Mergi la conţinutul principal
Om al străzii, motiv de îngrijorare pentru locatarii de pe Dorobanţi

Viaţa într-un gang

• un bărbat fără adăpost şi-a încropit un culcuş din gunoaie, într-un gang de pe Bulevardul Dorobanţilor  • acolo doarme, acolo îşi face nevoile, iar mirosul devine din ce în ce mai greu de suportat, ne-a sesizat o locatară • omul se află în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială, însă nu vrea nici în ruptul capului să fie găzduit într-un centru

 

Un om al străzii a devenit motiv de insomnii şi grijă pentru unii locatari de pe bulevardul Dorobanţilor, din cauza mirosului urât care a cuprins întreaga zonă în care şi-a încropit acesta sălaşul, dar şi a pericolului la care-i expune adormind cu ţigara aprinsă între gunoaie. Zilele trecute, o persoană ne-a scris la redacţie despre această problemă: “Pe Dorobanţi, în spatele unui chioşc de pâine, în apropierea unui supermarket, îşi are «sediul» un om al străzii. E o mizerie, un miros... Acolo stă, acolo doarme, acolo îşi face nevoile”.

Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au mers în teren şi, într-adevăr, l-au găsit pe bărbatul vizat de sesizare. Are 47 de ani şi a devenit om al străzii în urmă cu 3-4 ani, din spusele sale. Acesta ne-a povestit că provine “dintr-o familie numeroasă, cu 6 fraţi buni şi alţi 7 vitregi”, iar unii dintre ei l-ar fi prostit şi i-ar fi vândut casa. A muncit aproape 20 de ani la o firmă de salubritate, iar de când locuieşte pe străzi face curăţenie pe la magazine pentru a scoate un ban de-o pâine. Omul a mai spus că e bolnav, că are degetele de la piciorul stâng amputate şi ar avea nevoie de o operaţie şi la piciorul drept. La final, a adăugat că nu doreşte să ajungă într-un centru de găzduire a persoanelor fără adăpost, dar fără a da mai multe detalii despre motivele care-l opresc de a avea un acoperiş deasupra capului.

Povestea lui de viaţă însă nu e confirmată şi de vânzătoarele din zonă. Acestea ne-au povestit că bărbatul s-a născut într-o familie bună, cu părinţi profesori, dar care au decedat imediat după Revoluţia din '89. Moartea lor l-ar fi afectat foarte tare şi de atunci ar fi apucat-o pe un drum greşit. “Pe Mircea? Da, îl ştiu. Fraţii lui au o situaţie mai bună, el a apucat-o pe căi greşite. E alegerea lui... Părinţii au fost profesori. Are un frate marinar, iar sora lui e căsătorită la Galaţi, lucrează la farmacie, dar nu se pot înţelege cu el. Sora lui l-a luat de câteva ori de aici, forţat, şi după o săptămână a revenit. Păcat că a ajuns aşa şi nu vrea să meargă pe calea cea bună. Părinţii lui sunt morţi. Ei, Doamne! Nu sunt atâţia fraţi cât v-a spus el! Nu e adevărat! A dispărut de aici o perioadă şi toată lumea a zis că a murit, dar el era în spital sau la un azil. Părinţii au decedat demult, după Revoluţie. A lucrat la o firmă de salubritate mulţi ani. Când era mic, era copil bun. El a luat-o pe căi greşite şi nu mai poate nimeni să-l aducă. A fost luat o dată la cămin. A venit o comisie, l-a luat şi a stat vreo 2 săptămâni. Are picioarele degerate, nu poate să meargă. Nu ştiu dacă mai poate să facă cineva ceva cu el. Aici s-a obişnuit, îi dă lumea bani, mâncare. Acolo, la cămin, sunt reguli stricte. Cred că bea, îl văd că bea dintr-o sticlă”, ne-a relatat una dintre vânzătoare care susţine că-l cunoaşte de când era mic copil.

Bărbatul se află şi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială. Deşi angajaţii Direcţiei l-au luat de pe stradă de mai multe ori şi l-au dus la Centrul de Găzduire în Regim de Urgenţă din cartierul Vidin, omul fuge imediat cum temperaturile de afară se mai îmblânzesc. Peste două săptămâni va începe sezonul rece, iar la primele temperaturi negative anunţate, oamenii fără casă vor fi duşi şi găzduiţi la centrul din Vidin. Cel mai probabil, asta îl aşteaptă şi pe bărbatul care-şi face veacul pe bulevardul Dorobanţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro