In locuinta respectiva s-au executat lucrari de reparatii. Cei trei muncitori chemati pentru a executa o zugraveala au taiat si o teava care, din ce li s-a parut lor si din ce au auzit, nu era folosita de multi ani. Culmea, pe aceasta teava, chiar daca nu era folosita, existau urme de gaze, dar ei n-au sesizat acest lucru, pentru ca gazul nu era odorizat cu Mercaptan, iar cind au taiat cu flexul, scinteile sau chiar temperatura au provocat o explozie urmata de o mica flacara, fara incendiu", a precizat colonel Gheorghe Pascali din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila.
Dupa explozia care s-a produs, locatarii blocului, speriati de moarte, au iesit cu mic cu mare din casa, iar cei care erau la serviciu au dat fuga acasa cind au auzit ce s-a intimplat, pentru a vedea daca familiile lor au patit ceva.
"Asa-mi tremura inima-n mine! Am copil mic de doi ani si nu stiam pe unde sa ies, pe geam, pe usa. Cind am deschis usa, era o caldura pe scara. Nu stiu, am luat copilul si barbatul meu a tipat sa intru in casa, ca voiam sa ies", a spus o locatara.
De teama unei alte explozii a fost chemata echipa de interventie a Distrigaz Sud. Aceasta s-a deplasat la fata locului, a izolat zona si a sistat furnizarea gazelor naturale prin inchiderea robinetului coloanei afectate. La locul exploziei s-au prezentat, pe linga celelalte institutii abilitate sa intervina in astfel de cazuri, si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Braila pentru a vedea daca a fost vorba despre un accident de munca.
"Din primele cercetari a rezultat ca lucrarile care se efectuau in apartament erau realizate in regie proprie de catre proprietar, conditii in care nu se poate discuta despre un accident de munca. Astfel, cercetarile in acest caz vor fi continuate de catre Politie si Parchet", ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Braila.
Reprezentantii Distrigaz Sud recomanda cetatenilor sa apeleze la persoane autorizate cind au de efectuat lucrari la instalatiile de gaze naturale pentru a se evita producerea de explozii care pot duce la pierderea de vieti omenesti.
"Toate lucrarile de montare, intretinere, reparare a instalatiilor pe baza de gaze naturale (sau de schimbare a unei piese ori a unui aparat de utilizare) pot fi realizate numai de agenti autorizati ANRGN. Daca sesizati scapari de gaz intr-o incapere sau cladire,
deschideti usile si ferestrele pentru aerisire, stingeti toate focurile,
nu actionati intrerupatoarele, nu folositi lifturile, nu aprindeti chibrituri, brichete sau alte surse de foc, nu utilizati aparatele electrice si parasiti zona de pericol", se arata intr-un comunicat al Distrigaz Sud.
Categorie articol: 

Comentarii