Mergi la conţinutul principal

Veste mare pentru locatarii ANL din Brăila: SCAD CHIRIILE!

• primarul Marian Dragomir a ţinut să facă anunţul pe site-urile de socializare, cu precizarea că subiectul recalculării chiriilor va intra pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe CLM Brăila • anunţul vine după ce Guvernul Sorin Grindeanu a aprobat, în luna mai, o măsură, privind reducerea nivelului chiriilor ANL între 10% şi 30%

 

Cei care locuiesc cu chirie în blocurile realizate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor avea de scos mai puţini bani din buzunar. Asta, după ce Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a adoptat, în luna mai, un proiect privind scăderea chiriilor cu 10%, 20% şi chiar 30% în unele cazuri.

Primarul Marian Dragomir a ţinut să sublinieze acest aspect, pe site-urile de socializare, cu precizarea că în proxima şedinţă a CLM Brăila, proiectul de hotărâre  privind scăderea chiriilor ANL va fi inclus pe ordinea de zi.

“Anul trecut, Guvernul Cioloş creştea chiriile pentru tinerii care locuiesc la ANL. Anul acesta, după demersurile făcute de asociaţiile de chiriaşi, Primăria Brăila şi alte primării, avem posibilitatea legală să reparăm greşeala unui guvern care confundă oraşele de provincie din România cu Bruxelles. Vă ataşez un document demostrativ pentru tinerii sub 35 de ani şi peste 35 ani (pentru a nu exista confuzii, aceştia au primit locuinţe înainte de a împlini 35 de ani)! Detalii vor fi afişate la avizierul fiecărui bloc în luna iulie”, a mai afirmat Dragomir.

Cea mai mică chirie ANL, înainte de recalculare, 224 lei/lunar

 

Precizăm că, potrivit unei declaraţii recente a Emilenei Huiu, şefa Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC) Brăila, în oraşul nostru, în funcţie de vârstă, chiriile la locatarii ANL variază între 224 lei şi 400 lei pe lună.

“Chiriile lunare actuale la garsoniere/apartamente cu o cameră se prezintă în felul umător: la cei care au vârsta sub 35 ani, acestea sunt între 224 lei şi 250 lei. Cei cu vârste peste 35 de ani au minim 232 lei şi maxim 260 lei. În cazul celor care locuiesc în apartamente cu două camere, chiria variază între 320 lei şi 360 lei, pentru cei care au sub 35 de ani, respectiv între 315 lei şi 370 lei, pentru cei care depăşesc această vârstă. Avem şi câţiva chiriaşi care dau în jur de 400 lei pe lună, dar sunt puţini. Au venitul pe membru de familie dublu faţă de cel mediu pe economie. Însă toţi aceştia au peste 35 ani. Chiriile sunt calculate în funcţie de suprafaţa locuinţei, de anul construcţiei şi de veniturile pe membru de familie”, declara Huiu, pentru cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei”, în luna martie, când la nivel ministerial se discuta despre scăderea chiriilor ANL.

 

Cum vor fi calculate de acum chiriile ANL

Potrivit Mediafax.ro, prin Hotărârea de Guvern 304/2017, care a intrat în vigoare pe 12 mai, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, s-au adus o serie de modificări la legea ce viza ANL-urile, pentru a asigura protecţia socială a persoanlor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei. Astfel, reducerile arată în felul următor: maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată; maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuinţe ANL are loc în condiţiile în care: cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei; coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro