Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vicepreşedinta CAR «Expresul CFR», condamnată pentru delapidare

În vârstă de 60 de ani, Maria Telegraf, vicepreşedinta Sucursalei Brăila a Asociaţiei AAD CAR "Expresul CFR" Bucureşti, în perioada 2002 - 2011, a fost condamnată la un an închisoare, cu suspendare condiţionată a executării pedepsei (termen de încercare 3 ani), pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prin aceeaşi sentinţă, Judecătoria Brăila a obligat-o pe Telegraf la plata sumei de 10.682 lei - daune materiale către AAD CAR "Expresul CFR" Bucureşti. Inculpata a recunoscut, într-o declaraţie trimisă procurorului de caz prin curier, din Italia, că a încasat bani de la membrii CAR fără a emite chitanţe sau emiţând chitanţe false. Ancheta a fost îngreunată de faptul că Maria Telegraf este plecată de câţiva ani la muncă în Italia. Potrivit CAR, prejudiciul iniţial a fost de 117.694 lei. Acuzaţiile au vizat-o şi pe preşedinta CAR, Florica Roman, suspectă în dosarul delapidărilor de la "Expresul CFR" Brăila. Anul trecut, cercetările au fost disjunse, pentru probarea întregii activităţi infracţionale de la CAR "Expresul CFR" Brăila.

A delapidat pentru că nu primea salariu

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pe 31 mai 2010, Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Brăila (din cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi) s-a sesizat din oficiu în legătură cu delapidările de la Sucursala Brăila a Asociaţiei AAD - CAR "Expresul CFR" Bucureşti. Prejudiciul stabilit în urma controalelor efectuate de conducerea CAR "Expresul CFR" Bucureşti a fost de 117.694 lei, acuzaţiile vizând-o şi pe preşedinta asociaţiei de la Brăila, Florica Roman (care a îndeplinit funcţia în perioada 1993 - 2011).
Cele 48 de plângeri penale au fost înregistrate în perioada martie 2011 - februarie 2012. Brăileanca Mariana T. a declarat că, deşi a plătit ratele la CAR, a primit somaţie de plată ca şi cum ar fi avut restanţe. Ea împrumutase de la CAR "Expresul CFR" Bucureşti - Sucursala Brăila suma de 3.300 lei în iunie 2010, convenind cu Maria Telegraf să plătească lunar o rată de 220 de lei. Deşi a plătit ratele, femeia s-a trezit cu somaţie de la Corpul Executorilor al AAD-CAR "Expresul CFR" Bucureşti, prin care i se aducea la cunoştinţă că figurează cu o datorie de 3.300 lei (creditul integral) fiind restantă şi cu suma de 1.771 lei (debit restant şi penalităţi).
Telegraf avea să recunoască ulterior că a încasat de la Mariana T. suma totală de 1.540 lei fără a-i emite chitanţă, sumă pe care şi-a însuşit-o, cheltuind-o în interes personal. Culmea, ratele erau plătite de Mariana în piaţă, unde avea închiriată o tarabă.
La data trimiterii dosarului în instanţă, poliţiştii probaseră opt astfel de cazuri, pentru alte 36 de reclamaţii vizându-le pe Maria Mariana Telegraf şi Florica Roman fiind necesară disjungerea cercetărilor. Cinci ani s-au străduit oamenii legii ca să probeze delapidările de la CAR "Expresul CFR" Brăila, însă munca lor a fost îngreunată de plecarea din ţară, în 2011, a vicepreşedintei CAR Maria Telegraf. Potrivit propriilor declaraţii, Telegraf a delapidat "deoarece preşedinta filialei, Roman Florica, nu-i plătea salariul ce i se cuvenea lunar, ştiind că ea săvârşeşte fapte ilegale cu anumiţi membri ai AAD-CAR «Expresul CFR» Bucureşti".
Pe parcursul anchetei, procurorul de caz a solicitat punctul de vedere al AAD-CAR "Expresul CFR" în legătură cu sumele recuperate pe calea executărilor judecătoreşti, ca să fie scăzute din prejudiciu, însă nu a primit niciun răspuns. Nu e de mirare că procurorul a amendat, în două rânduri, CAR "Expresul CFR" Bucureşti, cu câte 5.000 de lei.

 
Categorie articol: 
taguri: 

Like / Share

Comentarii