Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viceprimarul Tilea s-a apucat de copilotat avioane

Viceprimarul Tilea a facut o cursa pe cinste, la finele saptaminii trecute, cu 240 km/h, in zona Combinatului Siderurgic Sidex. Si daca am spune ca "a zburat" cu 240 km/h, ar fi exprimarea mai exacta, dat fiind ca vicele, care si-a scos recent ultimele "bretele" de la umar, dupa un accident cu motocicleta, a zburat la propriu, cu un avion, in timpul unui show aerian desfasurat la baza aeriana Tuluicesti din judetul Galati. La manifestare au fost prezentate peste 40 de avioane ultrausoare, motodeltaplane si parapante. Tilea ne-a declarat ca a fost extrem de multumit sa zboare din nou, dupa mult timp, si se gindeste chiar sa-si reinnoiasca licenta de zbor, care i-a expirat de ceva timp: "la initiativa clubului de deltaplanoristi si parapantisti din Galati, a avut loc la Galati un miting aviatic pentru avioane ultrausoare. Colegii de acolo, cu care am mai si zburat in muntii Macinului m-au invitat, iar simbata am avut extraordinara placere sa pot zbura cu un avion ultrausor facut de o firma din Bacau, de 500 de kg, iar duminica, atunci cind au venit mai multe avioane, am reusit sa copilotez un Zodiac american, un avion extraordinar de versatil. A fost o demonstratie de virtuozitate si din partea celor de la baza "Pegasus", iar comandantul acesteia, pe care-l cunosc de citiva ani, a demonstrat cu un AN 2 ce inseamna citeva mii de ore de zbor pe un aparat cu multe veleitati, de 100 de cai putere. Sint citiva ani de cind nu am mai pilotat, dar acum, impreuna cu cei de la club vreau sa reiau aceasta activitate care mi se pare extraordinar de placuta. Un zbor de la Bucuresti la Braila cu Zodiacul dureaza 45 de minute, cu 12 litri de benzina, mult mai putin decit cu masina si in mod cert, mai rapid. Ca sa-mi reinnoiesc licenta am nevoie de 40 ore de zbor cu un instructor, dupa care va trebui sa dau un examen. Este ca la carnetul de conducere, mai dai o data".
L-am intrebat pe Tilea daca nu a fost putin cam imprudent sa piloteze un avion, avind in vedere starea sa de sanatate, dupa accidentul avut in urma cu citeva saptamini, cu motocicleta. "Nu, ieri am fost la medic, toate coastele s-au suturat si e bine. Totusi, o luna de inactivitate pentru un om ca mine, foarte agitat, a fost destul de greu. Mi-ajunge".
La amintirea clipelor placute petrecute la mitingul aviatic, Tilea a inceput sa viseze cu ochii deschisi si sa vorbeasca despre infiintarea si la Braila a unui aerodrom: "Ca noutate, sa stiti ca ne dorim foarte mult la Braila un miniaerodrom, ceva mai mic decit cel de la Galati, ca sa putem si noi sa aterizam cu astfel de avioane, cu atit mai mult cu cit aceste avioane ultrausoare sint capabile si sa amerizeze. Daca nici noi, la Braila, nu avem apa de jur imprejur, nu mai are nimeni".
Categorie articol: 

Comentarii