Mergi la conţinutul principal

Verdict final al ANI pentru primarul de la Măraşu. Incompatibil

• primarul liberal a pierdut în luna octombrie 2017, definitiv, procesul cu ANI în care era acuzat de incompatibilitate, astfel că urmează să fie demis • prefectul judeţului George Paladi a precizat, ieri, că a primit recent o adresă din partea inspectorilor în care i se solicită să emită un ordin privind demiterea din funcţie a lui Niţescu • primarul nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere • preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă,  a confirmat că Niţescu s-a judecat pentru două speţe, însă a pierdut la una dintre ele • acesta a adăugat că deşi regretă plecarea lui Niţescu, Primăria Măraşu va rămâne tot pe mâinile unui liberal, viceprimarul Marian Nistor

 

Primarul comunei Măraşu, liberalul Nicolae Niţescu, ar putea fi demis din funcţie cât de curând, după ce a pierdut la finele anului trecut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, în care era acuzat de incompatibilitate. Prefectul judeţului, George Paladi, a precizat, ieri, că a primit recent o adresă din partea ANI în care i se comunică rezultatul procesului şi i se cere să emită ordinul de demitere a primarului din Măraşu, procedură care deja a fost demarată. Din păcate, primarul Nicolae Niţescu nu a putut fi contactat, ieri, de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a-şi expune punctul de vedere.

Precizăm că în cazul acestuia, ANI a anunţat constatarea existenţei stării de incompatibilitate “Începând cu data de 13 august 2010, întrucât, simultan cu funcţia de primar, deţine şi calitatea de reprezentant al comunei Măraşu în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila S.A. Totodată, acesta a întreprins în perioada 2008-2012 şi alte activităţi remunerate pe lângă cea de primar, de pe urma cărora a încasat venituri de la Instituţia Prefectului Judeţului Brăila, Direcţia pentru Agricultură Brăila şi Primăria Oraşului Făurei, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) şi k) din Legea nr.161/2003”. În momentul în care a fost contactat la vremea respectivă, primarul liberal s-a arătat extrem de contrariat de constatarea inspectorilor ANI, subliniind că toţi primarii din judeţul nostru se regăsesc în situaţia sa, fiind reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor la CUP Dunărea.

Cu toate acestea, din precizările făcute de către Alexandru Dănăilă, Niţescu a pierdul procesul cu ANI în cealaltă speţă, nu cea legată de CUP “Dunărea”.

Pe pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie unde a ajuns în cele din urmă dosarul, se precizează că decizia a fost luată pe 24 octombrie 2017. “DECIZIA nr.3179/24.10.2017. Admite recursul declarat de Niţescu Nicolae împotriva Sentinţei nr.259 din 22 decembrie 2014 a Curţii de Apel Galaţi - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa atacată şi, rejudecând, admite în parte acţiunea şi în consecinţă: Anulează în parte raportul de evaluare nr. 28950/G/II/11.07.2014 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate în ceea ce priveşte situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 87 alin. (1) lit. f din Legea nr. 161/2003 Menţine raportul de evaluare în ceea ce priveşte situaţia de incompatibilitate prevăzută de 87 alin. (1) lit. k din Legea nr. 161/2003. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24 octombrie 2017”.

De altfel, în luna decembrie 2017, când s-a discutat despre modificările propuse de PSD-işti la Legea ANI, redactorii “Obiectiv” au punctat pe lista Agenţiei de Integritate privind exemple de aleşi care ar scăpa basma curată ca urmare a acestui demers, dosarul primarului de la Măraşu, care figura ca fiind definitiv şi irevocabil câştigat de agenţie.

 

Prefectul se pregăteşte să emită ordinul de demitere

Prefectul judeţului Brăila, George Paladi, a explicat că ANI a transmis către instituţie toate informaţiile legate de procesul pe care l-a avut cu primarul comunei Măraşu.

“Am fost informaţi că s-a pierdut odată cu directiva de la ei, ca să zic aşa, de a duce la îndeplinire încetarea de drept a mandatului de primar. Noi am dat drumul la procedură. În momentul ăsta sunt hârtiile trimise către secretarul Primăriei Măraşu care trebuie să întocmească un raport. Pe baza acelui raport pe care îl primim noi, ca Prefectură, vom da ordinul de prefect”, a declarat Paladi.

 

Dănăilă regretă situaţia, dar se bucură că proiectele PNL vor merge mai departe

La rândul său, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a confirmat faptul că primarul comunei Măraşu se pregăteşte să se despartă de fotoliu. Acesta a precizat că în locul lui Niţescu, la conducerea comunei va rămâne viceprimarul Marian Nistor, tot de la PNL.

“Partidul nostru a câştigat alegerile pentru patru ori acolo. În momentul acesta şi primarul şi viceprimarul sunt membri ai PNL. Este o echipă care a performat. Au făcut lucruri bune pentru comună şi aveau în continuare proiecte în derulare. Din păcate, sunt unele aspecte ale legii care nu au fost clarificate de ajuns. Şi se mai întâmplă situaţii de genul ăsta. Nu s-a pus problema unui conflict de interese sau chestiuni care să fie de natură penală. Pur şi simplu este o chestiune legată de administraţie, o incompatibilitate pe o decizie a Consiliului Local, prin dispoziţia primarului. Sunt lucruri care, în schimb, trebuie puse în aplicare. Aşteptăm ordinul prefectului. Să vedem ce scrie în el, care sunt paşii de urmat şi bineînţeles că administraţia publică de la Măraşu va trebui să continue proiectele pe care le are. Domnul Ninţescu este un om care şi-a făcut treaba. Din punctul meu de vedere este o decizie nemeritată”, a declarat Dănăilă.

Reamintim că, de la Brăila, pe lângă Niţescu alţi cinci aleşi locali, unii dintre ei încă pe funcţii au mai avut probleme cu inspectorii ANI, cu care se judecă. Lista este deschisă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, urmat de primarii încă în funcţie de la Însurăţei, Gheorghe Ionel, de la Mircea Vodă, Alexandru Moşescu, şi se încheie cu fostul viceprimar Alexandru Dănăilă şi ex-consilierul municipal Tudorel Arbunea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro