Mergi la conţinutul principal

Vedetele blindate ale Flotilei Fluviale, remotorizate de o firmă brăileană

• SC “Dunav” SRL a câştigat contractul scos la licitaţie de Ministerul Apărării Naţionale • lucrarea a început în 2017, iar până în prezent a fost modernizată o vedetă, iar alte două sunt în proces de modernizare • după ce vor fi montate noile motoare, navele de luptă construite în urmă cu 30 de ani vor putea fi pornite şi manevrate mult mai uşor

 

Cinci vedete blindate de generaţia a III-a din dotarea Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie din cadrul Flotilei Fluviale parcurg în prezent un amplu proces de reabilitare, urmând să beneficieze de modernizarea sistemelor de propulsie şi energetice. Lucrările sunt executate de firma brăileană “Dunav” SRL, care a câştigat licitaţia organizată la finele anului 2016 de Ministerul Apărării Naţionale, prin Compania Naţională Romtehnica. La un an de la începerea lucrărilor, a fost finalizată blindata 180 “Rovine”, fiind în lucru încă două nave militare. Practic, prin modernizările făcute, vedetele blindate sunt aduse în situaţia de a porni “la cheie”, incomparabil mai uşor decât cu vechea motorizare.

„Este o responsabilitate mare pentru noi modernizarea navelor militare. Fiind responsabili de remotorizarea vedetelor blindate, nave care stau de gardă la hotarele Dunării, pot spune că atenţia pe care o dăm lucrărilor este maximă. Activăm în domeniu bazându-ne pe experienţă, know-how, profesionalism, seriozitate şi promptitudine -  toate acumulate şi probate în decursul ultimului sfert de secol, timp în care mecanicii noştri au reparat motoare de diferite puteri şi capacităţi cilindrice, care acoperă toată gama de aplicaţii navale. (...) Sunt convins că aceste caracteristici au reprezentat o carte de vizită de încredere pentru Statul Major al Forţelor Navale”, spune directorul “Dunav” SRL Brăila, Vasile Broască.

Construite în perioada 1987-1990, la şantierul Naval din Mangalia, vedetele blindate au fost dislocate iniţial în portul Tulcea. La începutul anului 2001, navele au intrat în compunerea Secţiei a II-a a Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, fiind redislocate în garnizoana Brăila.

Caracteristicile tehnico-tactice ale navei tip „vedetă blindată”:

Deplasament - 322 t;   Lungime - 44,50 m;     Lăţime - 8 m; Pescaj - 1,30 m; Armament: - 1 tun cal. 100 mm cu raza de acţiune (Bmax) 16,8 km; 2 instalaţii TAB-77 cu Bmax 2.500 m; 2 instalaţii de mitraliere antiaeriene cal. 14,5 mm cu patru ţevi, cu Bmax 2.500 m; 2 instalaţii de aruncătoare de proiectile reactive cu câte 40 de tuburi fiecare, cu Bmax 20 km; 1 tun cal. 30 mm cu două ţevi, cu Bmax 3.500 m.

După remotorizare, vedetele vor avea trei motoare principale tip DOOSAN de 1200 C.P., cu comandă la distanţă de ultimă generaţie. Motoarele pot asigura o viteză de 31 km/h.

Echipaj: 41 militari.  Autonomie: 5 zile. Raza de acţiune: 500 km

„Anexarea Crimeei de către Rusia în anul 2014, războiul hibrid care se desfăşoară în estul Ucrainei, frământările care au loc in Osetia şi Abhazia în estul Mării Negre, toate acestea au dus la o înrăutăţire a contextului de securitate la Marea Neagră. În acest context, Forţele Navale Române şi implicit Flotila Fluvială şi-au stabilit direcţiile principale de acţiune şi de colaborare interdepartamentală pentru asigurarea climatului de securitate în zona de responsabilitate. Priorităţile Flotilei Fluviale din această perspectivă sunt axate pe creşterea nivelului de instruire a forţelor şi continuarea programelor de modernizare a navelor şi tehnicii.

Programul de instruire a militarilor din Flotila Fluvială va fi axat pe exerciţii bilaterale şi multinaţionale desfăşurate în zona de responsabilitate în comun cu militari din celelalte categorii de forţe. Creşterea bugetului alocat Forţelor Navale ne-a permis iniţierea procesului de remotorizare a navelor Flotilei Fluviale concomitent cu introducerea la bord de echipamente de navigaţie de ultimă generaţie. Programele de modernizare vizează prelungirea duratei de viaţă a platformelor navale de luptă şi creşterea capabilităţilor acestora”, precizează contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro