Mergi la conţinutul principal

Veste pentru şmecherii din trafic: ridicarea maşinilor parcate ilegal va reîncepe cât de curând

• Guvernul Cioloş a emis o hotărâre, pe final de mandat, prin care reglementează această activitate la nivel naţional • asta după ce, în 2015, Curtea Constituţională a stipulat că hotărârile emise pe această temă de consiliile locale nu sunt valabile • autorităţile brăilene au toată logistica pregătită şi pot reîncepe oricând treaba • “Vom avea în vedere maşinile parcate sfidător la adresa celorlalţi participanţi la trafic”, spune primarul Marian Dragomir

 

Anul 2017 ar putea începe cu veşti triste pentru şoferii brăileni care s-au obişnuit să îşi parcheze maşinile sfidând regulile de circulaţie şi pe ceilalţi participanţi la trafic. O Hotărâre de Guvern adoptată pe 15 decembrie vine să reglementeze la nivel naţional activitatea de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar. Asta pentru a se depăşi blocajul impus în urmă cu circa doi ani de Curtea Constituţională, care a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Reamintim că, la Brăila, Consiliul Local Municipal a emis, în 2013, o hotărâre prin care era fixat cadrul administrativ pentru activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar. Este vorba despre HCLM nr. 190 din 2013. Aceasta stipula că de activitatea propriu-zisă de ridicare şi de depozitare a maşinilor sechestrate se ocupă societatea de transport public “Braicar” SA, la cererea Poliţiei Locale, care stabilea ce autovehicule încalcă regulile de parcare şi trebuie urcate pe platformă. Activitatea propriu-zisă a început abia în luna septembrie a anului 2014, după ce “Braicar” a reuşit să îşi achiziţioneze o autoutilitară-platformă second-hand, contra sumei de 176.000 lei. Spaţiul de depozitare a maşinilor sechestrate era deja pregătit, în incinta depoului de tramvaie din cartierul Radu Negru, astfel că, timp de câteva luni, activitatea a mers în plin, ajungând acolo câteva zeci de maşini. Bineînţeles, şoferii acestora nu au fost deloc încântaţi, mai ales că, pe lângă amenda aplicată de Poliţia Locală, aveau de plătit şi un tarif pentru transportul şi depozitarea autovehiculului, pentru fiecare zi în care acesta a stat în custodia “Braicar”. Acţiunile de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar au fost stopate, însă, în 2015, de hotărârea prin care Curtea Constituţională stipula faptul că astfel de activităţi nu pot fi reglementate prin hotărâri ale Consiliilor Locale, ci doar printr-un act normativ emis la nivel naţional.

Abia acum, pe final de mandat, Guvernul condus de Dacian Cioloş a adoptat o hotărâre în acest sens. Practic, Executivul a modificat şi completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri tehnico-administrative, după cum se precizează într-un comunicat de presă.

“Procedura instituită de Guvern nu vizează un rol punitiv al măsurii (acest lucru intrând în sfera răspunderii contravenţionale) şi, totodată, propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariţia practicilor abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial”, se mai precizează în comunicatul de presă emis de Executiv.

În principiu, se stipulează că ridicarea vehiculului se va face atunci când acesta este parcat neregulamentar, după cum urmează: în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară; în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia “Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării; pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri; în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice; în pante şi în rampe; în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia “Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul “Zonă de staţionare cu durată limitată”, peste durata stabilită.

 

Ce zic autorităţile locale brăilene

Primarul Marian Dragomir se declară de acord cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, însă spune că aşteaptă să vadă exact ce prevede hotărârea emisă de Guvern, după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial. “Sunt de acord cu ridicarea maşinilor care sunt parcate abuziv şi în special a celor parcate sfidător la adresa celorlalţi participanţi la trafic. Totuşi, această activitate nu trebuie transformată într-un abuz din partea administraţiei locale. Deocamdată nu pot să spun cum anume se va proceda. Vreau mai întâi să văd exact ce avem de făcut şi dacă reglementările emise de CLM pe această temă rămân valabile. Aştept, deci, publicarea în Monitorul Oficial a respectivei Hotărâri de Guvern”, ne-a declarat, vineri, primarul Marian Dragomir.

În ceea ce priveşte logistica necesară derulării acţiunilor de ridicare a autovehiculelor, autorităţile brăilene au, în acest moment, cam tot ce le trebuie. Directorul “Braicar”, Cornel Săndulescu, ne-a declarat că autospeciala achiziţionată în 2014 există în continuare în dotarea societăţii de transport public local, este funcţională şi poate fi folosită oricând este nevoie de ea. De asemenea, şi spaţiul amenajat în incinta depoului din cartierul Radu Negru este funcţional în momentul de faţă. Aşteptăm să vedem când se vor pune în practică noile reglementări, ne-a spus directorul Săndulescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro