Mergi la conţinutul principal

Vestea bună şi veştile proaste

, până se creează raportul de 1 la 15, cum a fost stabilit prin noua lege de salarizare a personalului bugetar", declara, prin vara anului trecut, premierul de atunci şi de acum, Emil Boc. Erau vremuri pregătitoare pentru campania electorală din toamnă, când promisiunile erau la super ofertă: ascultai una şi ţi se spuneau trei. Acea veste bună a fost întărită de mai multe ori atât de Emil Boc, cât şi de alţi demnitari din guvern, până spre sfârşitul anului trecut. Bugetarii au fost asiguraţi că niciunul dintre ei, în 2010, nu va avea un salariu mai mic decât în 2009. Şi, culmea, lumea a crezut că exact aşa vor sta lucrurile.

Vestea proastă este că, în realitate, lucrurile n-au stat aşa. O altă veste proastă este că, în ciuda asigurărilor anterioare, premierul nu are de gând să mai schimbe ceva acum: salariile rămân în 2010, pentru mulţi dintre bugetari, mai mici decât anul trecut, a declarat, răspicat, zilele trecute, Emil Boc. A treia veste proastă este că cei afectaţi sunt cu precădere exact bugetarii care nu intrau în categoria "salariilor nesimţite".

Vestea cu adevărat proastă pentru angajaţii din sistemul de stat este că au fost minţiţi anul trecut, când li s-a vorbit despre salarizarea unică. Au fost păcăliţi în cel mai cinic mod cu putinţă, fix la capitolul la care îi doare cel mai tare: salariile. Adevărul li se spune abia acum, când nu se mai apropie nicio campanie electorală şi nu mai e cazul să-şi facă cineva griji că nu va mai fi votat.

Dacă bugetarii ar fi lucrat în sectorul privat, n-ar mai fi fost atât de creduli. La câte programe anti-criză a anunţat guvernul pentru stimularea mediului de afaceri, la câte măsuri de păstrare a locurilor de muncă a derulat Cabinetul Boc şi la câte proiecte de stimulare a angajărilor a vehiculat premierul, ai fi zis că în sectorul privat criza va trece ca o ploaie torenţială de vară. În realitate, a fost un adevărat taifun, care a luat cu el zeci de mii de firme, pe care le-a aruncat direct în faliment şi sute de mii de angajaţi, pe care i-a îngropat în şomaj. Toate "poeziile" recitate de Emil Boc ori de câte ori are ocazia pe la televizor, cu măsurile anti-criză şi cu efectele benefice ale acestora, nu fac decât să enerveze. Vestea bună este că deja ne-am obişnuit şi că pe noi, ăştia din sectorul privat, nu ne mai impresionează nimic din retorica premierului. Vestea proastă este că, în ciuda evidenţelor, actualii guvernanţi nici măcar nu realizează cât de ridicoli au început să devină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro