Mergi la conţinutul principal

Viaţa între marginalizare şi speranţă

Priviţi cu teamă şi ocoliţi de mai toată lumea, bolnavii de SIDA reprezintă o categorie de persoane încă marginalizate, în pofida tuturor campaniilor iniţiate de autorităţile medicale, precum şi de diferite organizaţii neguvernamentale. La Brăila sunt înregistraţi aproape o sută de bolnavi de SIDA, copii şi adulţi, cu o vârstă medie de 20-21 de ani. Dincolo de cifrele statistice, se ascund drame ale acestor oameni, provocate de cele mai multe ori din ignoranţa unora dintre semeni. Angajatorii îi discriminează, iar colegii de şcoală se feresc de ei, atunci când li se cunoaşte boala. Marea majoritate sunt tineri ajunşi la vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, care au fost infectaţi în anii de dinainte şi după revoluţie, când măsurile de prevenire a infectării în spitale erau ca şi inexistente.

2 miliarde de lei vechi, costul lunar al tratamentului

Dintre cei 98 de bolnavi înregistraţi la nivelul judeţului Brăila în prezent, 76 urmează un tratament de specialitate. SIDA este o boală care face parte dintr-un program naţional de sănătate, implementat de Ministerul Sănătăţii, iar costurile legate de tratament sunt suportate prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Pentru cei 76 de bolnavi, costul mediu lunar se ridică la 2 miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă peste 26 milioane de lei vechi de persoană. În primul trimestru al acestui an au fost testate gratuit la Centrul de Consiliere şi Testare HIV Brăila 445 de persoane, dintre care 224 gravide, fiind depistat un singur caz pozitiv. Anul trecut, peste 1.800 de brăileni au solicitat efectuarea testului la virusul HIV, iar pentru patru dintre aceştia, rezultatele au fost pozitive, fiind luaţi în evidenţă. La Centrul de Consiliere şi Testare HIV Brăila s-au făcut 1.500 de testări la gravide, iar restul la persoane care, sub protecţia anonimatului, au solicitat această testare gratuită, primind răspunsul în minimum 7 zile. La finele anului trecut, erau100 persoane infectate cu HIV în evidenţa activă, cu domiciliul în judeţul Brăila. "Scăderea numărului se datorează plecării a doi bolnavi în alte localităţi. Am înregistrat şi un deces, în cursul lunii aprilie, dar nu este inclus în statistica pe primele trei luni", ne-a precizat dr. Delia Râşnoveanu, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

Consiliere pre şi post-test


Atunci când o persoană solicită efectuarea testului, beneficiază şi de consultanţă confidenţială de la un doctor, consilier special instruit, asistent medical sau altă persoană din domeniul sănătăţii, care îi explică exact ce implică testul HIV şi semnificaţia rezultatului. La Centrul de Consiliere şi Testare HIV Brăila, personalul specializat încearcă, de comun acord cu persoanele care au fost depistate seropozitiv, să găsească toate metodele de a le oferi acestora un suport moral. "Dacă rezultatul este pozitiv, specialiştii de la Centrul de Consiliere şi Testare HIV Brăila oferă şi suport emoţional persoanei respective, concret consiliere pre-test şi post-test", a declarat Delia Râşnoveanu. Testul HIV presupune colectarea de sânge din mână, care este trimis la laborator şi testat.Testul este întotdeauna confidenţial şi este efectuat doar cu consimţământul persoanei respective, iar medicul de familie nu va fi informat despre rezultatul testului pacientului fără permisiunea specifică a acestuia. Speranţa de viaţă în momentul de faţă, la cei cu boala, este de 6 - 7 ani. Dacă adăugăm şi perioada de seropozitivitate, care este de 10 - 15 ani, rezultă că speranţa de viaţă este de aproximativ 23 de ani de la momentul diagnosticării.

50 milioane de euro alocate, anual, în România

Problematica HIV/SIDA a fost trecută ca prioritate naţională de sănătate publică. În acest fel s-a reuşit să se acceseze fonduri, să se facă programul şi centrele regionale HIV/SIDA. În România, pentru tratamentul bolnavilor afectaţi de HIV/SIDA sunt alocate anual aproximativ 50 milioane euro. De altfel, ţara noastră este una dintre puţinele ţări care asigură tratament gratuit bolnavilor de SIDA şi care are o lege specială în domeniu. Acum, România este dată drept model. "România este recunoscută în lume pentru modul în care a gestionat problema pacienţilor infectaţi cu HIV. Sunteţi un exemplu în regiune", a declarat Michel Sidibe, subsecretar general al ONU şi director executiv al UNAIDS, citat de NewsIn, la întâlnirea pe care a avut-o recent cu ministrul Sănătăţii, Ionuţ Bazac. Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii l-a informat pe oficialul Naţiunilor Unite că, în perioada imediat următoare va fi lansată Academia europeană pentru HIV/SIDA şi boli infecţioase. Aceasta va funcţiona în cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi va reprezenta atât un centru de pregătire pentru specialiştii din zonă, cât şi o instituţie în care se vor organiza acţiuni ştiinţifice şi se vor realiza studii multicentrice, astfel încât să crească accesul pacienţilor la terapie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro