Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vasile Varga sustine ideea infiintarii unei facultati agrare la Braila

Consilierul municipal liberal Vasile Varga, candidat pentru un mandat de deputat, sustine ideea infiintarii unei noi institutii de invatamint in Braila, pe un profil de agricultura si siguranta alimentelor, lansata de liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu. Varga nu tine atit de mult la statutul "autohton", "brailean", al noii facultati, asa cum isi doreste Stancu, insa crede ca, in principiu, o institutie de invatamint superior pe profilul amintit este oportuna la Braila, unde se face agricultura in stil mare: "Nu consider ca este foarte important ca noua facultate sa fie infiintata de braileni, poate fi o filiala a unei universitati consacrate din tara, asta nu conteaza atit de mult. Important este ca aceasta sa se faca si, avind in vedere faptul ca Braila este un judet in a carei economie agricultura ocupa o pondere importanta, este binevenita o facultate pe un astfel de profil. Cred ca romanii s-au convins deja ca agricultura de performanta nu se mai face dupa ureche, de mintuiala, cu plugul tras de boi si cu o mina de seminte aruncate in brazda. Acum, se pot face afaceri adevarate in domeniu, daca cel care le conduce are cunostintele necesare, atit din punct de vedere pur tehnic, dar si al managementului in agricultura. Exista braileni care sint implicati in astfel de afaceri si care constituie dovada ca in agricultura se pot obtine bani buni. Avem aici un sol fertil, avem Insula Mare a Brailei, cea mai mare exploatare agricola din Europa, exista zone in care studentii pot face practica in teren si pot vedea pe viu ce inseamna cultura plantelor facuta in sistem modern, dar si pe cea facuta dupa metode de acum citeva zeci de ani. De asemenea, avem la Braila specialisti de prestigiu, cercetatori care, alaturi de cadre didactice de la universitatile de profil, pot preda studentilor. Pe de alta parte,
nu trebuie uitat ca exista finantari de proiecte din fonduri externe care impun, ca si conditie, studii de specialitate ale celor care au in proprietate sau conduc ferma care aplica pentru fondurile respective. Ca sa nu mai spunem ca domeniul privind Siguranta alimentelor este inca la inceput, in Romania, dupa standardele europene si chiar este nevoie de specialisti, fiind o profesie de viitor".
Varga este de parere ca daca autoritatile locale isi propun sa stimuleze infiintarea unei astfel de facultati, proiectul n-ar fi unul greu de realizat, dat fiind ca in ditamai orasul s-ar putea gasi un imobil care sa fie amenajat corespunzator: "Daca reprezentantii Consiliului Judetean, ai Primariei, parlamentarii si-ar da mina si ar prezenta Ministerului Invatamintului un proiect coerent, cu o fundamentare serioasa - si chiar se poate elabora o fundamentare serioasa -, cred ca nu ar fi foarte greu sa se obtina si acordul ministrului de resort, pentru infiintarea unei noi facultati. Dupa aceea, totul este in mina alesilor locali, iar daca acestia se mobilizeaza, in citeva luni se poate pune pe picioare noua institutie de invatamint superior. Totul trebuie planificat insa, avind in vedere ca daca se pierde startul unui an universitar, pina la inceperea noului an, nu se mai poate face nimic".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii