Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Verdict pentru Anicuţa. Închisoare cu executare

Fosta patroană a brutăriei SC "La Anicuţa" SRL Brăila, Anicuţa Simion, riscă să-şi petreacă următorii ani în puşcărie.
În vârstă de 72 de ani, bolnavă de diabet şi ajunsă din proprietar chiriaş, Anicuţa Simion a fost condamnată, săptămâna trecută, la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Dacă n-ar fi avut pe cap o condamnare mai veche, Anicuţa ar fi scăpat de puşcărie. Pentru trafic de persoane, a primit efectiv 1 an şi 6 luni de închisoare, la care s-au adăugat 3 ani rămaşi din anul 2006, şi astfel s-a ajuns la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Proxeneta Caterina Gologan, zisă "Cati" (nepoata Anicuţei), de 54 ani - cap de listă în dosarul traficanţilor de carne vie - a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, după ce a fost anchetată sub trei capete de acuzare: trafic de persoane, constituire a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi proxenetism.
În acelaşi dosar penal, au mai fost condamnaţi Laurenţiu Gigel Gologan, 46 ani (3 ani cu suspendare sub supraveghere), Ninel Leonard Olaru, 34 ani (de asemenea, 3 ani cu suspendare sub supraveghere) şi Alexandru Bratu, 28 ani (1 an cu suspedare sub supraveghere). Ca şi în dosarul "Taxi", a fost vorba de o "afacere de familie": Laurenţiu este fratele Caterinei, iar Olaru este fiul acesteia.
Judecătorii Tribunalului Brăila au dispus, tot săptămâna trecută, confiscarea a peste 50.000 euro de la inculpaţi (mai puţin Anicuţa Simion), bani proveniţi din săvârşirea de infracţiuni, şi obligarea inculpaţilor Caterina Gologan, Laurenţiu Gologan şi Ninel Leonard la plata sumei de 5.000 euro, despăgubiri pentru daune morale aduse victimei Florica C. Cei cinci inculpaţi din dosarul "Gologan" au putut declara apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila în termen de 10 zile de la comunicare.

"Afacerea" familiei Gologan

Cei cinci inculpaţi, în frunte cu Anicuţa Simion, au negat constant, pe parcursul urmăririi penale, că ar fi dus brăilence "la produs". Cu toate acestea, "matroana" Caterina Gologan nu s-a cuminţit nici după ce i s-a întocmit dosar penal. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, Caterina Gologan "este interesată şi în prezent de plecarea unor fete în străinătate pentru practicarea prostituţiei, despre modalitatea de înscriere în club şi sumele de bani care se pot câştiga".
Toţi cei implicaţi în dosarul "Gologan", mai puţin Anicuţa Simion, au obţinut foloase materiale de pe urma exploatării brăilencelor care practicau prostituţia în străinătate. S-a probat faptul că, prin transferuri monetare din străinătate, traficanţii au primit ori şi-au trimis unii altora suma totală de 166.983 euro şi 90.427 lei. Mai mult, la finalizarea cercetărilor, Ninel Olaru încă mai avea o concubină în Elveţia, care-i trimisese importante sume de bani.
Rudele Anicuţei Simion au ajuns în vizorul ofiţerilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (SCCO) în luna martie 2007. La acea dată, existau indicii că fraţii Caterina şi Laurenţiu Gigel Gologan, împreună cu Ninel Leonard Olaru (fiul Caterinei), racolează tinere cu o situaţie materială precară, promiţându-le un loc de muncă în Spania. Numai că, odată ajunse în Spania, tinerele erau nevoite să practice prostituţia în folosul proxeneţilor brăileni. Rudă cu Caterina, Anicuţa Simion a fost pusă şi ea sub acuzaţie şi dată pe mâna judecătorilor. "S-a stabilit că inculpata Gologan Caterina era sprijinită de către Simion Anicuţa, care le-a făcut mutaţie la domiciliul său tinerelor racolate, pentru ca acestea să poată obţine cărţile de identitate necesare pentru deplasarea în străinătate. În cursul anului 2007, Simion Anicuţa a făcut în mod fictiv mutaţie la domiciliul său unui număr de trei tinere, conform fişelor de evidenţă a persoanei", precizează procurorii DIICOT.

Muncitoare la confecţii # prostituată în club

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional "Gologan" a luat naştere în urmă cu aproape 11 ani, sarcinile care reveneau fiecărui proxenet fiind bine stabilite. Caterina Gologan racola prin promisiuni mincinoase tinerele care frecventau internet cafe-ul pe care-l deţinea pe Calea Galaţi colţ cu B-dul Dorobanţi (cartier Plantelor) şi tot ea se ocupa de cele care refuzau să se mai prostitueze. Taximetristul Laurenţiu Gigel Gologan, fratele Caterinei, se ocupa cu transportul fetelor racolate şi a proxeneţilor în străinătate şi tot el le însoţea pe victime la ghişeul SPCLEP, ca să-şi scoată acte de identitate. Al treilea membru al grupului, Ninel Leonard Olaru, se ocupa de cazarea victimelor în Spania şi colecta banii proveniţi din prostituţie, ori o suplinea pe Caterina, cât timp era plecată în România.
Pe parcursul anchetei, procurorii DIICOT au identificat cel puţin şase victime ale traficului de persoane, expoatate de membrii clanului "Gologan". Povestea uneia dintre tinerele racolate, Ş. M., este tipică pentru zecile, dacă nu sutele de victime ale traficului de carne vie care a prosperat şi încă mai prosperă la Brăila.
Astfel, rămasă singură după ce părinţii săi au divorţat, Ş.M. se angajase, în anul 2004, la o frabrică de confecţii. Tânăra frecventa internet cafe-ul de pe Calea Galaţi (Plantelor) când a fost racolată. Caterina Gologan, care i-a propus să lucreze într-un club de noapte, iar banii să-i împartă. Cum salariul de la fabrica de confecţii era insuficient pentru a se întreţine şi nici nu avea unde să locuiască, Ş.M., victima perfectă, a fost de acord cu propunerea "matroanei".
După ce "Cati" i-a plătit paşaportul şi i-a făcut mutaţie, suportând totodată şi costul transportului, tânăra a fost dusă de Laurenţiu Gologan într-un apartament închiriat de Ninel Olaru în localitatea Jonqueras din Spania. În acelaşi apartament se mai afla o tânără, M.M., care practica prostituţia pentru fiul matroanei, în clubul "Dallas". Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 22 iulie 2004, fosta confecţioneră a primit vestimentaţia pentru club, adică ţinuta de prostituată, şi numele de "Niki", câştigând, în medie, câte 200 - 300 euro pe noapte. Dimineaţa, tânăra se întorcea în apartamentul unde o aşteptau Olaru şi Gologan, care luau banii.
După trei luni petrecute în Jonqueras, la sfârşitul vizei de şedere, Ş.M. s-a întors la Brăila cu 30 de euro în buzunar, deşi scosese în jur de 2.000 de euro. Restul banilor ajunsese la proxeneţi, în contul "datoriilor" invocate de aceştia. Când tânăra i-a spus Caterinei Gologan că nu mai vrea să se întoarcă în club, aceasta a ameninţat-o că va spune rudelor cu ce s-a ocupat în Spania (acestea ştiau că Ş.M. lucrase ca menajeră). În aceste împrejurări, tânăra a plecat din România fără să le spună proxeneţilor, în prezent fiind stabilită în Portugalia şi căsătorită sub un alt nume.

Mamă a şase copii, trimisă "la produs"

Potrivit procurorilor DIICOT, la aceeaşi dată, în clubul Dallas din Jonqueras, Spania, mai practicau prostituţia două tinere racolate de Caterina Gologan, care, la un moment dat, au fugit. P.D.O., prima victimă, era despărţită de concubin şi avea în întreţinere doi copii, astfel că proxenetei i-a fost uşor să o racoleze, în acelaşi internet cafe din Plantelor. Cealaltă tânără, P.E., fusese minţită că va lucra "la cupe", adică să ţină companie clienţilor într-un club de noapte şi să-i determine să consume cât mai multe băuturi alcoolice. Ajunsă în Dallas, P.E., originară din Ialomiţa, a aflat ce o aşteaptă, însă a refuzat să practice prostituţia. În final, ca să-şi achite pretinsa "datorie", tânăra cerşea bani clienţilor din club.
Pentru că scotea doar 25 - 30 euro pe noapte, tânăra a avut probleme. Caterina a agresat-o verbal, iar după un timp i-a spus că "datoria" a crescut de la 600 la 1.000 de euro. În final, P.E. a reuşit să scape de traficanţii brăileni, după ce a cunoscut un spaniol care a sprijinit-o cu bani.
Procurorii amintesc şi cazul cutremurător al unei brăilence de pe strada Militară, mamă a şase copii, din care unul cu handicap, racolată de Caterina şi trimisă "la produs", după ce i se promisese că va lucra în agricultură. Când s-a văzut în clubul de noapte, ca prostituată, femeia a fugit mâncând pământul, fiind ulterior ameninţată (atât ea cât şi soţul rămas la Brăila) pentru o pretinsă datorie de 1.000 de euro.
Potrivit procurorilor DIICOT, în anul 2007, Anicuţa Simion i-a propus victimei C.F.L. "să o ajute să plece în străinătate prin intermediul nepoatei sale, Caterina Gologan, zisă «Cati», care îi putea asigura un loc de muncă ca îngrijitoare pentru un copil". Victima, care locuia în acel moment în satul Plopu, Ianca, şi avea în întreţinere un copil, a acceptat, iar Anicuţa a luat-o în spaţiu, ca să-i facă mutaţie.

"Nu am luat niciun ban, de la nimeni!"

Anicuţa a încercat să se disculpe, în luna februarie, prin intermediul ziarului "Obiectiv - Vocea Brăilei", afirmând că "nu a luat niciun ban de la nimeni", nici măcar de la tânăra căreia, în 2007, i-a făcut mutaţie. "Era o ţigancă măturătoare, şi ea şi mătuşă-sa", ne-a spus Anicuţa despre "Ica", femeia care ar fi reclamat-o.
Înconjurată de un "munte" de medicamente, săracă şi bolnavă de
diabet, fosta patroană a brutăriei "La Anicuţa" SRL de la Ciocârlia, ne-a spus că este nevinovată şi că nu a făcut decât să ajute "o biată
femeie sosită de la ţară, să-şi facă mutaţie pe oraş, ca să ia alocaţie".
Anicuţa Simion locuieşte cu chirie într-o casă "de iglac" (aparţinând Primăriei Brăila), de pe B-dul Independenţei, după ce şi-a pierdut proprietatea de pe Braşoveni 24. "Locuiesc aici de vreo 3-4 ani, de când mi-a luat banca casa. Am girat pe cineva şi aveam de plătit un miliard de lei. Am fost nevoită să vând casa, locuiam pe strada Braşoveni 24, la etaj. Acum, nici nu mai pot să merg din cauza diabetului, sunt nevăzătoare şi am şi probleme cu inima", afirma, în luna februarie a. c., Anicuţa Simion.
Dacă sentinţa Tribunalului Brăila rămâne definitivă, Anicuţa Simion va ajunge la puşcărie.

 
Categorie articol: 

Comentarii