Mergi la conţinutul principal

Veterinarii stau cu ochii pe efectivele de porci

Se va pune accent pe înăsprirea aplicării normelor de biosecuritate, cu accent deosebit pe circulaţia persoanelor şi a introducerii de animale nou achiziţionate, în special din afara graniţelor ţării.
Gripa porcină este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, ce afectează suinele de toate vârstele. Clinic, se manifestă prin febră, tuse, respiraţie dificilă. Contaminarea se face direct, prin coabitare între porcii bolnavi şi convalescenţi cu porcii receptivi, iar pătrunderea în organism a virusului se face pe cale aerogenă, prin inhalarea particulelor virulente. Apariţia şi răspândirea bolii sunt favorizate de timpul rece şi umed, ceea ce explică prezenţa bolii primăvara şi iarna, boala având o contagiozitate mare, cuprinzând aproape în totalitate porcii dintr-o unitate. "În ceea ce priveşte riscul transmiterii influenţei porcului la om, literatura de specialitate semnalează un singur episod, în anii 1918-1919, produs de subtipul H1N1", se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Brăila. Potrivit specialiştilor acestei instituţii, prevenirea apariţiei bolii se face prin carantina profilactică a animalelor nou achiziţionate, asigurarea condiţiilor de igienă în adăposturi, evitarea supraaglomerării, executarea dezinfectărilor profilactice.
Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, a explicat că acţiunea ANSVSA este bine venită. Însă, a spus Caruz, ANSVSA trebuie să informeze corect populaţia, în privinţa măsurilor ce trebuie luate referitor la gripa porcină, în aşa fel încât să nu sperie populaţia şi să nu mai cumpere carne de porc.

CASETA1

Reuniune de urgenţă privind virusul febrei porcine

Virusul febrei porcine şi preîntâmpinarea apariţiei acestuia sunt temele principale discutate, ieri, de membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor. La întrevedere a participat şi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Sâmbătă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizase în privinţa "potenţialului pandemic" al noului virus al gripei porcine de tip A/N1H1 care se transmite de la om la om şi care s-a răspândit în Mexic şi Statele Unite. OMS s-a declarat foarte îngrijorată de apariţia acestui virus. Directoarea generală a OMS, Margaret Chan, a declarat că virusul are în mod clar un potenţial pandemic, iar evoluţia situaţiei este imprevizibilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro